i5 9300H Undervolt Rehberi

Bu dediğiniz kafamı karıştırdı, ben GL 553-VE bilgisayarımda yapmıştım bunu. Zaten bende de voltaj ayarı kapalıydı fakat işlem belirli voltaj aralıklarında belirli hızı yakalamaya dayanan eğriyi değiştirme üzerine kuruluydu. Olay XTU'nunkinden farklı, offset olarak ayarlanmıyor fakat emin değilim sizin dediğiniz de doğru olabilir.
Kusura bakmayin benim cahilligim. Evet curve uzerinden undervolt yapilabiliyor. Kulaktan dolma bilgilerle konustum. Bilgi icin tesekkurler.

Acer Nitro 5 AN515-54 kullanıyorum. Daha önce hiç undervolt işlemi yapmadım. Bu işlemin uzun vadede işlemciye ve diğer donanımlara zararı olur mu?

Acer Nitro 5 AN515-54 kullanıyorum. Daha önce hiç undervolt işlemi yapmadım. Bu işlemin uzun vadede işlemciye ve diğer donanımlara zararı olur mu?
Undervolt islemi adi uzerinde islemcinin max cektigi voltaji azaltmaktir. Az voltaj donanima zarar vermez. Fiziksel bir soruna neden olmaz. Undervolt sadece duzgun yapilmaz ve rehberlerde verilen uyarilara uyulmaz ise mavi ekrana sebebiyet verir. Bu hata da pc'yi ac kapa duzelen bir hata.

Uzun vadede tam tersine yuksek voltaj oldurur. Dusuk voltaj ise yaradigi surece her zaman daha iyidir. Voltaj arttikca verdigi zarar da artar. Islemciye 0 ya da 0,1 volt versek bir sey olmaz ama 1milyon volt versek yakariz.

Uzun vadede diger donanimlara da zarari olmaz cunku islemci ve ekran karti gibi onemli ve hassas bilesenler akimi iceri almadan onun voltajini kendine gore ayarlar. Yani bir nevi ayri bir dunya da yasarlar. Undervolttaki tum ayarlar islemciyi etkiler. Diger elemanlara giden elektrigin ozelliklerinde bir degisim olmaz.

Son düzenleme:
i7 9750h için bu işlemleri yapan birileri varsa bana yol gösterbilirmi gpu sıcaklığında sorun yaşamıyorum ama cpu da tam anlamıyla hayal kırıklığı yaşadım yardım edecek var ise özelden ulaşabilirse çok mutlu olurum.

Undervolt islemi adi uzerinde islemcinin max cektigi voltaji azaltmaktir. Az voltaj donanima zarar vermez. Fiziksel bir soruna neden olmaz. Undervolt sadece duzgun yapilmaz ve rehberlerde verilen uyarilara uyulmaz ise mavi ekrana sebebiyet verir. Bu hata da pc'yi ac kapa duzelen bir hata.

Uzun vadede tam tersine yuksek voltaj oldurur. Dusuk voltaj ise yaradigi surece her zaman daha iyidir. Voltaj arttikca verdigi zarar da artar. Islemciye 0 ya da 0,1 volt versek bir sey olmaz ama 1milyon volt versek yakariz.

Uzun vadede diger donanimlara da zarari olmaz cunku islemci ve ekran karti gibi onemli ve hassas bilesenler akimi iceri almadan onun voltajini kendine gore ayarlar. Yani bir nevi ayri bir dunya da yasarlar. Undervolttaki tum ayarlar islemciyi etkiler. Diger elemanlara giden elektrigin ozelliklerinde bir degisim olmaz.
çok teşekkür ederim bilgilendirme için şimdi farklı bir sorun yaşıyorum onu çözemedim

Dostum bende 135 mv değerini yakaladım. Fakat işlemci hala cinebench R20 testinde kendini geri çekiyor. Bilgisayarı ilk aldığımda 1750 puandı 1900 e çıkardım ama işlemci testinin yarısından itibaren işlemci 3.5 de devam ediyor. Bunu nasıl çözerim. @retiredtechnpt

Son düzenleme:
Sicakliklar ne durumda. Testin yarisindan sonra eger sicakliklar 95 dereceyi gecmeye baslar ise dogal olarak islemci kendini yavaslatir. Kendi cihazimda islemci 98'i vurmadan boyle bir sey yapmazdi, anlik 98 olup sonra yavaslardi. Ayrica testi yaptiginiz odanin sicakligi da onemli. Monster'i yaz ayinda aldigim icin geceleri kullandim(Gunduzleri uyku).
Puani arttirmak icin sicakligi indirecek cozumler bulunmali. Ilk olarak dedigim DPTF ayari BIOS'ta var ise disable edilmeli. Ayrica kendi yaptigim teste baslamadan once gorev yoneticisini acip bosta tum islemler max %1-2 kullanima inene kadar beklerdim. Arka planda steam, Onedrive vs olmazdi. Laptopu yerden hafif kaldirin vs. gibi yontemleri zaten biliyorsunuzdur.

Eger sicakliklar yuksek degil iken hiz indiriyor ya da hiz indirdigi zaman 80-90 civarinda takilip kendini zorlamiyor ise %90 DPTF var. Casper Excalibur G770 nasıldır? - Technopat Sosyal 3.sayfadaki son mesaji uygulayin.

Eger hala 2000 olmuyor ise ve %4-5 performans sizin icin onemli ise Throttlestop'un TPL ayarlarinda turbo time'i arttirmayi deneyebilirsiniz. Bu islemciyi o sure boyunca(Birimi saniyedir) max performans ile calismaya zorlar. Merak etmeyin bu ayar islemciyi yakmaz. En kotu ihtimal uzun kullanimda bu ayari 720 saniye yapip render almaya calisirsaniz islemci 100 olup kapanir. Tavsiyem 224 saniyeyi eger sicakliklar 98 civarinda ise gecmemeniz tabi 95 ve altinda ise 720'ye kadar yolu var, 1milyon gibi bir deger girince islemci o degeri zaten sallamiyor kendi kafasina gore 24-72 gibi bir deger kullaniyor. TPL ayari ile cpu isinir ise direkt 3.5GHz'ye inmek yerine 3.9-4-3.95-4-3.9 gibi degerler alir ve sicakliklar da 95-94-95 gibi var olan bir sinir degerde gezer.

Ayrica az once ornek olsun diye test yaparken fark ettim eger performans modu gibi ayarlariniz var ise acin. Ornek olsun diye test yaparken sessiz mod acik kalmis testlerden 1300-1500 arasi 3 deger aldim. Mod onemli. Kendi cihazimda Turbo time 24'te iken aldigim puan 1883, 224'te aldigim puan 2022. 24'te iken islemci bir sure sonra 3.5-3.7GHz'ye geriliyor. Ayrica bu ayar kisa sureli boost icin. Eger uzun kullanimda da %5 fark istiyorsaniz ayni sayfada bulunan Turbo Long Power Max ayarini degistirin(Birimi Watt). Normalde 45 watt olmasi gerekir. Benim cihazda 35Watt. Strateji oyunlari ya da CS:GO gibi oyunlarda 45 yapiyorum.

Son düzenleme:
Sıcaklık sorunum yok işin tuhaf tarafı o işlemci test süresince 72 dereceyi geçmiyor. Testleri yüksek performans modunda yapıyorum. Ama dediğim gibi test biraz geçtikten sonra hız 3.5 e sabitleniyor. Stres testi yapıyorum işlemci 80 ni geçmiyor. Core temp programı ile sıcaklık ve hız kontrolü yapıyorum. Hız sabit 3.990 Ghz sıcaklık ise 80 dereceyi geçmiyor. Bu güzel bir şey ama 9300H ısınan bir işlemci ve bu bana sorun gibi geliyor. Her işlemci farklıdır tabiki fakat masaüstü performansı alacak kadar soğuk çalışıyor. Sorun varmış gibi duruyor.
Ekleme: galeride çektiğim bir fotoğraf buldum onu atayım.
267F8167-7A85-477D-BA55-9E570DC39BE6.jpeg

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı