i5-6600K sistemde R6S oyununda 100% CPU kullanımı

bruvabi

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba, son iki haftadır özellikle Tom Clancy's Rainbow Six: Siege oyununu oynarken CPU'nun %100 olduğunu fark ettim. Ara ara oyunda kasılmalar oluyor ve belirli bir süre sonra oyun tamamen donuyor. FPS limitini 60 seviyesine getirdiğim zaman donmalar gözle görülür bir şekilde düştü ama yine de yapıyor. Ayrıca arkadaşımın hesabı ile girdiğimde ilginçtir ki bu donmaların hiçbiri olmuyor. Format attım ama çözemedim. Bende acaba işlemcim ile ilgili bir sorun mu var diye sizlerden yardım almak istedim.

Oyun içerisinde GPU kullanımı %10'u geçmiyor ancak CPU %90-100 arasında oluyor. Başka oyunlarda ise böyle sorunlar yaşamıyorum.

Sistem özelliklerim aşağıda ki gibidir.

Anakart: MSI MS-7971
İşlemci: Intel i5-6600K 3.50GHz
Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 1060 3 GB.
RAM: 16 GB.

Sizce donanımsal bir sorun mu yoksa oyun ile ilgili bir sorun mu var? Ayrıca işlemci mi değiştirmem gerekiyorsa hangi işlemciyi önerirsiniz yorumlarınızı bekliyorum.

Merhaba, son iki haftadır özellikle Tom Clancy's Rainbow Six: Siege oyununu oynarken CPU'nun %100 olduğunu fark ettim. Ara ara oyunda kasılmalar oluyor ve belirli bir süre sonra oyun tamamen donuyor. FPS limitini 60 seviyesine getirdiğim zaman donmalar gözle görülür bir şekilde düştü ama yine de yapıyor. Ayrıca arkadaşımın hesabı ile girdiğimde ilginçtir ki bu donmaların hiçbiri olmuyor. Format attım ama çözemedim. Bende acaba işlemcim ile ilgili bir sorun mu var diye sizlerden yardım almak istedim.

Oyun içerisinde GPU kullanımı %10'u geçmiyor ancak CPU %90-100 arasında oluyor. Başka oyunlarda ise böyle sorunlar yaşamıyorum.

Sizce donanımsal bir sorun mu yoksa oyun ile ilgili bir sorun mu var? Ayrıca işlemci mi değiştirmem gerekiyorsa hangi işlemciyi önerirsiniz yorumlarınızı bekliyorum.
Donanımsal bir şey ama sorun diye hitap etmek yanlış. İşlemciniz 4 Core 4 Thread'e sahip. Bu tarz oyunları rahat oynamak için en az 4C/8T gerekir bana kalırsa. İşlemciniz tam anlamıyla yeterli olmayabilir. R6S işlemciye abanır. 4C/8T işlemcimde bile %56 kullanım veriyordu diye hatırlıyorum.

Bu arada gidip işlemci sayısı ayarı yaptınız mı?

CPU frekansınız 3500'ün altına düşüyor mu?
Yine de göz önünde bulundurulmalı ki grafik ayarlarınız da önemli.

Donanımsal bir şey ama sorun diye hitap etmek yanlış. İşlemciniz 4 Core 4 Thread'e sahip. Bu tarz oyunları rahat oynamak için en az 4C/8T gerekir bana kalırsa. İşlemciniz tam anlamıyla yeterli olmayabilir. R6s işlemciye abanır. 4C/8T işlemcimde bile %56 kullanım veriyordu diye hatırlıyorum.

Bu arada gidip işlemci sayısı ayarı yaptınız mı?

CPU frekansınız 3500'ün altına düşüyor mu?
Yine de göz önünde bulundurulmalı ki grafik ayarlarınız da önemli.

Oyuna tekrar girdiğimde CPU frekansını kontrol edeceğim ama hatırladığım kadarıyla 3500 altına düşmüyordu.

Formattan sonra herhangi bir ayar yapmadım o ayara nasıl erişebilirim?
@erengore, r6s de olsa BF1 de olsa 6600/6600K ayarındaki 4C/4T işlemciler 1060 3/6GB seviyesi kartlar için oldukça yeterli hala, ht çok da mühim değil. Sorunun başka bir yerde olduğu çok bariz, bir şeyler limitlenmiş olabilir.

Zaten 2 hafta öncesine kadar oyunda kasma donma vb. sorunlar yaşamıyordum. Bir arkadaşın hesabına girdim o hesaptan çıkıp kendi hesabıma giriş yaptıktan sonra oldu bunlar. Daha sonra yine deneme amaçlı arkadaşın hesabına girmiştim yine oyunda donma olmamıştı. Önce Revo Uninstaller ile Steam'ı, Ubisoft Connect'i ve R6 Siege'yi sildim hepsini yeniden yükledim. Sorun düzelmeyince format attım. FPS limitini 60 yapınca donmalar bayağı azaldı ama yine de ara ara yapıyor.

Muhtemelen işlemci 4 çekirdek 4 izlek ondan dolayı sıkıştırma yapıyordur. Yetersiz geliyordur.
Yanlış bir tahmin, yedek sistemimde de i5-7500 var üstelik 1060'ın 6GB'lık modeliyle bile darboğazın veya sıkıştırmanın s'sini yapmıyor, sorunu başka yerde aramak gerek.

Birazdan oyuna girip ayarları Ultra seviyeye alacağım. Her iki ayar ile de kullanım değerlerini buraya ekleyeceğim.
Oyuna tek girdim, hem Ultra hem de medium ayarlarda hiçbir kasma sorunu yaşamadım ayrıca bilgisayarda rahatça işlem yapabildim. (oyunu alta alıp tarayıcı açma vs.) Bu kasma sorununu yaşadığım ilginç olay ise, R6 Siege oyununda arkadaşlarım ile beraber oynadığımda (aynı Squad içerisinde yer aldığımda) oyunun kasması. Oyunu kapatıp açtığımda ise aynı maça bağlanıyorum ve bu sefer kasma problemi olmuyor. Çünkü Squad'tan ayrılmış oluyorum. Arkadaşlarımla oynadığımda oyunu alta alıp işlemci yüküne baktığımda %90'ın altında hiç düşmüyordu. Şu an tek başıma girip oyunu alta aldığımda işlemci yükü %90 seviyelerinden %55'lere düşüyor. Sorun sanırım oyundan kaynaklı ama yine de işlemciye veya darboğaza sebep başka bir etken var mı bilemiyorum.

Görselleri ekliyorum.

Dosya Ekleri

• 20220314075634_1.jpg
    20220314075634_1.jpg
    208,1 KB · Görüntüleme: 56
  • 20220314080139_1.jpg
    20220314080139_1.jpg
    229,8 KB · Görüntüleme: 69
  • 20220314080305_1.jpg
    20220314080305_1.jpg
    214,3 KB · Görüntüleme: 60
  • normal.png
    normal.png
    124,6 KB · Görüntüleme: 68
  • oyunda.png
    oyunda.png
    122,7 KB · Görüntüleme: 67
Son düzenleme:
@bruvabi oyuna tek girdiğinde de sonuçta diğer oyuncularla beraber işlemci benzer yükü üzerine bindiriyor, Squad'dan dolayı kasması çok tuhaf ve kulağa biraz garip geliyor. Oyunu Vulkan ile çalıştırıp dener misin bir de?

Bana da çok garip geliyor ama durum bundan ibaret. Squad ile girdiğimde kasma meydana gelirken tek girdiğimde kasma olmuyor ki bunu çok kez denedim ve test ettim. Şu an bunu denesem bile sonuç alamayacağım çünkü tek gireceğim ve zaten tek olduğumda da kasma olmuyor. Ubisoft ile de yazıştım ancak standart temp klasörünü temizle, arka plan uygulamalarını kapat ve dosya doğrulama gibi işlemleri önerdi sadece ki bunlarında hepsini yaptım hatta bilgisayarı formatladım. Arkadaşımın hesabı ile squada girince de sorun olmadı sanırım hesap ile ilgili bir sorun var ama bu denli işlemciyi zora sokan sorun ne bulamadım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı