İ5 6600 yerine i7 6700 alınmalı mı?

geceyeasikadam

Hectopat
Katılım
19 Ekim 2015
Mesajlar
9
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar öncelikle iyi günler dilerim, ben bir haber okumuştum yine burada i5-6600k + soğutucu yerine i7-6700 alınmalı diye. Lakin bir kısa gezintiden sonra i7-4790'ın hem GHz olarak hemde M olarak (i7-6700'den) daha iyi bir performans verebileceğinin kanısına vardım ve fiyatları birbirlerine çok yakın ve yanılmıyorsam. i7-4790'da da stok soğutucu mevcut yani bir bakıma i7-4790 almak daha makul bir duruma geliyor benim kanıma göre. Bununla ilgili benden kat ve kat daha fazla bilgiye sahip ağabeylerimin/kardeşlerimin fikirlerini duymak istedim. Şimdiden teşekkür ederim düşünceleriniz için..(Kendi bilgimi çok düşük seviyelerde gördüğüm için mantıklı bir açıklama duymak için bu konuyu açtım. İstemeden sürç-i lisan ettiysem affola diyorum.)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
6700 ile 4790 arasında tam yük ve çekirdek başı performans bakımından ortalama 75 CinebenchR15 puan farkı var. Yani 6700 daha iyi ve DDR4 desteği de var.
 
1. olarak 4790 eski nesil bir işlemcidir 6700 ile karşılaştırılmamalıdır bile.
2. olarak 6600k ile hangi soğutucuyu aldığın önemli çünkü O.C. ile 6700 performansı verebilir hatta geçebilir ancak soğutucu kötü olursa işlemci yanar bü yüzden hangi soğutucu olduğu önemlidir . Yardım edebildiysem ne mutlu bana :)
 
i5 6600k O.C ile i7 6700 performansını geçemez.

Hiçbir zaman i5 işlemci OC yapılarak i7 işlemciye yaklaşamaz. Bunun bir çok sebebi var. i7 işlemcilerde ön bellek daha geniş erişim hızı daha yüksek. Yazacak tonla şey var gerçekten çok üşeniyorum. :D
i7 6700 vs i5 6600K

İşlemcide en basit anlatabilmek için iki temel işlem şekli vardır diyerek anlatımı kolaylaştırayım ki, okuyanda daha rahat anlasın. Soru şu; neden i7 işlemci i5 işlemciden daha iyidir?

Çalışma hızı ve erişim hızı nedir?

A noktasında bekleyen i5 ve i7 olduğunu varsayalım, bu iki işlemcinin kamyon olduğunu da varsayalım.

A noktasına 100 km uzaklıkta 4 adet yük var.

Her iki işlemcide iki adet yükün olduğu yere gidip yükü sırtlanıp A noktasına getirecekler.

Her iki işlemcide yola aynı anda çıkıyor, i7 işlemcinin erişim hızı çok hızlı olduğundan i5 daha yolu yarılamadan yük bölgesine ulaşıp yükü kasasına atıp merkeze çalışma hızı ile hareket ediyor.

İşte bu işlemin saniyede milyonlarca kez olduğunu düşünürsek i5 OC yapılsa çalışma hızı artırılsa dahi i7 hızına erişemeyecek. Ayrıca önbellek olayını da unutmayalım.
 
Her şakada bir gerçek vardır. İşlemci ön belleğinin hız ile hiç alakası yok. Sık kullanılan yada sürekli kullanılan yazılımlar ne kadar çok ise o kadar çok bellek lazım. Sen ben gibi adamların pek işine yaramıyor ama olsun avantaj avantajdır.

Quad işlemcilerde akıllı ön bellek yok, şimdikilerde var ama ben net şekilde ne faydası olduğunu bilmiyorum. Sadece tahminim kullanıcının alışkanlıklarını analiz edip ona göre mi belleği kontrol ediyor acaba. Ön belleğe alınmamış yazılım ilk çalıştırıldığında gecikmeli başlar ilk anlar biraz yavaş olur. Hani belki bunu ayarlıyordur akıllı ön bellek diye düşünüyorum. Bilgisayar yeni açıldığında ilk defa çalıştırılmamış yazılımları sanki çalıştırılmış gibi önceden ön belleğe alıyor mudur?
 
Xzeon islemci alikinci el bulabilirsen performansi alacagin islemciye yakindir i.7 verecegin paraya yazik
 
Kusura bakmayın konuyu hortlatıyorum. Sanırım bir çok kişi işlemci erişim hızından habersiz.

Düz mantık:
  • BMW 1.0 = i5 6600K maksimum hız 250 km.
  • BMW 2.0 = i7 6700 maksimum hız 350 km.
BMW 1.0'ın motoruyla oynayarak, 350km hıza çıksam ne çıkmasam ne? BMW 2.0 zaten hiç kendini kasmadan güvenli şekilde o hızda seyrediyor.

Erişim hızı i7 ve i5 işlemcilerde farklıdır, i7 bu yüzden fark atar. İşlemci saniyede milyonlarca kez işlem yapar, şu 01110010101010'lardan oluşan veri satırları, işlem sırasına girer milyonlarca.
İşlemci çekirdek sayısı arttıkça, sıraya giren veri satır kuyruğunun sayısı da artar, örnek 2 çekirdek iki kuyruk.
Verilerin işleme hızı frekans hızı ile doğrudan alakalı, yani O.C edildiğinde veriler daha hızlı işlenir.
Her veri satırından diğer veri satırına geçiş yada o satırı işleme alış süreci zaman alır, işte tam burada i7'nin asıl gücü devreye girer. Bu geçişi i7 çok hızlı yaptığından ve saniyede milyonlarca kez bu olduğundan, i5'in toplam hızını aşıyor.

Şöylede denebilir: A noktasından B noktasına(100 km) 12 ton yük taşınıyor, bu yükü i5 tek seferde 4 ton alarak saate 50 km hız ile 3 seferde görevini tamamlıyor. Bu görevi i7 ise tek seferde 3 ton alarak saate 100 km hız ile 4 seferde görevini tamamlıyor. Biraz basitleştirmek için abarttım.
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı