i7 7700K 5 GHz Overclock

Yıpranmanın soğutmayla alakası yok demen yanlış bir bilgi. Yeterli soğutmanın olmadığı ortamda tüm bileşenler yıpranır.

Dediğim gibi donanımı yıpratacak 2 unsur var: 1- Dengesiz ve stabil olmayan değerler. 2- Yüksek sıcaklık.
@SideWinder diyor ki: Yeteri kadar soğutuluyor olsa bile sürekli yüksek gerilime mağruz kalacağı için yıpranır ve haklı!

Birbirinin aynı iki tane işlemci olsun. Biri stok, diğeri yüksek seviyede O.C halde çalışsın. Stok halde çalışan işlemci güvenli seviyenin üzerindeki ısıda sürekli çalışsın. O.C'lu işlemci ise çok serin çalışsın. Serin çalışan O.C'lu işlemci, stok ama sıcak çalışan diğer işlemciden daha erken yıpranır.
Yüksek ısı tabii ki yıpratıcı ama yüksek gerilim çok daha yıpratıcı.

Son düzenleme:
@SideWinder diyor ki: Yeteri kadar soğutuluyor olsa bile sürekli yüksek gerilime mağruz kalacağı için yıpranır ve haklı!

Birbirinin aynı iki tane işlemci olsun. Biri stok, diğeri yüksek seviyede O.C halde çalışsın. Stok halde çalışan işlemci güvenli seviyenin üzerindeki ısıda sürekli çalışsın. O.C'lu işlemci ise çok serin çalışsın. Serin çalışan O.C'lu işlemci, stok ama sıcak çalışan diğer işlemciden daha erken yıpranır.
Yüksek ısı tabii ki yıpratıcı ama yüksek gerilim çok daha yıpratıcı.

Benim yorumumda bahsettiğim stabil olmayan değer, zaten yüksek ve dengesiz gerilime işaret ediyor. Hafif ve makul bir overclock'un gözle görülür bir zararı dokunmaz ama sürekli yüksek gerilime ve voltaja tabi tutulan işlemci zarardadır.

Örnek veriyorum: R5 1600 işlemciyi 4GHZ'e zorlamak işlemciyi birnevi yıpratmaktır ama gidip de 3.6, 3.7 GHz değerlerinde ve serin bir koşulda kullanmak gözle görülür bir zarar vermez. Yani aynı şeyi diyoruz. Mesela şöyle düşün: Adam R5 1600'ü kendi stok hızı 3.2GHz'de kullanıyor ve sıcaklık ortalama 40-45 derece. Diğer bir kişi de 3.7GHz'de kullanıyor ama sıcaklık ortalama 30-35 derece. Burada gözle görülür aşırı bir fark olmaz. Fakat işlemciyi uç noktalarda tutmak her zaman risklidir. Örneğin 3.2GHz'den 4GHz'e. Ya da 4.2GHz' den 5GHz'e gibi.

Kaldı ki AMD'de Cool n Quiet özelliğini açınca, işlemci boştayken overclock'un etkilerinden arınmış oluyor ama elbette konuyu açan arkadaşın sürekli 5GHz'de kullanması işlemciyi bir miktar yıpratacaktır. Çünkü hem yüksek gerilim altında hem de Cool n Quiet tarzı bir uygulamaya tabi değil.

Bu yorumu yıllardır gerek Intel, gerekse de AMD; overclocklu ve overclocksuz işlemci kullanmış bir birey olarak yapıyorum.

Son düzenleme:
Benim yorumumda bahsettiğim stabil olmayan değer, zaten yüksek ve dengesiz gerilime işaret ediyor.
Yüksek gerilim, dengesiz gerilim demek değildir. Dengesiz gerilim, dinamik olarak sürekli değişen gerilime denir. Sabit gerilim, yüksek olsa da alçak olsa da stabil gerilimdir.
Hafif ve makul bir overclock'un gözle görülür bir zararı dokunmaz
Evet, eh işte.
ama sürekli yüksek gerilime ve voltaja
Gerilim, voltajın Türkçe'si, ikisi de aynı şey.
ama sürekli yüksek gerilime ve voltaja tabi tutulan işlemci zarardadır.
Evet, kesinlikle. İşlemci serin olsa da fark etmez.

Örnek veriyorum: R5 1600 işlemciyi 4GHZ'e zorlamak işlemciyi birnevi yıpratmaktır
Bu yanlış. Eğer gerilimi artırmadan ya da çok az artırarak bu frekansa ulaşılabilirse sorun değil. Buradaki önemli olan şey gerilim, yani frekans değil. Gerilimi değiştirmeden istersen 10GHz yap, hiç sorun değil. Tabii mümkün görünmüyor ama mümkün olsa bile sorun değil.
ama gidip de 3.6, 3.7 GHz değerlerinde ve serin bir koşulda kullanmak gözle görülür bir zarar vermez.
Evet ama gerilim(voltaj) güvenli seviyenin çok üzerinde olmadığı sürece.
Yani aynı şeyi diyoruz.
Hayır, kısmen.

Yüksek gerilim, dengesiz gerilim demek değildir. Dengesiz gerilim, dinamik olarak sürekli değişen gerilime denir. Sabit gerilim, yüksek olsa da alçak olsa da stabil gerilimdir.

Evet, eh işte.

Gerilim, voltajın Türkçe'si, ikisi de aynı şey.

Evet, kesinlikle. İşlemci serin olsa da fark etmez.

Bu yanlış. Eğer gerilimi artırmadan ya da çok az artırarak bu frekansa ulaşılabilirse sorun değil. Buradaki önemli olan şey gerilim, yani frekansı değil.

Evet ama gerilim(voltaj) güvenli seviyenin çok üzerinde olmadığı sürece.

Kısmen.

Mesela ben işlemciyi auto voltajda ve 3.2GHz halindeki voltaj değeriyle 3.7GHz'de yakalayabildim. Yani ekstradan, fazla voltaj verme ihtiyacı duymadım. Şayet daha yüksek frekanslar için daha fazla voltaj verme ihtiyacı duysaydım, işlemciyi yıpranmaya bırakmış olacaktım. Bunu demek istiyorum.

Mesela şöyle düşün: Adam R5 1600'ü kendi stok hızı 3.2GHz'de kullanıyor ve sıcaklık ortalama 40-45 derece. Diğer bir kişi de 3.7GHz'de kullanıyor ama sıcaklık ortalama 30-35 derece. Burada gözle görülür aşırı bir fark olmaz.
Eğer 3.70GHz'e ulaşmak için güvenli voltaj aralığından çok dışına çıktıysa gözle görünürün ötesinde fark olur.

Eğer 3.70GHz'e ulaşmak için güvenli voltaj aralığından çok dışarıya çıktıysa gözle görünürün ötesinde fark olur.

Hayır, güvenli voltajı geçmedim. Anakartın kabul ettiği ve kırmızı renkle olarak risk faktörü içerisinde göstermediği voltajda 3.7GHz'de çalışıyor ve Cool n Quiet açık.

Edit: Az önce işlemcimin 3.2GHz stok halindeki voltaj değeri için aldığım ekran görüntüsüne baktım. AIDA64 stres testine soktuğumda averaj değer 1.233V imiş.

Şu an 3.7GHz' deki değer ise 1.192V - 1.240V aralığında. AIDA64 stress testinde ise averaj 1.206V imiş.

Son düzenleme:
Hayır, güvenli voltajı geçmedim. Anakartın kabul ettiği ve kırmızı renkle olarak risk faktörü içerisinde göstermediği voltajda 3.7GHz'de çalışıyor ve Cool n Quiet açık.

Edit: Az önce işlemcimin 3.2GHz stok halindeki voltaj değeri için aldığım ekran görüntüsüne baktım. AIDA64 stres testine soktuğumda averaj değer 1.233V imiş.

Şu an 3.7GHz' deki değer ise 1.192V - 1.240V aralığında. AIDA64 stress testinde ise averaj 1.206V imiş.
Mis.

Piyango vurmuş haberin yok. Hiç ellemeden tüm çekirdekler %100 yük altında 3,70GHz oluyor ve sen iyi mi diye soruyorsun. Şaka mısın?

Yahu forumun amacı bir şeyler öğrenmek değil midir? Ben her şeyi bildiğimi iddia etmiyorum ki. Deneyimlediğim kadarıyla tavsiye veriyorum fakat bir başkası daha tecrübeliyse onun bilgilerinden yararlanıyorum. İyi mi diye sormamın sebebi bu.

Ben eski işlemcilerimde bir dostum vasıtasıyla overclocklu kullanmıştım fakat R5 1600'de kendim yapmaya karar verdim. Hatta forumumuzda konusunu açtım. Mantıken manuel voltaj vermek istemedim. Her ayarı auto seçtim ve sadece hızı 37.00 seçtim. Ardından Aida64 stress testine soktuğumda bu değerleri aldım:

3.7GHz-16 CL 2933MHz - stabilitytest.png

O yüzden soruyorum. İyi mi? Açıklayabilirsen memnuniyet duyarım.

Edit: Bu arada 1.206V averaj dediğim sonuç ramlerimi 2600MHz ya da 2133MHz'de çalıştırdığım sonuçlarmış (yanılmıyorsam)

Üstte attığım görsel sistemin şu anki hali. Yani 3.7GHz işlemci ve 3000MHz ram.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı