Intel'in Support kısmına RMA aracılığıyla Ticket oluşturdum.
Daha önce hep Vatan Bilgisayar a başvururdum. Bu sefer direkt İntel e başvurdum. Umarım olumlu olur.
Güncelleme: 10.01.19
Youtube'da dolanırken şu videoyu buldum;
Der8auer olduğu için dikkatimi çekti, zira tanıdığım başarılı bir o.c. tutkunu.
BIOS'da bir ayar yaptı ve aslında olayın bittiği yer tam da burası.
Normalde XMP'yi açınca bir uyarı penceresi çıkardı, ASUS optimize ayarları kullanılsın mı diye. Ben hiç dikkat etmeden kapatırdım.
Fakat aslında o olay, size ''XMP'yi açtın, yanında ASUS'un o.c. varsayılanlarını ister misin?'' i soruyor.
Tabii bunu kabul edince, yaptığınız çoğu ayar efektif olmuyor.
Bu sefer bunu kapatıp denedim, bir kaç ayar daha yaptım;
- Çekirdek Voltajı: 1.370
- CPU LLC: Level 5
- Max/Min CPU Cache: 41
- Çarpan sayısı: x46
- RAM Hızı: 3100 (XMP değil, XMP profili)
Sonuç;
-------------------------------------------------------------------------------------
Güncelleme: 11.01.2019
Merhaba tekrardan. Bugün birkaç test daha yaptım ve stabiliteyi buldum;
- i7 6700K @ 4.6 GHz
- CPU VCore: 1.370 MHz
Bu gelişmelerle beraber, konuyu
''ÇÖZÜLDÜ'' olarak güncelleyebiliriz.
Çözümde yaptığım adımlar;
- Öncelikle BIOS'u sıfırlamak.
- XMP'yi açmak. Burada karşımıza ''ASUS varsayılan O.C. ayarları uygulansın mı?'' anlamında bir pencere çıkacak. Kabul etmiyoruz, burası kilit nokta.
- CPU Core Ratio kısmını ''Per Core'' almak.
- Hemen altına istediğimiz çekirdek hızını girmek.
- Extreme Tweaker menüsü altında, External Digi+ Power Control sekmesinde, CPU Load-Line Calibration kısmını ''LEVEL 5'e getirmek. Bu ayar, çekirdek voltajını kalibre ediyor.
- Extreme Tweaker menüsü altında, Internel CPU Power Management kısmında, Intel SpeedStep ayarını kapatmak. Bu, stabiliteyi arttırıyor.
- CPU Core/Cache Current Limit Max. kısmını olabilecek en yüksek değere (255.50) ayarlamak.
- Max/Min CPU Cache Ratio kısmını 41 yapmak.
- CPU Core/Cache Voltage Kısmını manuel yapıp, gerekli voltajı girmek.
Bu adımlar, hem sorun yaşayanlar, hem de O.C. yapacaklar için uygulanması gereken adımlar.
ASUS'un overclok yapay zekası, maalesef işlemci kalitesine göre değişmiyor. Bu nedenle overclok yaparken anakarta en az işi bırakmak en iyisi.
BIOS ayarlarım;
Ve bahsettiğim
XMP ayarını açınca gelen uyarı metni. Bunu kabul etmiyoruz!
Son olarak, unutmayın: Intel, K serisi de dahil, işlemcilerine, O.C. yüzünden gelen hasarlarda garanti vermiyor! Bu nedenle dikkatli olun.
@Asım Demir
@Akif @Mr.Acar @Recep Baltaş @Ali Güngör
@BERWAR @Jira @BilgisayarKurdu @Handsome Reis
@BayesTV @onur32tr @Onur Altuğ Sever