i5-6500 1060 sistem için upgrade tavsiyesi

Belirli bir bütçem yok ama öyle 15-20 bin TL' lere çıkabilecek bir bütçem de yok. Kullandığım güç kaynağı 80+ 600 Watt.
Marka Model nedir güç kaynağında?
İ7 9700k çok mantıklı ve uzun vade sizi götürebilecek bir işlemci.
Yanına 3060 veya 3060Tİ koyabilirsiniz. Sizi uzun vade götürecektir. Bende i5 6500 ve 1060 ikilisini kullandım 2017 'de. Sonra i5 7500 - ve 8400 kullandım. 1060'dan 3060'a geçtim çok memnunum. 1080P için ideal bir kart. Eğer bütçe yaratbilirim derseniz Ryzen 5 5600X + 3060 yada 3070 çok daha uzun vadeli bir sistem olacaktır.

Son düzenleme:
Almışken yeni nesil güncel bir işlemci alayım diyorum. Ama tabi ki anakartı da değiştirmek gerekiyor. 1200 soket ile 1700 soket arasındaki farklar, avantaj ve dezavantajlar nedir ? Ya da anakartı değiştirmeden 1151 soket olan şuan kullandığım anakarta uyumlu bir işlemci mi almalıyım ?

Bu iş hep böyle oluyor Intel tarafında Z170'den B250'ye oradan B360 Chipset'e geçmiştim. Yani her seferinde işlemci ve anakart değiştirdim. Öyle "vaaauuu" "süperrrr" bir performans farkları görmedim. Küçükken televizyonda Pentium 4 tanıtıldığında ağlamıştım "Allah'ım bu bir devrim "diyerek öyle Intel severim yani ama artık Intel bana güven de vermiyor bu konuda, AMD hem daha fiyat performans serisi oldu son yıllarda hem de sürekli soket değiştirmiyor. 1200 soket ve 1700 soket tipleri hakkında çok bilgim yok eski Intel fan boyu olarak i5 8400 ile 1151 soket de bıraktım kendisini.

Sonuç olarak; bütçeniz uygunsa tabii ki son çıkan işlemci serisi ve ankartı almak en mantıklısı. Amaç dört ya da beş yıl götürecek bir sistem toplayıp rahat etmek sonuçta.

Edit:Mevcut işlemci ve ekran kartını satacak mısınız?

Amd soğutma kısmında nasıl peki...? İntelin işlemci ile gelen stok fanı soğutma olarak yeterli geliyor şahsen bana. Amd bir işlemciye geçsem ekstra bir soğutma donanımı eklemem gerekir mi ? Tabi bu arada en çok merak etiiğim konu; Amd anakart alsam Nvidia bir ekran kartıyla kullansam nasıl olur ? Şu Amd anakart ile şu Nvidia kart uyumlu olur diyebilşr misin hocam?

Not: İşlemci, anakart ve ekran kartını satmayı düşünüyorum.

AMD soğutma kısmında nasıl peki? Intel'in işlemci ile gelen stok fanı soğutma olarak yeterli geliyor şahsen bana. AMD bir işlemciye geçsem ekstra bir soğutma donanımı eklemem gerekir mi? Tabii bu arada en çok merak etiiğim konu; AMD anakart alsam NVIDIA bir ekran kartıyla kullansam nasıl olur? Şu AMD anakart ile şu NVIDIA kart uyumlu olur diyebilşr misin hocam?

Anakart ile ekran kartının bir alakası yok ki ister AMD ister NVIDIA tak bir şey fark etmez gayet de uyumlu olur en iyi kombinasyon bence AMD+NVIDIA Intel'in her sene soket değiştirmesi ve hala 14nm işlemci üretmesi tercih etmemek için yeterli bir sebep.

Ekran kartını 3050-3060-3070 gibi modellere çıkarak yükseltmek istiyorum. Bu bağlamda ilerde bu kartları da alabilme ihtimalini düşüncek olursak; bana Amd ryzen 5 5600X işlemci için güzel bir anakart ve ekran kartı önerebilir misiniz işlemci ve anakart için bütçem 6500-7000 TL.

Amd soğutma kısmında nasıl peki...? İntelin işlemci ile gelen stok fanı soğutma olarak yeterli geliyor şahsen bana. Amd bir işlemciye geçsem ekstra bir soğutma donanımı eklemem gerekir mi ? Tabi bu arada en çok merak etiiğim konu; Amd anakart alsam Nvidia bir ekran kartıyla kullansam nasıl olur ? Şu Amd anakart ile şu Nvidia kart uyumlu olur diyebilşr misin hocam?

AMD soğutma konusunda eskisi kadar kötü değil ancak hala intel işlemcilere göre fazla ısınıyorlar. Üst seviye alacağınız 9700K bile olsa stok soğutucu yeterli olmayak ve her türlü artık bir soğutucu almanız lazım.

AMD işlemci ve Nvidia ekran kartı kullanıyorum çok memnunum.

Size tavsiyelerim;

Anakart: Asus ROG STRIX X570-F GAMING AMD AM4 DDR4 ATX Anakart
Ekran Kartı: Asus ROG-STRIX-RTX3070-O8G-V2-GAMING 256 Bit GDDR6 8 GB Ekran Kart
İşlemci: AMD Ryzen 5 5600X Altı Çekirdek 3.70 GHz İşlemci

Bu arada 1060 için ne kadar fiyat düşünüyorsunuz?

@Ali Özbakır Tavsiyelerin için teşekkür ederim hocam. Ama anakart fiyatı bütçemi biraz aşmakta daha uygun fiyatlı öneriniz var mı? Şahsen İntel' ciyim ancak F/P olarak çoğunluk Amd' den yana. Ayrıca fiyat politikası olarak da cezbedici gibi duruyor. Bu arada güç kaynağını yükseltmek gerekir mi tabi olayın bir de RAM kısmı var. 2X8 2400 Mhz. RAM kullanıyorum. Kullandığım güç kaynağı şu anda 80+ plus 600-650 Watt. Ama markasını hatırlamıyorum.
Kartın şu andaki 2. el piyasa fiyatını bilmiyorum. O yüzden araştırmadan rakam vermek istemem. Zaten ilk etapta ileriye dönük bir işlemci ve anakart arayışım bu sebepten. Kartı da yükselteceğim zaman bir daha ekstra donanım almak istemiyorum. Zaten her geçen gün zorlaşıyor malum $ kurundan.

Not: Amd tarafında DDR5 destekli anakart var mı?

Son düzenleme:
Ankart olarak;

ASUS TUF Gaming X570-PRO Wi-Fi AMD AM4 DDR4 ATX anakart.
ASUS TUF Gaming X570 Plus Wi-Fi AMD AMD4 DDR4 ATX anakart olabilir.
Bende eskiden Intel derdim ama artık AMD en iyisi. Ryzen 5 5600X bunun yanına 3070 ya da 3070 Ti eklerseniz süper olur. Tabii bunların aldığınız zaman RAM'lerin değişmesi lazım AMD sistemler Intel gibi değil yüksek MHz'li RAM performansı çok arttırıyor. Tüm bunlara ek işlemci soğutucusu ve güç kaynağıda ekleniyor. Sizin konu upgrade değil baştan sistem toplamaya doğru gidiyor. O yüzden net bir toplam bütçe hesaplarsanız hepsini tek tek tespit edebiliriz.
Son olarak AMD tarafında şu an bildiğim kadarıyla DDR 5 destekleyen anakart yok.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı