Merhaba,
Bugün neredeyse 10 yıllık bir Sony Vaio 3D notebook'a Windows 11 yükleme denemesi yaptım. Herşey yolunda gitti, tabi Rufus'un sayesinde. Öncelikle Windows 11 iso imajını SELECT ettikten sonra, Image option olarak Extended Windows 11 Installation (no TPM / no Secure Boot) olarak seçiyoruz. Eski notebooklar UEFI boot yapamadığı için altındaki menü'den Partitition scheme olarak, MBR'yi seçiyoruz. Target system'de zaten kendiliğinden BIOS (or UEFI-CSM) olarak görünüyor.
Bu yolla, usb'ye disk imajını kaydettikten sonra, kuruluma geçiyoruz. Eğer sizde de, herşey yolunda giderse kurulum başarılı bir şekilde sona erecektir. Bu aşamada benim notebook'um GT 540M ekran kartına sahip. Windows 11 buna kendiliğinden 2016 yılının gerekli driver'ları yükledi. Bundan daha yeni olan 391.35-notebook-win10-64bit-international-whql.exe isimli driver'ı da ben sonradan yükledim. Bu driver Windows 10 için olmasına rağmen bir sıkıntı olmadı.
Aslında sorun çıkmayacağını önceden bir proğram yardımı ile anlamıştım. Bu proğram
WhyNotWin11 - Windows 11 PC Health Check adresindeki WhyNotWin11 isimli proğram. Burada DirectX Support bölümünde eğer, yeşil renk varsa, ekran kartınız Windows 11'i sıkıntısız yükleyebilir demek, tabi alt yapı olarak. Ben gene de, driver kurulumunun başarılı tamamlanıp, tamamlanmayacağını merak ediyordum. Neyse ki bir problemle karşılaşmadım. Tahminime göre Nvidia 4xx serisi de sıkıntısız bir şekilde kurulum gerçekleştirecektir.
İşletim sistemini yükledikten sonra Device Manager'da 3 tane sarı uyarı işaretim vardı. İlki, PCI Simple Communications Controller bunun için: Intel Management Engine Interface yani ME_Consumer_Win7_8.1_10_v11.0.6.1194 isimli dosya. Bunun içindeki ME_SW_MSI klasöründe bulunan SetupME.exe isimli dosyayı çalıştırdım.
İkinci olarak, Unknown device için, Sony Firmware Extension Parser Device bölümü için, v8.0.2.5 sürümüne sahip EP0000552037.exe isimli dosyayı işlettim.
Üçüncü olarak, Memory Stick Driver (Memory technology devices) için Ricoh PCIe Memory Stick Host Controller Version 6.20.13.30 numaralı EP0000551886.exe isimli dosyayı çalıştırdım. Böylelikle Device Manager içinde Sarı ünlemli hiçbir sıkıntılı bölüm kalmamış oldu.
Belki bazılarımız, Windows 11 için mesafeli bir yaklaşım içinde ama biliyorsunuz ki Windows 10 desteği 2025 yılında bitiyor. Eğer bu deveye hendek atlatma işlemi çalışmaya 2025 yılından sonra da devam ederse, tek bir çare kalıyor, o da Windows 11 kullanmak.
Belki arkadaşlar Windows 11'in nasıl çalıştığını merak ediyordur. Bende önceden Windows 10 yüklü idi. Ona nazaran daha akıcı ve hızlı çalıştığını söyleyebilirim. Herkese iyi çalışmalar diliyorum.
Sistem detayları: 16GB DDR3-1600 RAM, 2 TB mekanik Seagate hard disk. Ekran kartı Nvidia GT 540M, 1GB hafızalı. İşlemci: Intel Core i7-2960XM CPU 2.70GHz.