i5 9300H Undervolt Rehberi

Diğer başlıkta -120,-110,-100 mV gibi değerlerle mavi ekran aldığımdan bahsetmiştim. Birkaç gündür mavi ekran almadım, dayanamadım tekrar undervoltlamaya çalıştım. Bu sefer farklılık olsun -ve kurulumu kolay olduğu için- Intel xtu ile denedim.
-90 ile başladım, CPU stress testte mavi ekran verdi; ThrottleStop'tan farkı restart attı tamamen donmak yerine. -80 ile de mavi ekran.
Son olarak -75 ile stabil sonuçlar aldım, şimdilik. Bu arada Cinebench'te -75 undervoltlamadan önce, yanlış duymadınız, 1500~ gibi bir değer aldım. Notebookcheck'teki en düşük kaydedilen değerden bile daha düşük, bahtımı seveyim. -75 ile 1760'a çıktım, pek zorlamadım gerçi, arkada Firefox falan açıktı. Zaten amacım oyun oynamak değil, pil ömrümü uzatıp sıcaklıkları düşürmek istiyorum.

Eki Görüntüle 559974

OCCT'de 15 dakika Benchmark yaptım. Sıcaklığım ortalama 70-80 arası, en fazla 88 oldu. (Undervoltsuz 95 gördüm, hem thermal hem de Power throttle uyarısı verdi)
Boştayken 40-46 arası gidip geliyor şu an sıcaklıklar. Daha da düşürebilirsem güzel olurdu ama buna da şükür.

Intel xtu Benchmark'ı ile Power throttle uyarısı almaya devam ediyorum bu arada.

Şimdilik kafama takılanlar şunlar;
-120 ve -75 arası sıcaklık farkı değerleri ne kadar olur, çok fark eder mi, yoksa 1-2 dereceden mi bahsediyoruz? Sonuçta amacımız "sweet spot"u yakalamak, o da her laptop için farklı.
Ayrıca işimi garantiye almak için -75'den -65 gibi bir değere düşüreyim mi? Yine sıcaklığa ve.

Power Throttle'dan kurtulmak için ne yapmam lazım? Kurtulmaya gerek var mı? Firefox ve Office kullanıyorum sadece şimdilik.

Derkennn mavi ekran aldık yine, -65e çektim şimdi...

Sistemim Lenovo L340 i5/1650/8 GB bu arada.

Mavi ekran vermesin, garanti olsun diye çekilcek belli bir değer yok. Ama tavsiyem hangi değeri bulduysan önce 10mV düşür. Ondan sonra normal kullanımına devam et, olur da mavi ekran alırsan bi 5mV çekersin. Böyle böyle kendiliğinden en iyi değeri bulursun. Tabi önemli işlerle uğraşıyorsanız ve kaydedilmeyen bir belge vs. sorun yaratacaksa bu dediğimi yapmanız riskli.

Ben -205mV bulmuştum ilk başta değeri. Her türlü testi, benchmark'ı yaptım, çok ağır yükte çalıştırdım mavi ekran vermemişti. Ama bir tane oyunu açtığım anda tık mavi ekran. Böyle böyle -160mV'a kadar çektim. Arada 45mV fark var.
-165mV'ta iken düşük fps aldığım ve bilgisayarı çok yoran, ısıtan oyunu oynayabilirken, daha hafif bir oyunda mavi ekran almıştım.

Herhangi bir undervolt işlemi uygulamadan cinebench r20'den 2105 puan aldım. İşlemci sıcaklığı maksimum 93 dereceyi gördü. Sizce skor daha yukarıya çıkabilir mi undervolt işlemiyle? Yada undervolt'a gerek var mı ben çok gerek olduğunu düşünmüyorum.

Herhangi bir undervolt işlemi uygulamadan cinebench r20'den 2105 puan aldım. İşlemci sıcaklığı maksimum 93 dereceyi gördü. Sizce skor daha yukarıya çıkabilir mi undervolt işlemiyle? Yada undervolt'a gerek var mı ben çok gerek olduğunu düşünmüyorum.
Skorunuz ortalamın üstünde gayet iyi, daha düşük volt vererek sıcaklığı değiştirebileceğinizi sanmıyorum ancak performansın artacağı kesin.
Ayrıca Cinebench Skorunu arttırmanız oyunlarda pek performans farkı oluşturmaz,oyunlarda frekansını
ne düzeyde tutuyor? asıl önemli olan bu... eğer 4000 MHz altına çok fazla iniyorsa undervolt yapmak
Pc ye iyi gelir.

Eğer işlemci frekansınız test sırasında çıkabileceği en üst seviyede sabit değerde çalışabiliyorsa gerek olduğunu düşünmüyorum.

i5 10300H işlemci için uygun mudur? Yaz sıcaklarında öğlen-ikindi vakti işlemci sıcaklığı 90 Derecelere kadar çıkıyor.
Uygundur,
Ancak Undervolt sıcaklığı pek etkilemez daha çok performansı arttırır.
CPU'nun 80-95 derecede arası çalışması çok tehlike oluşturmaz. 95 üstüne çok çıkıyorsa undervolt ile birlikte power limit de uygulamalısın.

@retiredtechnpt
i5 10300H Undervolt yaptım. Değerlerim bunlar. Biraz daha devam edeyim mi? Yoksa böyle iyi mi?
-50MV - 1810P
-75MV - 1845P
-90MV - 1855P
-100MV - 1867P
Burada durdum. Tekrar test ettim.
-100MV - 1999P
Son Testte Yaptıklarım:
-Wifi kapattım.
-Harici klavye-mouse söktüm.
-Operayı kapattım.
-Arka planda çalışan ve şuan işim olmayan programları kapattım.
-Güç seçeneklerinden Dengeliden Yüksek Performansa aldım.
-Parlaklığı en düşüğe çektim.

Intel XTU ayarlarım:
INTEL XTU.png

@DedeYita
i5 10300H Undervolt yaptım. Değerlerim bunlar. Biraz daha devam edeyim mi? Yoksa böyle iyi mi?
Hocam amaziniz sicaklik dusurmek ise undervolt bazen yeterli gelir. Bu islemcinin frekansini dusurerek calisip calismadigina bagli. Eger boyle bir durum var ise undervolttan gelen sicaklik payi genelde performansa aktarilir. Sicaklik azalmadi diyorsaniz Ratio Multiplier 45'de yani 4.5GHz. Onu 36-39 yapabilirsiniz. Ya da Watt da azaltabilirsiniz. Ama performans anlayacaginiz uzere biraz duser.

Sicaklik zaten kontrol altinda performans lazim bana diyorsaniz Turbo Boost Short Power Max'i ve Turbo Boost Max ayarlarini 35'den 45'e cekebilirsiniz.
Ayrica oyunlarda etki etmez ama Cinebench testinden de daha fazla puan almak istiyorsaniz yukardaki ayarin uzerine bir de Turbo Boost Power Time Window ayarini 28 saniyeden 96'ya cikarabilirsiniz.

@DedeYita

Hocam amaziniz sicaklik dusurmek ise undervolt bazen yeterli gelir. Bu islemcinin frekansini dusurerek calisip calismadigina bagli. Eger boyle bir durum var ise undervolttan gelen sicaklik payi genelde performansa aktarilir. Sicaklik azalmadi diyorsaniz Ratio Multiplier 45'de yani 4.5GHz. Onu 36-39 yapabilirsiniz. Ya da Watt da azaltabilirsiniz. Ama performans anlayacaginiz uzere biraz duser.

Sicaklik zaten kontrol altinda performans lazim bana diyorsaniz Turbo Boost Short Power Max'i ve Turbo Boost Max ayarlarini 35'den 45'e cekebilirsiniz.
Ayrica oyunlarda etki etmez ama Cinebench testinden de daha fazla puan almak istiyorsaniz yukardaki ayarin uzerine bir de Turbo Boost Power Time Window ayarini 28 saniyeden 96'ya cikarabilirsiniz.
Yardımın için teşekkürler. Bu ayarlar şuan için bana yeterli.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı