i7-12700H işlemcide tekli çekirdek performans testi yapılırken sadece %15'i kullanılıyor

Pikeas

Hectopat
Katılım
10 Ocak 2021
Mesajlar
87
Yer
İzmit
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Seslendirme ve Dublaj Sanatçısı

Linkini bıraktığım laptopa sahibim. Cinebench R24'te yaptığım render benchmarklarından sonra (belki doğrusu budur bilgim yok) tekli çekirdek testini yaparken işlemcinin Max %15'i kullanılıyor. Çoklu çekirdekte %100'ü kullanılıyor. Bunun doğrusu bu mu yoksa işlemcim de sorun mu var?

Aynı zamanda bilgisayarın bütün performans ayarlarını yaptım. (Windows, işlemci, ekran kartı). Fakat oyunlarda genel olarak FPS düşüklüğü yaşıyorum. Aynı laptopun muadillerine baktığımda Valorant'ta 300-400FPS verirken benim bilgisayarımda 144-180 FPS arasında gidip geliyor. Ve bu söyleyeceğim tüm oyunlarda geçerli. Grafik kalitesini Ultra Low ayarlara aldığım zamanki fpsimle Ultra high+RTX ayarlara aldığım zamanki FPS'im arasında 5-10 FPS'lik fark var. Hatta ayarları düşürdüğümde Ultra Low ayarlara aldığımda FPS'im daha da düşüyor. Bunun sebebi sizce nedir? Aşağıya Cinebench R24 render testlerini koyuyor olacağım. İlk fotoğraf normal default ayarlarda yaptığım test. İkinci fotoğraf ise işlemcinin Turbo Boost ayarını açtığım zamanki test. Bu sürede işlemci tarafında Max 65 dereceyi gördü. Sizce puanlar iyi mi?
Bu Turbo Boost kapalı iken aldığım render:

Default_Ayarlar_No_TurboBoost.png


Bu da Turbo Boost açıkken yaptığım test:

Default_Ayarlar_On_TurboBoost.png


Bu da CPU-Z Bench Test:

CPU-Z.png

@Ali Güngör
 
Son düzenleme:
İlginç. Böyle olmaması gerekiyor. İşlemciden kaynaklı bir problem yok şu anda, akımsal daralma böyle performans düşüklüğüne yol açmaz.

Boş vaktiniz varsa temiz kurulum yapıp güncel sürücüleri yükleyin derim.

Yaklaşık bir ay kadar önce zaten Windows 11'in güncel sürümünü orijinal sitesinden indirip kurdum. Driverlar tamamiyle güncel. Güncel tutmaya özen gösteriyorum zaten. Bu sorun beni çıldırtıyor. Ürünü alalı 1.5 yıl olacak daha hiç servise bakıma göndermedim. Tozlanma sebebiyle sıcaklık yapıyor olsaydı gerçekten her şey daha mantıklı olabilirdi ama cihazın sıcaklık dengesi stabil. Aklıma hiçbir şey gelmiyor. Dediğim gibi müşteri temsilcisiyle konuştuğumda sorunun donanımsal olabileceğini ve servise gönderip içinin açılıp donanımsal olarak kontrol edileceğini söylediler. Aktif olarak bilgisayar programcılığı öğrencisi olduğumdan şu an fırsat bulup servise yollayamıyorum. Sorunu daha detaylı olarak inceleyebilecek bir kaynak veya bir muhatap tanıyor musunuz? @Ali Güngör beyi etiketliyorum fakat görmüyor sanırım. Ayrıca bu sorun kurduğum bütün sistemlerde baş gösteriyor. Windows 10 veya Windows 11 de de aynı sorunlarım var yani.

İlginç. Böyle olmaması gerekiyor. İşlemciden kaynaklı bir problem yok şu anda, akımsal daralma böyle performans düşüklüğüne yol açmaz.

Boş vaktiniz varsa temiz kurulum yapıp güncel sürücüleri yükleyin derim.

@Pikeas oyun işlemcinin grafiğini kullanmıyor değil mi? 3050 Ti'ı kullanması gerek.

Bildiğim kadarıyla 3050 Ti'ı kullanıyor. Checkleyebilmem için bir yöntem söyleyebilir misiniz?
 
Yaklaşık bir ay kadar önce zaten Windows 11'in güncel sürümünü orijinal sitesinden indirip kurdum. Driverlar tamamiyle güncel. Güncel tutmaya özen gösteriyorum zaten. Bu sorun beni çıldırtıyor. Ürünü alalı 1.5 yıl olacak daha hiç servise bakıma göndermedim. Tozlanma sebebiyle sıcaklık yapıyor olsaydı gerçekten her şey daha mantıklı olabilirdi ama cihazın sıcaklık dengesi stabil. Aklıma hiçbir şey gelmiyor. Dediğim gibi müşteri temsilcisiyle konuştuğumda sorunun donanımsal olabileceğini ve servise gönderip içinin açılıp donanımsal olarak kontrol edileceğini söylediler. Aktif olarak bilgisayar programcılığı öğrencisi olduğumdan şu an fırsat bulup servise yollayamıyorum. Sorunu daha detaylı olarak inceleyebilecek bir kaynak veya bir muhatap tanıyor musunuz? @Ali Güngör beyi etiketliyorum fakat görmüyor sanırım.

GPU kullanım, MHz ve watt değerleri ne durumda? Onlara da bakabilir misin?

Ali hocanın bakabileceğini sanmıyorum, boşuna etiketlemeyin derim.
 
GPU kullanım, MHz ve watt değerleri ne durumda? Onlara da bakabilir misin?

Ali hocanın bakabileceğini sanmıyorum, boşuna etiketlemeyin derim.

MSI Afterburner'dan bu değerlerin tam olarak hangileri olduğunu rica etsem söyleyebilir misin?
Ona göre açıp sana kesin sonuçları söyleyeyim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı