i5 4440 Sistemde Artifact Sorunu

Getsukai

Kilopat
Daha fazla  
Merhabalar, son iki - üç aydır sistemimde anlayamadığım bir arıza var, paylaştığım resimde göründüğü gibi ekran aniden karıncalanıyor ancak pc'ye reset atınca düzeliyor. İlk defasında oyun esnasında olmuştu monitördendir dedim pek önemsemedim. Daha sonra zamanla bu hatayı sık sık vermeye başladı, ne zaman hatayı alsam diyelim ki o an film izliyorum, sistem durmuyor arkada film devam ediyor. Ama bugün ilk kez bu hata ile sistem de durdu.

Daha önceleri kasadan kısa devre yapıyor olabilir dedim ve uzay modunda çalıştırdım bi sorun olmadı, iki üç hafta kasanın kapağı açık kullandım ama en sonunda yine aldım hatayı. Bu sefer de ısınıyordur dedim fanların devrini arttırdım yine aynı iki-üç gün dayandı en fazla. En son işte bu gece sistem de hata ile beraber durduğunda bios'a girip tüm yaptıklarımı (overclock, ayarlar vs) sıfırladım. Anakartın üstündeki TPU'yu da (stok fan kullanıyorum kasanın fotoğrafı da aşağıda) bir derece düşürdüm. Şu anlık bir sorun yok ama tekrar etme olasılığı yüksek. Parçaların halen garantisi varken arızanın nerden olduğunu bulabilirsem benim için çok iyi olacak, yardım edebilir misiniz?

Sistem;
  • Intel i5 4440 İşlemci
  • Asus Z87-A Anakart
  • G.Skill RipjawsX 8GB - 1600MHz CL9 Ram
  • Samsung 300GB + Seagate 250GB HDD
  • Cooler Master GX 650W 80+ Power Supply
  • Thermaltake Armor+ MX Kasa
2014-10-26 22.jpg
2014-11-27 20.54.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Uzay kurulumda sıkıntı çıkarmadıysa kısa devre veya ısınma problemi olabilir.
  • Sistem sıcaklığına baktınız mı?
  • Anakartın vidalarında yükselteç var mı?
  • Farklı kablo denediniz mi?
  • Ekranda sorun olmadığına emin misiniz?

Anakartında ekran kartı yok mu, yoksa sadece anakart görülsün diye mi çıkarttın?
HD graphics'i kullanıyorsan sadece, sıcaklık değerlerine bakarak karar ver.
Ya da OCCT ile işlemciye yükleme yapıp hatayı tekrarlatmaya da çalışabilirsin.

İşlemcini de taratabilirsin : Intel® Download Center

Uzay kurulumda sıkıntı çıkarmadıysa kısa devre veya ısınma problemi olabilir.
Sistem sıcaklığına baktınız mı?
Anakartın vidalarında yükselteç var mı?
Farklı kablo denediniz mi?
Ekranda sorun olmadığına emin misiniz?

Sistem sıcaklığı maksimum 36 dereceyi görüyor, anakartın vidalarında yükselteç var, farklı kablodan kastınız güç kablosu ise denemedim, ekranda sorun olmadığına eminim çünkü bu sorun olduğunda dediğim gibi kasaya reset atınca düzeliyor

Anakartında ekran kartı yok mu, yoksa sadece anakart görülsün diye mi çıkarttın?
HD graphics'i kullanıyorsan sadece, sıcaklık değerlerine bakarak karar ver.
Ya da OCCT ile işlemciye yükleme yapıp hatayı tekrarlatmaya da çalışabilirsin.

İşlemcini de taratabilirsin : Intel® Download Center

Ekran kartı kullanmıyorum onboard grafik, verdiğiniz programlar için teşekkür ederim az önce denedim sistem zaten overclock'lu halde maksimum 36 dereceyi görüyor onun haricinde stabil 23-25 derece arası. Anakart ise 21 derece. Testin sonucunu aşağıda resim olarak yükledim.

CPU'daki GPU'da sorun olabilir belki Anakart Chip setinde sorun var başka CPU ile denedin mi?

Hayır fazladan LGA 1150 işlemci bulabileceğimi sanmıyorum ama burnintest ile tüm donanımları test etmiştim, hiçbirinde arıza çıkmadı.

Adsız.png

Hatayı masaüstünde standart işlemler yaparken mi yoksa ona kıyasla daha çok kasan film izlerken mi alıyorsun?

Bazen Adobe programları kullanırken, bazen film/anime izlerken, bazen facebook/youtube gibi sitelerde takılırken ve bazen de oyun esnasında ama en nadir oyun esnasında oluyor. Yani günlük kullanımda karşıma çıkıyor açıkçası.

İşlemcinin max 36 derece olması bana garip geldi. OCCT ve realtemp ile tekrar bakarsan belki iyi olabilir, sana kalmış.

Monitörün Hz ayarlarında oynama yapmış olabilir misin?
Sorun olunca, ekran çerçevesine nokta nokta biraz basınç uygulayınca sorunda değişiklik var mı diye de bakabilirsin.

Bir de yabancı ya da yerli forumlara: colorful lines on screen - Google'da Ara

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı