i7 6700K Sistem Düşük Performans Ve Dengesiz İşlemci Voltajı

Load Line Cal. ayarı 4 seviyesinde, ASUS MCE kapalı, herhangi otomatik ayar kapalıyken; 4.4 GHz ve (1.295v - 0.005v offsetli) adaptif voltaj ayarında yaptığım testler;
En yüksek skorunuza yaklaşmışsınız, testi işlemci sıcaklığı normale dönmesini bekleyerek bu şekilde arka arkaya 3 kere tekrarlamanızı tavsiye ederim. Bellek üzerindeki hafıza çipleri ısınınca daha optimize sonuç verirler. Isınmasından kastım optimum çalışma sıcaklıklarıdır, bir makalede üreticisine göre 60 derece civarında daha optimum sonuç verdiklerini okumuştum.
NOT: BIOS ayarlarını sıfırladıktan sonra, bellekleriniz için XMP profilini açmadıysanız onu da açmanızı tavsiye ederim.

Bir başka test;

Ekran Alıntısıhj.JPG

Asus BIOS'a pek aşina değilim, aşağıdaki videoyu buldum. 0:55 sonra belirtilen VRM Spread Spectrum ayarını "disabled" yapmanızı, sistem boştayken CPU hızının kademeli olarak düşmesi için Intel Speedstep ayarını "enabled" yapmanızı ve 1:18 belirtilen CPU Core/Cache Current Limit Max seçeneğini soğutucunuzun kapasitesine göre bir Watt cinsinden değere ayarlamanızı öneririm (sanırım bu değer TDP liminitizi ayarladığınız kısım, videoda 255 olarak ayarlanmış ancak benim tavsiyem soğutucunuzun termal kapasitesi örn:180W ise buna göre ayarlamanız yönünde olacaktır.)
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Intel'in Support kısmına RMA aracılığıyla Ticket oluşturdum.

Daha önce hep Vatan Bilgisayar a başvururdum. Bu sefer direkt İntel e başvurdum. Umarım olumlu olur.
Güncelleme: 10.01.19

Youtube'da dolanırken şu videoyu buldum;

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Der8auer olduğu için dikkatimi çekti, zira tanıdığım başarılı bir o.c. tutkunu.

BIOS'da bir ayar yaptı ve aslında olayın bittiği yer tam da burası.

Normalde XMP'yi açınca bir uyarı penceresi çıkardı, ASUS optimize ayarları kullanılsın mı diye. Ben hiç dikkat etmeden kapatırdım.

Fakat aslında o olay, size ''XMP'yi açtın, yanında ASUS'un o.c. varsayılanlarını ister misin?'' i soruyor.

Tabii bunu kabul edince, yaptığınız çoğu ayar efektif olmuyor.

Bu sefer bunu kapatıp denedim, bir kaç ayar daha yaptım;
  • Çekirdek Voltajı: 1.370
  • CPU LLC: Level 5
  • Max/Min CPU Cache: 41
  • Çarpan sayısı: x46
  • RAM Hızı: 3100 (XMP değil, XMP profili)
Sonuç;
1002.JPG

-------------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme: 11.01.2019

Merhaba tekrardan. Bugün birkaç test daha yaptım ve stabiliteyi buldum;

• i7 6700K @ 4.6 GHz
  • CPU VCore: 1.370 MHz
1033 @4.6 GHz.JPG

Bu gelişmelerle beraber, konuyu ''ÇÖZÜLDÜ'' olarak güncelleyebiliriz. :)

Çözümde yaptığım adımlar;
  1. Öncelikle BIOS'u sıfırlamak.
  2. XMP'yi açmak. Burada karşımıza ''ASUS varsayılan O.C. ayarları uygulansın mı?'' anlamında bir pencere çıkacak. Kabul etmiyoruz, burası kilit nokta.
  3. CPU Core Ratio kısmını ''Per Core'' almak.
  4. Hemen altına istediğimiz çekirdek hızını girmek.
  5. Extreme Tweaker menüsü altında, External Digi+ Power Control sekmesinde, CPU Load-Line Calibration kısmını ''LEVEL 5'e getirmek. Bu ayar, çekirdek voltajını kalibre ediyor.
  6. Extreme Tweaker menüsü altında, Internel CPU Power Management kısmında, Intel SpeedStep ayarını kapatmak. Bu, stabiliteyi arttırıyor.
  7. CPU Core/Cache Current Limit Max. kısmını olabilecek en yüksek değere (255.50) ayarlamak.
  8. Max/Min CPU Cache Ratio kısmını 41 yapmak.
  9. CPU Core/Cache Voltage Kısmını manuel yapıp, gerekli voltajı girmek.
Bu adımlar, hem sorun yaşayanlar, hem de O.C. yapacaklar için uygulanması gereken adımlar.

ASUS'un overclok yapay zekası, maalesef işlemci kalitesine göre değişmiyor. Bu nedenle overclok yaparken anakarta en az işi bırakmak en iyisi.

BIOS ayarlarım;

190111182220.jpg

190111182240.jpg

190111182247.jpg

190111182257.jpg

Ve bahsettiğim XMP ayarını açınca gelen uyarı metni. Bunu kabul etmiyoruz!

190111182313.jpg

Son olarak, unutmayın: Intel, K serisi de dahil, işlemcilerine, O.C. yüzünden gelen hasarlarda garanti vermiyor! Bu nedenle dikkatli olun.
@Asım Demir @Akif @Mr.Acar @Recep Baltaş @Ali Güngör

@BERWAR @Jira @BilgisayarKurdu @Handsome Reis @BayesTV @onur32tr @Onur Altuğ Sever

Dosya Ekleri

• 1002.JPG
    1002.JPG
    198,6 KB · Görüntüleme: 79
Son düzenleme:
konuyu hortlatmak gibi olmasın ama konu sahibinin profilini görüntüleyemediğim için yazıyorum, mümkünse bana ulaşabilir misiniz acaba tam olarak sizin bilebileceğinizi düşündüğüm bir sorunum var ve yardımınıza ihtiyacım var.

Buradan yazabilir misiniz?

aynı anakart ve işlemciden bende de var. işlemci boşta 55 derece ve %40 performansta 95 derece oluyor. anakart da aynı şekilde işlemciyle paralel olarak aynı ısı değerlerine çıkıyor. 2 gündür bütün soğutma sistemlerimi kontrol ediyorum sök-tak bakım, temizlik, macun yenileme soketleri kontrol etme her şey tamam ama ısıları düşüremedim. sonra bu voltaj meselesini araştırdım biraz ben çok hakim değilim çünkü bu konulara. baktığımda işlemci voltajı default olarak 1.312v olduğunu gördüm. herhangi bi hız aşırtma işlemi falan yapmadım hiç. biosum güncel ve default ayarlarında. istiyorum ki işlemcim minimum voltaj değerinde soğuk çalışsın. yardımcı olabilir misiniz? sistem bileşenlerim : asus maximus 8 hero, i7 6600k, kingston hyperx 4x4 gb ram, corsair h100i v2 sıvı soğutucu, evga gtx980 ti hybrid, 750 gb ssd sata, evga g1 1000w psu, kasa dark pro diamond

Technopat Haberler

Geri
Yukarı