i7-8700K bir anda 99 derece oluyor

SUPS

Femtopat
Daha fazla  
Merhabalar. Toplama bir masaüstü bilgisayarım var.
  • i7 8700K işlemci
  • NZXT Kraken M.22 120mm sıvı soğutma kullanıyorum.
  • MSI Z390 anakart
  • RTX 2060 ekran kartı

Bilgisayar 1 hafta önce oynadığım oyunlarda ciddi FPS düşüşleri vermeye başladı ve bilgisayarı açıp kapatırken CPU sıcaklık uyarısı vermeye başladı. Ben de sıvı soğutmayı işlemci üzerinden çıkarttım ve macuna baktım macunun değişmesi gerekiyordu. Cooler Master MasterGel Regular aldım ve şu anda sürdüm ama hiçbir değişiklik olmadı bilgisayar boşta 69-85 derece herhangi bir uygulama başlattığımda 99 dereceye çıkıyor.

Sorunu bir türlü anlayamadım. Hangisi arızalı? İşlemci 69-75 derece arasında iken 1 Opera sekmesi açtığım an 98 derecelere çıkıyor yani 2 saniye ya var ya yok. Macunu yeni değiştirdim BIOS'ta 100 dereceyi ve 4.4GHz frekansında gördüm işlemciyi.

Overclock tersi deneyerek işlemciye verilen voltajı düşürdüm 2.5GHz'de BIOS üzerinde 85 derece gördüm ve bu evet BIOS ekranında. Ramlarden şüphe ettim ve RAM test yaptım o hiçbir sorun bulamadı RAM'lerde.

Sıcaklığı yanlış ölçtüğünden şüpheleniyorum çünkü bilgisayar 99 derecedeyken bile CS:GO'da en Full ayarlarda bile 100-150FPS arası alıyorum (normalde 250 altına inmiyor 250 ile 400 arası) bu sıcaklıkta ve bu yükte işlemcinin yanması gerekmiyor mu bu yüzden sıcaklığı yanlış ölçtüğünden şüpheleniyorum ya da anakart veya CPU'dan biri vefat etti. Problemi anlayamadım daha önce karşılaşanlar yardımcı olabilirse çok sevinirim.

Olabilme ihtimali çok yüksek olmasa da var, yukarıda belirtildiği gibi elinizde hava soğutma varsa onunla da denemelisiniz.

Bayağı bildiğiniz stok fan veya varsa benzeri bir fan.

Elimde yok maalesef keşke olsa yarın eczaneden ısı ölçer alacağım kabataslak bir ölçeceğim CPU'yu cidden 99 derecemi. Dokununca el yakıyor evet ama kaç derece bilemiyorum yani şu an çok belirsiz nedenler var saptayamadım anakart-sıvı soğutma-CPU üçünden şüpheliyim.

Belki pompada bir arıza vardır.

Ama sıvı soğutma bir günde bozulamaz değil mi? PC açarken sıvı sesi alıyorum onda sorun yok ayrıca borular titreşiyor akış var yani ama.

Arkadaşıma sordum nasıl anlarım diye BIOS'a girdim ıorada CPU Fan Speed değerini sordu bendeki 2030RPM arası değişiyordu bana sıvı soğutman çalışıyor dedi. Hava soğutmadan kastınız nedir hocam?
Tamam da CPU_FAN pinlerine ne bağlı? Pomanız bozulmuş olabilir. Pompa hangi portta ve o porttan okunan RPM nedir ona bakın.

NZXT CAM bu şekilde bende arkada CS:GO full ayarlarda ve opera açık.
Tamam da CPU_FAN pinlerine ne bağlı? Pomanız bozulmuş olabilir. Pompa hangi portta ve o porttan okunan RPM nedir ona bakın.
CPU_FAN pinine sıvı soğutma bağlı birazdan görsel paylaşacğaım

Dosya Ekleri

• resim_2020-12-26_032844.png
    resim_2020-12-26_032844.png
    22,5 KB · Görüntüleme: 107
Son düzenleme:
Sogutucunun montajini duzgun yaptigini varsayarak; Pump ve fan hizlarini bios uzerinden aktif gorebiliyor musun? Eger 2 degerden biri sifirsa sorun oradadir. Umarim en kotu fan arizasi olur da ucuza halledersin.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Böyle bir şey olabilir mi?

RAM sorun olduğunu zannetmiyorum zaten yazmışsınız. İşlemciyi başka bir anakarta takma şansınız var mı? Veya sıvı soğutucuyu başka bir işlemciyle denemek. Önce problemin hangi bileşenden olduğunu bulmalısın.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Böyle bir şey olabilir mi?

RAM sorun olduğunu zannetmiyorum zaten yazmışsınız. İşlemciyi başka bir anakarta takma şansınız var mı? Veya sıvı soğutucuyu başka bir işlemciyle denemek. Önce problemin hangi bileşenden olduğunu bulmalısın.

İşlemciyi hafta içi arkadaşımın bilgisayarına takacağım aynı işlemciyi kullanıyorum. Belki hafta içi olmadan bir çözüm buluruz diye konu açmıştım. Sıvı soğutmanın bozuk olup olmadığından açıkçası emin değilim nasıl anlarız bilemiyorum bir bilginiz varsa söyleyebilir misiniz? Videoda ki gibi içini açmak istemiyorun eğer sorun ondan kaynaklı değilse sanırım çöp oluyor soğutma.
Sogutucunun montajini duzgun yaptigini varsayarak; Pump ve fan hizlarini bios uzerinden aktif gorebiliyor musun? Eger 2 degerden biri sifirsa sorun oradadir. Umarim en kotu fan arizasi olur da ucuza halledersin.
Bilgisayarı 1.5 yıl önce montaj yapmıştım bunca zamana kadar 1 şikayetim olmadı. İlgili sorun bir anda oldu yani montajında sorun olduğunu düşünmüyorum. BIOS ekranından fan hızını görebiliyorum ancak Pump'ı gördüğümü hatırlamıyorum bakmam gerekiyor. Soğutucu da sıvı soğutma ama lütfen fanlı soğutucuyla karıştırmayın

İşlemciyi hafta içi arkadaşımın bilgisayarına takacağım aynı işlemciyi kullanıyorum. Belki hafta içi olmadan bir çözüm buluruz diye konu açmıştım. Sıvı soğutmanın bozuk olup olmadığından açıkçası emin değilim nasıl anlarız bilemiyorum bir bilginiz varsa söyleyebilir misiniz? Videoda ki gibi içini açmak istemiyorun eğer sorun ondan kaynaklı değilse sanırım çöp oluyor soğutma.

Bilgisayarı 1.5 yıl önce montaj yapmıştım bunca zamana kadar 1 şikayetim olmadı. İlgili sorun bir anda oldu yani montajında sorun olduğunu düşünmüyorum. BIOS ekranından fan hızını görebiliyorum ancak Pump'ı gördüğümü hatırlamıyorum bakmam gerekiyor. Soğutucu da sıvı soğutma ama lütfen fanlı soğutucuyla karıştırmayın
Açmayın zaten. Baktınız işlemcide problem yok. Garantisi varsa gönderirsiniz(Sıvı soğutmayı). Dediğim gibi önce sorunlu bileşeni bulun. Bence soğutma şüpheli. 99 Derecede 150FPS veriyorsa işlemcide sıkıntı yoktur tahminimce.

Dosya Ekleri

• resim_2020-12-26_041851.png
    resim_2020-12-26_041851.png
    447,4 KB · Görüntüleme: 117
Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı