i7 4790K İşlemci Isınma Problemi

Yer
Eskisehir, Turkey
Daha fazla  
Herkese selam.
Sabah bilgisayarı açmaya kalktığımda işlemci sıcaklığından direkt olarak beni BIOS'a attı. BIOS menüsünde 98 dereceyi gördüm. Hiçbir şekilde overclock işlemi yapmamıştım ama bilmeden XMP yaparken yanlış yerlere müdahale etmiş olabilirim düşüncesiyle (ki XMP işlemini 1 hafta önce yapmıştım) BIOS'u sıfırladım. Anakart üzerince BIOS sıfırlama tuşu ile.

Sonrasında sıkıntı halen devam etti. İşlemci soğutucum LEPA marka tek radyatörlü soğutma sistemi.

Sıvı soğutmanın motoru önce CPU soketine bağlıydı radyatör fanı ise CPU OPT soketine bağlıydı. Bu şekilde 98 dereceden inmiyordu. Sonra soket yerlerini değiştirdim. Boştayken 65 dereceden aşağı inmiyordu. Yükte ise 95 dereceyi buluyordu.

Soğutma sistemi bozulmuştur düşüncesi ile gittim stok fan aldım. Sıvı soğutmayı söküp, stok fanı taktım. Boşta iken ve güç modu dengeli modda iken 45 dereceyi geçmiyordu. Oyunda denediğimde ise 105 dereceyi buldum. Ve fazla zarar vermeden görür görmez oyunu kapattım.
Bu arada BIOS'tan turbo boost sistemini kapattım. O haldeyken bu değerleri görüyorum.
Dükkanda ki PC ise 2600k sıvı soğutma ile maksimum yükte iken 55 dereceyi gördüm. Boşta iken 25-30 dereceyi aşmıyor.

Sorunu bulamadım. BIOS update yapamıyorum. Yetkilendirme yapılamadı ya da okunamadı gibi bir hata veriyordu. Şu an fotoğrafını alamadım atamıyorum.

Aklınızda olan başka çözüm var mı? Elimde fazladan maalesef anakart yok. Haliyle deneyemiyorum.

Parça Listesi:
  • i7 4790k İşlemci
  • 16 GB 1600 MHz Kingston 8x2 RAM
  • Asus Dual/Deluxe z87 Anakart
  • GTX 960 Ekran kartı.

Yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa çok sevinirim. Denemediğim başka bir şey kalmadı.

Sistemde arka planda calısan bişey olmadığından eminseniz iyi bir sıvı soğutmayla devam edilebilir çift fanlı indirimde çok su sıralar onun dışında yapacak çok birşey olduğunu sanmıyorum

Biostan default ayarlara dönün. Bazen sıcaklıklar saçmalayabiliyor. Korkmayın işlemciniz yanmaz belirli bir sıcaklığa gelince otomatik kapanıyor bilgisayar. Siz deneyin oyun oynayın bakalım kapanıcak mı bilgisayar?

Yorumlar için teşekkürler. Bir tane anakart buldum ve test ettim. sonuçlar aynı. Sanırım işlemcimde problem var. Intel(R) Extreme Tuning Utility programı ile voltaj ayarlarını düşürdüm. Boştayken sonuç 28 dereceye kadar düştü fakat yükte her halükarda 100 dereceyi buluyor.

İşlemciye delid uygulasam sizce nasıl olur?

Delid işlemini başarı ile uyguladım arkadaşlar. Tek fark elimde likit metal olmadığı için termal macun ile uyguladım. Hafta içi likit metal gelecek. Şimdilik CPU-Z programı ve İntel'in programı ile %100 yükte 78 derece gördüm maksimum. Şimdilik benim için 105'lerden çok çok iyi :D

Likit metal uygulamasından sonra tekrar yazarım.

Turbo Boost kapattıysan 4.0 GHz değeri için Core Voltage değeri Auto ise elle 1.10 V olacak şekilde değiştirebilirsin. Ayrıca BIOS içerisinden EIST, C-State gibi sistem boştayken güç tasarrufu yaptıran ayarları aktif hale getirmeyi deneyebilirsin.
Onların hepsini yapmıştım hocam. Ama performans alamamıştım.
Şimdi likit metal uygulaması yaptım. Ancak termal macun ile yaptığım uygulamadan bir farkı olmadı.
yani en azından 100 dereceyi geçmiyor. 85-90 civarında. Uzay montajda biraz daha düşüyor tabi.

Ebubekir bey, öncelikle endişelencek bir durum yok, benim de nacizane bir tavsiyem olacak. Delid guard almanızı öneririm. Delid işleminden daha iyi performans sağlayacaktır. İşlemci demirini söküp, direk seramiğin üzerine soğutucu koyabilme imkanı sağlayan bir aparattır kendisi. Alırken dikkat etmeniz gereken "intel 4 series" yazması. İyi günler.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı