i7-6700HQ CPU Grafiği Dalgalanması ve FPS düşüşleri

DrDesPerado

Femtopat
Daha fazla  
Merhabalar, kısa özet olarak anlatmam gerekirse orta ve üstü sistem gereksinimi isteyen oyunları oynamaya çalıştığımda her 10 saniyede bir FPS düşüş yaşıyorum ve bu düzenli olarak devam ediyor.

Bir süre önce laptop aniden kapanmıştı ve PC tamircisinin dediğine göre CPU ve harddisk arasındaki bağlantılar yanmış, onları yeniledikten sonra geri aldığımda bu sorunla karşılaştım. Tamirci güvendiğim bir abimdir, o nedenle parça eksikliğinden şüphe etmiyorum. Görev yöneticisini incelediğim zaman ilk resimdeki gibi bir grafikle karşılaştım.

CPU grafiği.png

Biraz araştırdıktan sonra işlemci voltaj girişleri ters bağlanmış olabilir tarzı konular gördüm, tekrar aynı tamirciye götürüp ilettim. Baktıktan sonra sorun yok, normal her şey dedi, o da bir şey bulamadı.

Düşük sistem gereksinimli oyunlarda sıkıntı oluşmuyor ama önceden rahatça açabildiğim oyunlarda sürekli düşüşler, takılmalar yaşıyorum. UserBenchmark sitesinden test yaptığımda kaydadeğer bir sıkıntı göremedim. Önceki arızayla beraber işlemcinin içinde de sorun oluştuğundan şüpheleniyorum ama bu konulardan pek anlamam, yardım edebilirseniz sevinirim.

Sistem özellikleri:
  • Intel(R) Core(TM) i7-6700HQ CPU @ 2.60GHz
  • GeForce GTX 950M
  • Samsung M471A1K43BB0-CPB 2x8GB RAM

Yüksek performansta olduğundan emin ol. Dalgalanmalar güç yönetimiyle ilgili.

Gaming laptop olmadığı için droplar normal çünkü soğutması ve donanımı genellikle yetersiz oluyor.

Yüksek performansta olduğundan emin ol. Dalgalanmalar güç yönetimiyle ilgili.

Gaming laptop olmadığı için droplar normal çünkü soğutması ve donanımı genellikle yetersiz oluyor.

Önceden hiçbir sıkıntı olmuyordu, bu olaydan sonra droplar olmaya başladı. Çok fazla aksiyon olmayınca yine idare ediyor ama çatışmalar başlayınca attığım görseldeki gibi olmaya başlıyor.

Güç yönetimi yüksek performansta ve maximum işlemci güç durumu da %100'de, kontrol ettim onları.

Merhabalar, kısa özet olarak anlatmam gerekirse orta ve üstü sistem gereksinimi isteyen oyunları oynamaya çalıştığımda her 10 saniyede bir FPS düşüş yaşıyorum ve bu düzenli olarak devam ediyor.

Bir süre önce laptop aniden kapanmıştı ve PC tamircisinin dediğine göre CPU ve harddisk arasındaki bağlantılar yanmış, onları yeniledikten sonra geri aldığımda bu sorunla karşılaştım. Tamirci güvendiğim bir abimdir, o nedenle parça eksikliğinden şüphe etmiyorum. Görev yöneticisini incelediğim zaman ilk resimdeki gibi bir grafikle karşılaştım.

Eki Görüntüle 915065

Biraz araştırdıktan sonra işlemci voltaj girişleri ters bağlanmış olabilir tarzı konular gördüm, tekrar aynı tamirciye götürüp ilettim. Baktıktan sonra sorun yok, normal her şey dedi, o da bir şey bulamadı.

Düşük sistem gereksinimli oyunlarda sıkıntı oluşmuyor ama önceden rahatça açabildiğim oyunlarda sürekli düşüşler, takılmalar yaşıyorum. UserBenchmark sitesinden test yaptığımda kaydadeğer bir sıkıntı göremedim. Önceki arızayla beraber işlemcinin içinde de sorun oluştuğundan şüpheleniyorum ama bu konulardan pek anlamam, yardım edebilirseniz sevinirim.

Sistem özellikleri:
  • Intel(R) Core(TM) i7-6700HQ CPU @ 2.60GHz
  • GeForce GTX 950M
  • Samsung M471A1K43BB0-CPB 2x8GB RAM
Hocam sıcaklıklar ne alemde? Sıcaklık yüzünden hız kesiyor, kendini frenliyor olabilir işlemci.

Hocam sıcaklıklar ne alemde? Sıcaklık yüzünden hız kesiyor, kendini frenliyor olabilir işlemci.
Genelde 80-90 civarında oluyo oyunda, eskiden sıcaklık aşırı artınca kendini kapattığı çok oluyordu yaz aylarında. Şimdi o seviyeye ulaşmadan performansı azalıyor.

Acaba maximum sıcaklık seviyesini azaltma durumu gibi bir durumdan dolayı kapasitesi mi kısıldı?

Genelde 80-90 civarında oluyor oyunda, eskiden sıcaklık aşırı artınca kendini kapattığı çok oluyordu yaz aylarında. Şimdi o seviyeye ulaşmadan performansı azalıyor.

Acaba maksimum sıcaklık seviyesini azaltma durumu gibi bir durumdan dolayı kapasitesi mi kısıldı?
Elbette sıcaklıklar çok yükseldikçe işlemci kendini frenler ve hız düşümüne gider. Sıcaklıklarınız 90 üstü görüyor ise oyunlarda hız düşmesi, anlık performansının kesilmesi gibi sonuçlar gayet doğal. Termal macun yenileyebilir, fan temizliği yapabilir, soğutucu alabilirsiniz. Bunlar sıcaklıkları düşürebilir. Cihazınız sanırsam 60Hz bir monitöre sahip. Eğer oynadığınız oyunlarda 60 FPS üstü alıyorsanız bunu 60 FPS yada 70 FPS'e sabitleyebilirsiniz. Bu sınırlandırma işlemcinizi 70 FPS alacak kadar kendini zorlamasını sağlar. Bu sayede 70 FPS üstü için kendini zorlamayan işlemci de ısınmaz. Sıcaklık düşüşü sağlayabilirsiniz.

Elbette sıcaklıklar çok yükseldikçe işlemci kendini frenler ve hız düşümüne gider. Sıcaklıklarınız 90 üstü görüyor ise oyunlarda hız düşmesi, anlık performansının kesilmesi gibi sonuçlar gayet doğal. Termal macun yenileyebilir, fan temizliği yapabilir, soğutucu alabilirsiniz. Bunlar sıcaklıkları düşürebilir. Cihazınız sanırsam 60Hz bir monitöre sahip. Eğer oynadığınız oyunlarda 60 FPS üstü alıyorsanız bunu 60 FPS ya da 70 FPS'e sabitleyebilirsiniz. Bu sınırlandırma işlemcinizi 70 FPS alacak kadar kendini zorlamasını sağlar. Bu sayede 70 FPS üstü için kendini zorlamayan işlemci de ısınmaz. Sıcaklık düşüşü sağlayabilirsiniz.

Tamam öyle deneyeyim bir de, gelişme olursa bildiririm. Teşekkürler.

Tamam öyle deniyim birde, gelişme olursa bildiririm. Teşekkürler.
Bir şey değil. Eğer bu yukarıda söylediğim işlemler çözüm olursa şayet çözüm olarak işaretlerseniz sevinirim. Bu sayede bu sorunu yaşayan başka insanlarda çözümü görüp uygulayabilirler. Herhangi başka bir konuda sorununuz olursa buraya mesaj yazabilir yada yeni konu açıp beni etiketleyebilirsiniz 😊.

Uzun uğraşlar sonucu birkaç rehber videosu yardımıyla underclock yapmanın yardım edebileceğini öğrendim. Dediğiniz gibi aşırı ısınma olma ihtimaline karşı voltaj düşürerek yeniden denedim. 6-7 kere düşük voltaj nedeniyle kapanmasından sonra sonunda stabil bir voltaj değeri buldum(Resimdeki değer).

XTU.png

Ancak şimdi de ayrı bir sorun başladı. Underclock yapmadan önce -Thermal Throttling- nedeniyle işlemci gücünü azaltarak ısısını düşürmeye çalışıyormuş. Şimdi ise onun yerine -Power Limit Throttling- nedeniyle voltaj yetmemesinden dolayı perfprmansı düştü. İkisinin arasında denge voltajı bulmaya çalışıyorum 😄

Anladığım kadarıyla sadece ısınmasından dolayı değil bu sorun. Yine de bi nebze düzeldi.

Buradaki ayarlardan sadece Core Voltage Offset ayarını değiştirdim şimdiye kadar, başka ayarlarla oynamanın faydası olurmu underclock yapmak için?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı