i5 6600K ve GTX 970 yükseltme önerileri

Ekran kartı yükseltilmeli.

11.neslin çıkmasına bir şey kalmamışken 10.nesle geçerseniz zarar edebilirsiniz.
Bana da 3000’ler çıkmışken 2000 serisi ekran kartı almak mantıklı gelmiyor. 2060S ile 3060ti arasında 1-1.5k fark var. Şimdi, bir yıl içerisinde işlemci ve anakartı yükseltirim diye düşünüp 3060ti gibi bir kart almak mantıklı olur mu? Amanın da darboğaz korkusu bana biraz abartı geliyor, 60 FPS’e sabitleyip kullansam maksimum bir yıl, ne kaybım olur?

Direkt 3060Ti alacaksanız ilk önce işlemci ve anakartı yükseltmek daha mantıklı olur.
O zaman SSD, anakart ve işlemci, ekran kartı, soğutucu ve kasa sıralaması ile devam edeceğim. Herkese teşekkürler. Anakart ve işlemci alacağım noktada tekrar görüşmek üzere. 🙂

Özür dilerim onu atlamışım hemen ekliyorum. Z170a gaming m5 anakart.

Voltajı fazla abartmadan overclock yapabilirsiniz işlemcinize o halde. 6600K için genelde en yüksek hızlar 4.7-4.8 GHz oluyor. 4.4-4.5 GHz için çok düşük voltajlarda bile çalışıyor 1.2 gibi, silikon kalitesine bağlı tabi ama Auto OC falan kullanmayın manuel kendiniz voltajı ayarlayarak yapın kesinlikle. MSI Z170 anakartlarda tek tık overclock özelliği var fakat 1.3v gibi bir miktar verip düşük hızlara çekiyor yanlış hatırlamıyorsam benim Z170, 1.3v ile 4.1 GHz ayarlıyordu, ben ise 1.25v ile 4.5 GHz çalıştırmıştım, yani MSI'ın otomatik OC modu başarılı değil kısacası.

1080P çözünürlükte 3000 serisi işlemcilere darboğazı bitirmez, fakat azaltır, yardımı olur. 3.9 GHz kullanıyorsanız kesinlikle hız aşırtma sonrası farkı hissedersiniz. Soğutmanız sağlam ise stres testi yapmak için Prime95 öneriyorum bu arada.

Son düzenleme:
Voltajı fazla abartmadan overclock yapabilirsiniz işlemcinize o halde. 6600K için genelde en yüksek hızlar 4.7-4.8 GHz oluyor. 4.4-4.5 GHz için çok düşük voltajlarda bile çalışıyor 1.2 gibi, silikon kalitesine bağlı tabi ama Auto OC falan kullanmayın manuel kendiniz voltajı ayarlayarak yapın kesinlikle. MSI Z170 anakartlarda tek tık overclock özelliği var fakat 1.3v gibi bir miktar verip düşük hızlara çekiyor yanlış hatırlamıyorsam benim Z170, 1.3v ile 4.1 GHz ayarlıyordu, ben ise 1.25v ile 4.5 GHz çalıştırmıştım, yani MSI'ın otomatik OC modu başarılı değil kısacası.

1080P çözünürlükte 3000 serisi işlemcilere darboğazı bitirmez, fakat azaltır, yardımı olur. 3.9 GHz kullanıyorsanız kesinlikle hız aşırtma sonrası farkı hissedersiniz. Soğutmanız sağlam ise stres testi yapmak için Prime95 öneriyorum bu arada.
Peki, illaki sosyal’de veya sitede rehberler vardır ancak, sıcaklık/fan kontrolleri de sağlayan yazılım ve rehber tavsiyeleriniz var mı? Bu bilgisayarı bir kaç yıl önce kuzenime vermiştim, şimdi o kendine bilgisayar aldı ve geri aldım. Yıllardır o kadar işim düşmedi ki Windows’a ne nedir nereden incelenir, Google’da nasıl aratılır bunları unutmaya yiz tutmuş durumdayım artık. 😅 Diğer tarafta bir şeye ihtiyacım olduğunda repo’larda arıyordum, Github’a bakıyordum, şimdi MSI’ın sitesine girdim,15 tanr yazılım/driver var mesela, hangileri lazım bana OC için,ya da 3. parti bir şey mi kullanmalıyım?

Peki, illaki sosyal’de veya sitede rehberler vardır ancak, sıcaklık/fan kontrolleri de sağlayan yazılım ve rehber tavsiyeleriniz var mı? Bu bilgisayarı birkaç yıl önce kuzenime vermiştim, şimdi o kendine bilgisayar aldı ve geri aldım. Yıllardır o kadar işim düşmedi ki Windows’a ne nedir nereden incelenir, Google’da nasıl aratılır bunları unutmaya yiz tutmuş durumdayım artık. 😅 Diğer tarafta bir şeye ihtiyacım olduğunda repo’larda arıyordum, GitHub’a bakıyordum, şimdi MSI’ın sitesine girdim, 15 tanr yazılım/driver var mesela, hangileri lazım bana OC için, ya da 3. parti bir şey mi kullanmalıyım?

Overclock yapmak için aslında yazılıma ihtiyacınız yok, fakat stres testi ve ısı kontrolü için var. Sıcaklıkları takip etmek için oyun sırasında MSI Afterburner, veya masaüstündeyken HWiNFO yazılımını kullanabilirsiniz.

Peki yazılıma gerek yoksa nasıl OC yapıyoruz? Overclock yapmak için BIOS'a gireceksiniz, CPU ratio kısmını istediğiniz çarpan ile değiştireceksiniz mesela 4.5 GHz istiyorsunuz diyelim 45 yazacaksınız bu 45, BCLK (100) ile çarpılıp 4500 MHz yani 4.5 GHz olacak. BCLK overclock tavsiye etmiyorum 100 olarak bırakın, sadece ana çarpanı değiştirin.

İstediğiniz çarpanı girdikten sonra CPU Core voltage (Vcore) kısmından işlemciye manuel voltaj vermelisiniz. Skylake işlemciler için üst limit bana sorarsanız 1.35V fakat 1.4v kullananlar vardı zamanında, ben önermiyorum kendim denemedim çünkü. Şimdi amacınız seçtiğiniz hız için en düşük stabil voltajı bulmak, bunun için 1.35V gibi yüksek bir voltaj ile başlayıp her aşamada biraz daha voltajı azaltıp işlemciyi stres testine sokmalısınız. Bol bol yeniden başlatacaksınız bilgisayarı fakat bu süreci sadece bir kere tekrarlamanız gerekiyor en azından. Silikon kaliteniz belirleyici etkendir bu arada bu voltaj azaltma işleminde. Eğer 4.4 GHz ve aşağısı hızlar deniyorsanız daha düşük voltajlardan denemeye başlayabilirsiniz 1.25V ile 4.4-4.5 GHz çalıştırma olasılığınız yüksek eğer işlemci iyi durumdaysa.

Verdiğiniz voltajın yeterli olduğunu anlamak için işlemciyi AIDA64 veya Prime95 (dikkat, çok ısı yapar) test edebilirsiniz. Test sırasında HWiNFO açık bırakarak sıcaklıklarınızı takip edin ve kritik seviyeye gelmediğinden emin olun.

Kademe kademe voltajı düşürün ve mavi ekran, çökme vb bir hata aldığınız gibi bir önceki stabil voltaja geri dönün ve değerleri not alın. O hızdaki minimum stabil voltajınızı bulmuş oluyorsunuz bu işlem ile.

MSI sitesinde olan yazılımlardan ise size sadece chipset driver, LAN driver vb yazılımlar lazım. BIOS güncellemesi ile 7000 serisi desteği geliyor Z170 anakartlara fakat yeni işlemci almayacaksanız bu anakart için, uğraşmanıza gerek yok.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı