i7 13700K 200 & 150 Watt TDP limiti ile Cinebench R23 Testi

@UnKnown44 hocam tekrardan merhaba ben mailimi yazayım buraya eski bir mailim 😅 [email protected] eğer mailden ulaşırsanız bir size yayın açıp birkaç şeyi gösterip birkaçda bilgi ögrenmek isterim ve cok cok makbule geçer eğer 10 dakikanızı ayırırsanız en azından sizleri de tekrar yormam inşallah.
Ayrıca dediniz şeyleri adım adım kontrol ediyorum ve Intel'in program yüklü zaten ama tam olarak bazı şeyleri anlamadığım için nasıl yapmam gerektigi konusunda inanılmaz çekiniyorum ve çok stresliyim kaç gündür PC'yi yeni aldığım halde PC'den soğudum resmen takıntı haline geldi maalesef ondan dolayı müsait zamanınızda mailden haberleşip görüşebilsek çok çok sevinirim size de yük oluyorum hakkınızı helal edin.

@Arctos Merhabalar Arctos bey, yoğunluktan geç dönebildim. Öncelikle güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Bu forumda bana da oldukça geri dönüşler sağlandı. Bildiğimiz ölçüde doğru şekilde bilgiyi paylaşabilirsek ve fayda sağlayabilirsek ne mutlu hepimize.

Mail adresinizi yazabilirseniz size ulaşabilirim. Anakart özelinde araştırma yapmak faydalı olacaktır. Ben asus özelinde araştırma yapmıştım. Şu site'deki birkaç kullanıcı sağolsun yönlendirme yapmıştı. Ona istinaden deneme yanılma yolu ile kendimce optimum bir düzeye ulaştım.
Ama standart bir bir yaklaşım varsa o da işlemcinin PL1 ve PL2 gibi limitlemelerini yapmak ya da "Core voltage offset" ya da "Core voltage"'ini "-" (eksi) yönde azaltmak. Genel -0.050 ve daha altı yönünde azaltma yapabilirsin. Örneğin -0.075 gibi artık şansına işlemcinin silikon kalitesine bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

Ben hem "Core voltage offset"'imi -.135 yaptım hem de PL1'i 175W'a ayarladım.

Öncelikle şunu tavsiye edebilirim.
İlk olarak; intel extreme tuning utiliy (IETU) programını yükleyebilirsin. Böylece bu program aracılığıyla bios'da ayarlama yapmadan ilk olarak hangi ayarın en stabil şekilde çalıştığına karar verebilirsin. Çünkü birçok deneme yapmak zorunda kalabiliyorsun. Nihayetinde her ayarı bios'dan yapmak uzun ve yorucu oluyor. Bu nedenle bu program aracılığıyla doğru ayarları bulduktan sonra bios'dan düzenlemeleri yapabilirsin.
İkinci olarak; HWinfo64 programını indirip sensör ayarlarını açıp işlemcinin "Voltage offsets" ayarlarını kontrol edebilirsin. IETU'da voltage değişikliklerini yaptıktan sonra hwinfo64 programını kapatıp yeniden açman gerekiyor. Program yapılan değişiklikleri ancak bu şekilde görüyor. Örneğin ilk denemende voltage'i -0.080 yaptın Hwinfo bunu -0.080 olarak görmesi için programı kapatıp açman lazım.
Üçüncü olarak; IETU programındaki ayarını yaptığınız seçeneklerin bios'da ne olduğunu bulmak kalıyor. Ben de sizin gibi bios'da hangi ayarları değiştireceğimi bilmiyordum. Ancak yukarıda bahsettiğim sitedeki önerileri dikkate aldım ve buldum. Açıkçası MSI yönünde daha fazla kaynak mevcut. Asus'da zor bulmuştum. Örnek olarak kaynak1, kaynak2 bakabilirsiniz.

Umarım faydalı olur. Kafanıza takılan birşey olursa sorabilirsiniz.

Edit:
Isı konusunda yorum yapmamışım. Ben kule tipi soğutma kullanıyorum. Arctic Duo 34. işlemci soğutma sıralamasında oldukça gerilerde bulunan bir soğutucu tier 6 sınıfında olduğu belirtilmiş. Arctic'in sıvı soğutmasına bir ara heves ettim. 280mm olanlarından alacaktım ancak çok ses takındım var. Çalışırken fan sesi kesinlikle olmamalı. O yüzden kasa fanlarım, işlemci fanımda dahil yüksek rpm'lerde çalışmaz. sıvı soğutma sistemlerinde pompa sesi gibi şeyler okuyunca cesaret edemedim. Ancak edecek olsaydım arctic 280mm düşünürdüm. Şuanda ikinci bilgisayarıma işlemci fan almam gerektiği için belki noctua d15 alabilirim. O tier sıralamasında 3 sınıfta yer alıyor. Ama bence bu kule tipi soğutucu bile bence gayet yeterli. Kıyaslamlarda 2-3 derecelik fark görüyorum. Siz de ayarları yaptıktan sonra emin olun 90 dereceleri görmeyecektir işlemci ısınız. Zaten uzun soluklu işlemciyi yoracak bir iş yapmıyoruz çoğumuz. Velevki görse de uzun uzadıya işlemciye yük bindirmediğimiz için çok takılacak durumlar değil. Ben kendi adıma konuşayım birazcık heves ediyorum :) kurcalamak hoşuma gidiyor. Tabi watt tüketimlerini azaltabilmek adına önemli adımlar oluyor.
Ayrıca benim ayarlarıda bios ekranınıda attım biryandan mail bilgimide verdim en kısa sürede görüşmek üzere insallah 🤗
 

Dosya Ekleri

  • 69802E2B-F448-4FA2-949F-E124C451B59D.jpeg
    69802E2B-F448-4FA2-949F-E124C451B59D.jpeg
    197,8 KB · Görüntüleme: 26
  • BC660BA3-ECB6-4314-A365-843A01296BAE.jpeg
    BC660BA3-ECB6-4314-A365-843A01296BAE.jpeg
    236,5 KB · Görüntüleme: 22
  • 125F664D-AFD7-4404-974B-FD5AD8822EFC.jpeg
    125F664D-AFD7-4404-974B-FD5AD8822EFC.jpeg
    245 KB · Görüntüleme: 29
  • 5237911C-86AF-4384-B090-957C896407A8.jpeg
    5237911C-86AF-4384-B090-957C896407A8.jpeg
    249,7 KB · Görüntüleme: 39
Evet Noctua öyle cidden, bende kullandığım zaman paketi açıp taktığımda "default" olarak övmeye başlamıştım, kutusu bile güzel değdi fiyatına diye büyülenmiş gibi :). Hakkını yemeyelim üst segment ürünleri cidden başarılı. Ben 13600k-13700k kullanıyor olsaydım şu an Noctua da D15 yerine NH-U12A tercih ederdim daha kompakt tasarımı sebebiyle. Sizin soğutucuda gayet iyi bence. D15 bir tık daha iyi olsada yüksek yüklerde, idle ve casual kullanımda neredeyse aynı performans U12A ile. Alt seriler için tamamen kişisel fikrim değmiyor fiyatına (Örneğin u12S redux olmasada olurmuş yani, Noctua bunun yerine işlemci için şapka üretseymiş güneş geçmesin diye daha iyi aslında fiyatına kıyasla). Kasa fanlarınız süpermiş cidden çok beğeniyorum. Şüpheye düşer insan çalışıyor mu diye. RGB olmaması ekstra güzel. Silentwing 4 kullanma şansım olmadı daha. İmzadaki sistemse kullanması cidden zevkli performanslı bir sistemmiş. Bir tek RAMlere gözüm takıldı :)

Sıvı soğutma konusuna pek alışamadım. 286dx ten beri aktif bilgisayar kullanan birisi olarak, halen kasa içinde sıvı dolaşmasına, pompa vs çalışmasına alışamayan dinazorlardanım yani :) 2 defa kullanıp içim rahat etmeyip söktüm. Kötümüydü kesinlikle değil benim takıntım, 6-7 derece fark için kafam rahat olsun limit dahilindeysem. Zaten çok yüksek batch ile çalışacaksam cloud üzerinden hallediyoruz.

Isı olayı cidden abartılıyor. Yok kasa airflow yok soğutucu seçimi, 12400f 5600x üzerinde 240mm 280mm sıvı soğutucular felan diyorum işlemci nasıl bir zulüm altında acaba bu soğutucu takılmış, sebep yok çoğu zaman güzel görünüyor sadece. Intel/AMD spec sheetleri yayınlıyor diyor bu dereceye kadar serbest (uyduruyorum intel tjmax 100 amd tjmax 90). Diyorlar ki zaten işlemcimiz bu sıcaklık limitine kadar stabil çalışıyor neden daha fazla performans için bu aralığı daha agresif daha sık kullanamayalım. Zaten o hızda çok çok kısa süreler kalıyoruz, silicon degrade olması için bir sebep yok diyorlar. Stok soğutucular veya aftermarket olanlarda zaten bir miktar dudak payı bırakıyor TDP değerleri için. Sentetik testler dışında görülmeyecek yük/sıcaklık için önlem almaya gerek yok yani. Çok nadir olsa dahi çeyrek asırdır işlemci anakart müdahale ediyor artık hepsi canavar gibi. Tek sıkıntı daha kesin thermal ölçümler, hotspot için artık daha zorlaşıyor üretici ifadelerinden gördüğümüz.

Bende Tuf3060ti Tuf3070 (keşke noctua edition alsaymışım sessiz mis gibi satmazdım 3060ti satardım) ve Rog6700xt (2 3 defa kullandım) kullanıyorum ama 3070 ve 6700xt satıp 4070ti alıcam kısmetse müsati olduğum zaman sadece ML/DL VRAM sıkıntı oluyor nadirde olsa. Sesleri benide inanılmaz rahatsız ediyor kullanıma girdiği zaman. Oyun konusu zaten capitalism 2 seviyesinde kol saatinde bile çalışır herhalde.

Fiyat olarak Thermalright iyiyimiş 45$ rahat rahat soğutur mis gibi soğutucu Noctuaya kıyasla fiyatı daha düşükse alınır valla. Geçen CPU braketini almıştık arkadaşa gayet güzeldi kalitesi vs. Tamemen keyfe kalmış. Deepcool Assasin 4 maalesef 100$ civarlarında çıkar büyük ihtimal led screen 2 step speed control, kapalı shroud vs vs

Neyse güzel muhabbet görünce çene düşüyor laf lafı açıyor kusuruma bakmayın.
Ozan Bey tekrardan merhabalar, öncelikle detaylı sohbetiniz için gerçekten çok teşekkür ederim. Yoğunluktan yazamadım kusura bakmayın lütfen.

Sıvı soğutucu olayına bakış açımız benzer sanırım :)..

Ben de 4070ti düşündüm ama çok oyun oynama fırsatım olmadığı için 3070ti ile yola devam edeceğim şimdilik :). nasip belki 5k ya da 6k serisi artık ismi ne olursa

Evet Thermalright 45 dolar fiyatıyla iyi gibi ancak Türkiye'de satışı yok. Amazon amerikadan sipariş verebiliyorsunuz o zamanda fiyat kargo ve vergi ile 85 doları buluyor (kabaca 1600tl). 2000'e noctua mı, 1600'e thermalright mı insan onu sorguluyor. 2000'e noctua'yı tercih ederim gibi :) Kasama sığar mı diye merak ediyordum geçenlerde noctua kullanan bir kullanıcı buldum internetten sığdırmış. Umarım ben de sığdırırım :)

TR'nin cpu braketi işe yaradımı acaba? Ben de düşündüm sonra alıp takmaya üşendim :) Özellikle boşta ısı değerlerinde bir fark oluştu mu?

@UnKnown44 hocam tekrardan merhaba ben mailimi yazayım buraya eski bir mailim 😅 [email protected] eğer mailden ulaşırsanız bir size yayın açıp birkaç şeyi gösterip birkaçda bilgi ögrenmek isterim ve cok cok makbule geçer eğer 10 dakikanızı ayırırsanız en azından sizleri de tekrar yormam inşallah.
Ayrıca dediniz şeyleri adım adım kontrol ediyorum ve Intel'in program yüklü zaten ama tam olarak bazı şeyleri anlamadığım için nasıl yapmam gerektigi konusunda inanılmaz çekiniyorum ve çok stresliyim kaç gündür PC'yi yeni aldığım halde PC'den soğudum resmen takıntı haline geldi maalesef ondan dolayı müsait zamanınızda mailden haberleşip görüşebilsek çok çok sevinirim size de yük oluyorum hakkınızı helal edin.


Ayrıca benim ayarlarıda bios ekranınıda attım biryandan mail bilgimide verdim en kısa sürede görüşmek üzere insallah 🤗
Arctos bey mailinize cevap yazdım. Umarım yapabiliriz.
 
Son düzenleme:
Ozan Bey tekrardan merhabalar, öncelikle detaylı sohbetiniz için gerçekten çok teşekkür ederim. Yoğunluktan yazamadım kusura bakmayın lütfen.

Sıvı soğutucu olayına bakış açımız benzer sanırım :)..

Ben de 4070ti düşündüm ama çok oyun oynama fırsatım olmadığı için 3070ti ile yola devam edeceğim şimdilik :). nasip belki 5k ya da 6k serisi artık ismi ne olursa

Evet Thermalright 45 dolar fiyatıyla iyi gibi ancak Türkiye'de satışı yok. Amazon amerikadan sipariş verebiliyorsunuz o zamanda fiyat kargo ve vergi ile 85 doları buluyor (kabaca 1600tl). 2000'e noctua mı, 1600'e thermalright mı insan onu sorguluyor. 2000'e noctua'yı tercih ederim gibi :) Kasama sığar mı diye merak ediyordum geçenlerde noctua kullanan bir kullanıcı buldum internetten sığdırmış. Umarım ben de sığdırırım :)

TR'nin cpu braketi işe yaradımı acaba? Ben de düşündüm sonra alıp takmaya üşendim :) Özellikle boşta ısı değerlerinde bir fark oluştu mu?


Arctos bey mailinize cevap yazdım. Umarım yapabiliriz.
Selamlar tekrardan, ben gidip gelen birisi olduğu zaman ufak bir şeyse valizde yer kaplamayacaksa rica ediyorum öyle alıyorum. :) En son RAM kiti aldım Türkiye'deki muhteşem kampanyalı koşun yetişin fiyatının yarı fiyatına. Yoksa kargoyla vergi algı aman arızalı gelir mi felan cidden değmiyor. Zaten dolar bugün bankalarda 20.30 TL lere vardı, sonumuz hayrolsun makas 80 kuruşa vardı alış/satış neredeyse.

Bu arada ilginç bir şey siz bahsedince fiyatlara baktım Noctua fiyatı ucuz kalmaya başlamış diğer alternatiflere bakınca. Deepcol AS500 / AK620 benzer fiyatta, iyi mi iyi performansı ama 1600TL civarı. Bir de yarın değiştirmek istediğinizde Deepcool satılırmı yani bilemiyorum. Scythe Fuma 2 Rev B olabilir taş gibi ama yok galiba satışta, kasa fanları favorim bulabilirsem. Dark rock pro 4 fiyatı arşa varmış bu ne dedim. Temiz 2. el bir Noctua süper olur. Sadece alırken faturası varsa alın. Bir sonraki sokette braketi ücretsiz almak için lazım oluyor. Olmayınca online bir form felan doldurtuyorlar anakart fotosu faturası vs biraz uzuyor süreç.

TR braketi aslında bending/warping için aldı arkadaş. Montajı biraz dikkatli oynatmadan yapmak gerekiyor. Idle package temps 1-2 derece farketti ama C-state disabled idi VRM vızıltısından dolayı, daha fazla farkedebilir (sağolsun ASUS anakartlarda artık standart feature olacak yakında). Görüntüsü çok güzel gri olanı ama soğutucu girdikten sonra dedik ki 15$ nereye gitti :) işin şakası ucuza alınırsa alınır uzun dönemli setuplarda, 1 fan fiyatı kampanyalarda 10 -15 dolar civarına kadar geliyor. :)
 
Merhabalar, ben de yakın zamanda i7-13700KF ile sistem topladım hayatımda ilk kez. Eski laptopumdan undervolt'un önemini bildiğimden derhal uygulamaya koyuldum. Anakartta ucuza kaçtım aslında: Asus B660M-E (ddr4). Ama yine de istediğim birçok şeyi yapabiliyorum. Ki overclock anakartı taraftarı da değilim, 0.5 ghz artış için ~100w ekstra tüketmek israf geliyor. Soğutması da dert.

Bios'tan direkt 170mV offsetle undervolt yaptım, 200W'a sabitledim. Günlerdir kullanıyorum bir sorun yok. Sıcaklıklar düştü gayet. Bu şekilde 5.2 GHz'de 1.24 Volt'larda geziniyor işlemci. Ama internette MSI anakartta CPU lite load seçeneklerini değiştirerek undervolt yapan bir video görmüştüm bu işlemciye. Tam emin olamıyorum ama adamın işlemci 1.18 Voltlarda falan takılıyordu 5.2 Ghz'de. Bu mümkün müdür? Yani yaklaşık 230mV undervolt yapmama tekamül ediyor ki hiç denemek bile istemiyorum.

Bir diğer sorum da, uyguladığımız bu negative offset sadece yüksek frekanslarda devreye giriyor değil mi? Yani mesela 1.45 Voltu 1.3 V yapmak sorun olmaz da, düşük işlemci hızlarında 0.6'yı 0.45V yapmak oransal olarak korkutucu geliyor.

Teşekkürler.

Şimdi tekrar izledim de, yük altında (akım çekerken) voltaj düşüyormuş. Bildiğin pillerdeki iç direnç gibi bir durum. Sanırım bu LLC de bunu tolere etmek için yapılan bir ayar. Ben kendi voltaj değerlerimi bu bilgi doğrultusunda yeniden ölçümleyeyim, öğrenecek çok şey varmış daha:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı