i7 8700K ve GTX 1080 sistem yüksek GPU kullanımı sorunu

Buluttolga

Hectopat
Daha fazla  
Öncelikle merhaba, önceden topladığım sistemimi öncelikle açıklayayım.
  • i7 8700K
  • GTX 1080
  • Z370 AORUS GAMİNG M7
  • NZXT X62
  • Monitörüm ise, 144 Hz 1080p
Rainbow Six Siege dışında bütün oyunlarda CPU kullanımı çok düşük ve ekran kartını sonuna kadar kullanıyor. Bu yüzden her oyun akıcı olmuyor ve düşük FPS alıyorum.
Örneğin Witcher 3'den bahsedeyim. Ayarların hepsi en yüksekteyken 60 FPS'lere kadar düştü oyun ve akıcı değil. CPU kullanımı Witcher 3 de %16, ekran kartı kullanımı ise %99. Sadece bu oyun değil Rocket League, The Forest yani rahatça oynamam gereken her oyunda böyle bir sorun var. Sıvı soğutma kullandığımdan dolayı ısı 50 dereceyi hiç geçmiyor bile. Lütfen yardım edin! Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
CPU'nun düşük GPU'nun yüksek olması, olağan bir durum. Olması gereken bu zaten.
GTX 1080, 1080p kartı değil, 2K-4K kartıdır. Yüksek çözünürlükte denemeniz gerekiyor.
DSR ile deneyebilirsiniz.

Yanlış bilgilendirme!
CPU'nun düşük GPU'nun yüksek olması, olağan bir durum. Olması gereken bu zaten.
GTX 1080, 1080p kartı değil, 2K-4K kartıdır. Yüksek çözünürlükte denemeniz gerekiyor.
DSR ile deneyebilirsiniz.
Maalesef dediğiniz GTX 1080 kartı 4K kartı değildir. 1080 Ti bile 4K'da 60 FPS zor veriyor. GTX 1080, 2K'da ve 1080P'de rahatlıkla oynanır. Sadece 1080P'de oynamak için en az 144 Hz monitör gereklidir. Ben bu sistemi toplayalı üç ay civarı oldu ve 3 aydır rahatlıkla oynarken, son bir ay böyle bir sorunla karşılaştım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Monitörün frekans değerinin ekran kartının performansı ile bir ilgisi yoktur.
144 Hz monitör olunca 1080p'de daha fazla performans almıyorsunuz. GTX 1080, 1080p kartı değildir...
2K ve 4K'da deneyin sonucu paylaşın.
Sonuca ulaşmak istiyorsanız sorularımıza yanıt verin.
Sürücüler güncel mi? Chipset sürücüsü kurulu mu?

Ekran kartinizin yuzde yuz kullanimi size Cpunuzun ekran kartinizi besleyebilecek gucte oldugunu gosterir. Yani ekran kartiniz olasi tum birimlerini kullanarak size en yuksek fpsi sunmaya calismaktadir.

Ben en yuksek fpsi degil biraz da verimliligi amacliyorum derseniz, 2-3 secenek mevcut.

Oncelikle arkadaslarin dedigi gibi 2k 4k durumu bunu degistirmez. Cozunurluk yukseltirseniz ekran kartina bagimliliginiz artar. Dikkat ederseniz kart performanslari genelde 720p, 1080p gibi ayarlarda test edilir, sebebi de daha yuksek cozunurluklerde ekran kartlarinin daha kolau bicimde yuzde yuz kullanima ulasmasidir bu sebeple kartlar arasindaki farkin gorulememesine sebep olur, nitekim Amdnin son rx 5700 seviye ekran kartlarini 1080p yerine 1440p oyun kartlari olarak tanitmasi bu sebepledir😊

Sorunuza doneyim, istersenis Msi afterburner gibi programlar ile ekran kartinizin gucunu kisabilir bu sayede kullanimin yuzde yuze gitmesine engel olabilirsiniz ya da daha kolayi, nvidia denetim masasindan performans preseti yerine dengeli ya da kalite odakli calismayi secebilirsiniz.

Edit: Onceden kullandiginiz ayarlar oyunlara guncelleme gelmeden bu fps dususunu yasiyorsaniz sorunu derinlemesine incelemk gerekebilir. Ekran kartinizin yuzde yuzde çalışıyor ise aslinda maximum fpsi almalisiniz. Aklima ilk anda gelen tek sey, ekran kartinizin arkaplanda baska bir islemle ugrasiyor olup olmadigi. Bir virus taramasinda fayda var fakat sorunun kaynagi icin daha detayli bilgiye ihtiyaç var.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı