i7-4720HQ sistem oyunlarda GPU kullanımı anlık %0'a düşüyor ve crash yiyorum

Jesse James007

Zeptopat
Katılım
22 Eylül 2021
Mesajlar
8
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar,
MSI GE 72 2qf Apache Pro model laptopum var. Bu laptopu 5 yıldır kullanmaktayım. Son birkaç aydır herhangi bir oyuna girdiğimde GPU kullanımı anlık %0'a düşüyor, bu dalgalanma esnasında crash yiyorum veya oyun kapanıyor. MSI Afterburner ve HWiNFO64 kullanarak oyundaki durumu ve crash anı verilerini analiz ettim. Öncelikle ekran görüntülerini takdirinize sunmak isterim.

aadadada.png


clock cpu.png


gpu.png


son.png


clock sabit son.png


Arkadaşlar ilk görselde GPU limitinin anlık 1 olduğu nokta(ilk grafik), GPU'nun anlık devre dışı kaldığı an. Crash yemeseydim oyun oynadığım müddetçe böyle anlık devre dışı kalmalar devam edecekti. Farklı farklı oyunlarda birçok defa analiz ettim bazen 80 derecenin altındaki CPU sıcaklıklarında da aynı durum yaşanabiliyor.
İlk fark ettiğim oyun esnasında GPU'nun anlık devre dışı kalmalarının CPU hızının 3.3GHz'den 1.5 GHz'ye düşmesiyle başlamasıydı. Ancak sonradan CPU hızını sabitledim ancak sorun düzelmedi.

Donanımım.
-GTX 970M ekran kartı.
-Haricen Toshiba thnsnj128g8'nu 128 GB SSD.
-16 GB RAM.
-Intel i7-4720HQ işlemci.

Denenen çözüm yolları.
-Format atıldı.
-Ekran kartı driver güncellendi.
-Thermal macun sürüldü, fan temizliği yapıldı.
-ThrottleStop uygulamasıyla CPU hızı sabitlendi.(fıvr disable Turbo Power limits)
-Pil ayarı yüksek performans.
-Anakart güncellendi.

Sorun hala devam etmektedir. Son olarak aklıma gelen, ekran görüntüsüne bakarsanız oyun oynadığım esnada SSD'nin sıcaklığı 60 derecenin üzerine çıkıyor.(fan temizliğine rağmen) acaba yaşadığım problem SSD'den kaynaklanıyor olabilir mi?

Sizce sorun ne olabilir ve ne önerirsiniz?
Yardımlarınızı ve yorumlarınızı merakla bekliyorum arkadaşlar.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Dostum ekran kartı ben bittim diye haykırmış resmen. Fazla bir şey denemenize gerek yok. MSI Afterburner yazılımı üzerinden UC (Underclock) yapın sorununuz büyük ihtimalle düzelir ama ne kadar daha gider bilinmez. CPU frekansın düşmesi çok doğal neden dersen GPU pes ettiği zaman CPU'ya veri göndermeyi bırakır ve frekansı yüksek tutmanın da bir mantığı ka
Paylaştığım tüm testleri MSI afterburner üzerinden underclock ayarında yaptım.Yani o yolu da denedim. Dediğin gibi belki de ekran kartı ömrünü tamamladı. :) Ama yine de kurtarmak için her yolu denemek istiyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı