i7-9700K ve GTX 1080 Tabanlı Sistem Toplama

Bugün fena olmayan gelişmeler oldu. Dün anakartı yollamıştık, geldiği gibi BIOS'unu güncelleyip kargoya vermiş ServisPoint. Güzel iş çıkardılar. Yarın anakart elimize geçecek. 2 günde halloldu valla, ben beklemiyordum bu kadarını.

Kasa siparişimiz dün gece verildi, NZXT H500 aldık. Bugün kargoya verildi mi bilmiyorum, verildiyse mesajı düzenlerim. Perşembe günü de i7-9700K, Corsair RM750i ve Noctua NH-U14S siparişi verip sistemi toplayacağız. Hepsi hızlı kargo vaadinde bulunuyor, yani Cuma günü tüm parçalar elimizde olacak.
Corsair RM750X 80+ Gold
Corsair 275R
Corsair H110I RGB
Dediğin öneriyi değerlendirdim zaten. Kasayı istemedim çünkü yan kapağını açmak çok zor ve NZXT H500 daha iyi bir kasa gözüktü gözüme.

RM750X değil de RM750i'yi ciddi olarak düşünüyoruz hatta muhtemelen alacağız.
H115i RGB çok pahalı, OC yapmayacağımız için ihtiyacımız yok.
PSU tercihin güzel. RM750i o fiyattan alınabilir. Kasayı aşırı berbat marka ve modellerden almadığı sürece insanlar, karışmıyorum. Kasa seçimi de güzel, hoş geldiyse alınabilir.

Soğutucu için bütçe nedir?
Soğutucu işi biraz karışık. Şu anki hesaplara göre 800 TL civarı bütçem var. Sıvı soğutma almak istemiyorum çünkü OC yapmayacağız ve sıvı soğutmalar uzun ömürlü değil. Hava soğutmada Noctua NH-U14S'te karar kıldık gibi bir şey. Tabii ki henüz almadık, daha iyisini bulursam onu alırım. Sıvı soğutmalarla arasında devasa bir fark yok zaten. 500 TL gibi bir fiyatı var.

Hayırlı olsun o zaman. RM750I/X konusuna gelirsek bildiğim kadarıyla X daha güncel o yüzden önerdim ama yanlışım da olabilir, zaten ikisi de gayet iyi oldukları için sorun olmaz😉 Eğer OC yoksa bence de Noctua NH-U14S daha iyi olur.

Hayırlı olsun o zaman. RM750I/X konusuna gelirsek bildiğim kadarıyla X daha güncel o yüzden önerdim ama yanlışım da olabilir, zaten ikisi de gayet iyi oldukları için sorun olmaz😉 Eğer OC yoksa bence de Noctua NH-U14S daha iyi olur.
Teşekkürler. RM750i daha ucuzdu, o yüzden tercih ettik.

Selamlar arkadaşlar. Kusura bakmayın 2 gündür gelişmeleri aktaramıyorum. Birkaç aksaklık oldu.

Kasa geldi, RAM'ler hala gelmedi ama muhtemelen bugün gelecek. Geriye kalan soğutucu, güç kaynağı ve işlemciyi de sonunda sipariş ettik. Olabilecek en iyi kombinasyonu yaptık bu arada :) Bütçeyi biraz aştık ama içimize sindi en azından. Cumartesi elimizde olacak yüzde 90 ihtimal ve PC'yi artık kuracağız.

371545

Şimdi neler aldık ve ne için aldık son bir özet geçeyim isterseniz.
  • Intel Core i7-9700K İşlemci
Almamızın aslında tek sebebi performans. 144 Hz monitör aldığımız için rekabetçi oyunlarda yüksek performans verdiğinden dolayı Intel tercihinde bulunduk. Sadece rekabetçi değil, neredeyse tüm oyunlarda en iyi performansı veriyor. 9900K fiyatına çıkmak istemedik. Bu işlemci sayesinde ileride bir ekran kartı yükseltmesinde de sorun yaşamayacağımıza eminiz. Ayrıca, işlemci ekran kartına göre fazla görünüyor olabilir, sebebini ekran kartında yazacağım.
  • MSI Z370 Tomahawk Anakart
Pek bir sebebi yok. Z370 almamızın sebebi, Eylül'de almış olmamız. Eylül'de i5-8600K ile kuracaktık fakat hem dolar düştü, hem de yeni nesil çıktığı için i7-9700K aldık. BIOS'unu da servise yollayıp güncellettik. 2 günde işlem tamamlandı, hem de kargo dahil. Servispoint bizden 10 puan aldı :)
  • Crucial 16 GB (8GBx2) 3000 MHz CL17 RAM
RAM'i almamızdaki sebep, ucuz olması. 3000 MHz frekansı yine yüksek FPS almamızda yardımcı olacak. İçimize sindi en azından.
  • MSI GTX 1080 Armor OC Ekran Kartı
Eylül'de sistem toplarken, en iyi parçamız buydu. Diğer parçalar orta seviye kalacaktı. Fakat sistemi şu an topladığımız ve bütçemiz de biraz arttığı için en zayıf parça bu oldu neredeyse :) Yine de 2.5 yıllık kartımız hala çok iyi performans gösteriyor. İleride de Upgrade edince sistemin geri kalanı sırıtmayacak. O yüzden GTX 1080 şu an hala iyi ve bizi birkaç sene üzmeden götürebilecek bir kart.
  • Samsung 970 EVO Plus 500 GB SSD
Fazla söze gerek yok. Samsung SSD konusunda aşmış bir firma, bu SSD'si de en hızlısı. Sistemin en güzel parçalarından birisi oldu.
  • WD 1 TB Caviar Blue HDD
Standart sabit disk. Seagate 1 TB'da hata oranı fazla olduğu için bunu tercih ettik. P300 de tercih edebilirdik fakat yapmadık. Çok da önemi yok.
  • NZXT H500 Siyah Kasa
RGB meraklısı değiliz, pavyon kasaya da ihtiyacımız yok. Lakin soğutma şart. NZXT bu ihtiyaçlarımıza cevap veriyor. Fonksiyonel ve temiz, sade şıklığıyla öne çıkan bir kasa. Aradığımız tüm özellikleri içinde barındırıyor.
  • Corsair RM750i PSU
Sistemin taş gibi parçalarından birisi oldu. Güzel de fiyata aldık. PSU konusunda içimiz çok rahat. GTX 1080'i SLI bile yaparken bizi üzmeyecek. 10 yıllık garantisi ise güven veriyor.
  • Corsair H115i PRO RGB Sıvı Soğutma
Aslında bu kadar uçmayacaktık. Noctua'nın orta-üst seviye hava soğutucusunu alacaktık lakin stokta yoktu. Bu yüzden tekrar sıvı soğutmaya döndük. Almışken hadi daha iyisi olsun, hadi daha iyisi olsun diyince böyle bir soğutucu aldık. i7-9700K ciddi manada ısınan bir işlemci. Oyunlarda soğutmanız belki de zor değil lakin %100 yük altında, AVX iş yükü de devreye girince çok ciddi manada ısınıyor. AMD ısınıyor diyen arkadaşlara duyurulur. Bu işlemciler direk lehimli olmasına rağmen çok ısınıyor. İleride ekran kartı da yükseltilince bu soğutucunun önemini çok daha iyi anlayacağız.
  • AOC C24G1 24 inç 144 Hz Monitör
144 Hertz monitör arıyorduk ve bulduk. Yine ihtiyacımızı görecek, TN değil de VA panele sahip bir monitör. Renk aramıyoruz zaten. 144 Hz olması yeterliydi ve güzel denebilecek bir fiyata satın aldık. Curved olması da hoş bir detay oldu.

Öneride bulunan herkese çok teşekkür ediyorum. Sizler sayesinde bana kalırsa çok güzel bir sistem topladık. Anakart ve ekran kartı biraz geride kaldı lakin çok da önemi yok. İki parça da sorunsuz ayak uydurabilecek parçalar sistemimize.

Son düzenleme:
  • NZXT H500 Siyah Kasa
RGB meraklısı değiliz, pavyon kasaya da ihtiyacımız yok. Lakin soğutma şart. NZXT bu ihtiyaçlarımıza cevap veriyor. Fonksiyonel ve temiz, sade şıklığıyla öne çıkan bir kasa. Aradığımız tüm özellikleri içinde barındırıyor.

Bana kalırsa kasa haricinde bütün parça seçimleriniz on numara olmuş.
Kasaya gelecek olursak sıvı soğutma desteği özel olarak sağlanmamış. Sıvı soğutma takmak isterseniz kasanın ön tarafına takacaksınız ve kasanın ön kısmında hava alacak herhangi bir delik göremiyorum.

Bu resimde gözüken performans kasalarından birini önerirdim. Kasa seçimi CPU ve GPU sıcaklıklarında çok fark ediyor.

371557

Son düzenleyen: Moderatör:
Bana kalırsa kasa haricinde bütün parça seçimleriniz on numara olmuş.
Kasaya gelecek olursak sıvı soğutma desteği özel olarak sağlanmamış. Sıvı soğutma takmak isterseniz kasanın ön tarafına takacaksınız ve kasanın ön kısmında hava alacak herhangi bir delik göremiyorum.

Bu resimde gözüken performans kasalarından birini önerirdim. Kasa seçimi CPU ve GPU sıcaklıklarında çok fark ediyor.

Eki Görüntüle 371557
Öncelikle yorumunuz için teşekkür ediyorum. Kasaya daha fazla bütçe ayırsaydım, elbette ki çok daha iyisini sağlayan bir kasa alabilirdim fakat çok bütçe ayırmak istemedim. Onun yerine diğer parçaları yükselttim çünkü o şekilde daha fazla verim alabileceğimi düşündüm. Merak eden arkadaşlar için de kısa bir şeyler yazayım.

Öncelikle kasada önden elbette hava girişi sağlayacak ızgara mevcut. Aşağıda fotoğrafta ekledim. İnternette kasanın hep sol tarafı görüldüğü için sizi yanıltmış olabilir.

371561

Attığınız test GamersNexus'a ait. Açıkçası kasa almadan önce oraya da bakmıştım. Güzel bir veritabanı oluşturmuşlar. Lakin attığınız verideki test sistemi hava soğutma kullanıyor. Kasa zaten sıvı soğutma alınacak hesabıyla alınmıştı. Daha sonradan hava soğutmaya geçer gibi olduk ama yine sıvı soğutmada karar kıldık. Bu yüzden attığınız testin çok da önemi yok bana kalırsa.

Bilmeyenler için, NZXT H500, o testte Idle'da 12.4, Load'da 61.0 alıyor. Pek iyi bir skor sayılmaz.

Bizim için önemli olan içeride GPU'nun aslında kaç derece olduğu. Çünkü CPU'da sıvı soğutma kullanıyoruz. Kasa içi havalandırma CPU için pek de önemli sayılmaz. Zira hava radyatörden dışardan içeriye doğru geçecek.

371559

Bu testte de görüldüğü gibi H500 gayet iyi iş çıkarıyor. Keza Blender ve 3DMark testinde de. Arada gerçekten ciddi farklar yok. Özellikle H500 gibi tablodaki diğer kasalara nazaran nispeten ucuz kasa alıyorsanız, çok da önemi olmayan şeyler bunlar. Tek tabloda gözüme çarpan Corsair 270R oldu, o da H500 yanında çok çirkin bir kasa.

H500'ü seçmemin nedeni, o fiyat bandındaki kasalarda illa bir şeyler eksik. Kimisi çok renkli, kimisinin yan paneli zor çıkıyor, kimisinin montajda kolaylık sağlayacak bir yanı yok. NZXT H500 bu fiyata bunların hepsini sunuyor bize. Kullanım kolaylığı en hoşuma giden ayrıntısı oldu. Elbette kasa çok değişken bir konu. Zevkler ve renkler değişiyor.

Kasa seçmek isteyen arkadaşlar şu linke göz atabilir. Çok faydalı testler var.
H500 de Budget Case kategorisinde ödül almış.

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ediyorum. Kasaya daha fazla bütçe ayırsaydım, elbette ki çok daha iyisini sağlayan bir kasa alabilirdim fakat çok bütçe ayırmak istemedim. Onun yerine diğer parçaları yükselttim çünkü o şekilde daha fazla verim alabileceğimi düşündüm. Merak eden arkadaşlar için de kısa bir şeyler yazayım.

Öncelikle kasada önden elbette hava girişi sağlayacak ızgara mevcut. Aşağıda fotoğrafta ekledim. İnternette kasanın hep sol tarafı görüldüğü için sizi yanıltmış olabilir.

Eki Görüntüle 371561

Attığınız test GamersNexus'a ait. Açıkçası kasa almadan önce oraya da bakmıştım. Güzel bir veritabanı oluşturmuşlar. Lakin attığınız verideki test sistemi hava soğutma kullanıyor. Kasa zaten sıvı soğutma alınacak hesabıyla alınmıştı. Daha sonradan hava soğutmaya geçer gibi olduk ama yine sıvı soğutmada karar kıldık. Bu yüzden attığınız testin çok da önemi yok bana kalırsa.

Bilmeyenler için, NZXT H500, o testte Idle'da 12.4, Load'da 61.0 alıyor. Pek iyi bir skor sayılmaz.

Bizim için önemli olan içeride GPU'nun aslında kaç derece olduğu. Çünkü CPU'da sıvı soğutma kullanıyoruz. Kasa içi havalandırma CPU için pek de önemli sayılmaz. Zira hava radyatörden dışardan içeriye doğru geçecek.

Eki Görüntüle 371559

Bu testte de görüldüğü gibi H500 gayet iyi iş çıkarıyor. Keza Blender ve 3DMark testinde de. Arada gerçekten ciddi farklar yok. Özellikle H500 gibi tablodaki diğer kasalara nazaran nispeten ucuz kasa alıyorsanız, çok da önemi olmayan şeyler bunlar. Tek tabloda gözüme çarpan Corsair 270R oldu, o da H500 yanında çok çirkin bir kasa.

H500'ü seçmemin nedeni, o fiyat bandındaki kasalarda illa bir şeyler eksik. Kimisi çok renkli, kimisinin yan paneli zor çıkıyor, kimisinin montajda kolaylık sağlayacak bir yanı yok. NZXT H500 bu fiyata bunların hepsini sunuyor bize. Kullanım kolaylığı en hoşuma giden ayrıntısı oldu. Elbette kasa çok değişken bir konu. Zevkler ve renkler değişiyor.

Kasa seçmek isteyen arkadaşlar şu linke göz atabilir. Çok faydalı testler var.
H500 de Budget Case kategorisinde ödül almış.

Açıkçası size kısmen katılıyorum. Kasanın yan deliklerinin olduğunu bilmiyordum. Lakin kasa sıvı soğutmaya uygun olarak üretilmemiş. Sıvı soğutmayı ön panele konumlandırdıktan sonra radyatör ısınacak ve kasa içine ısınmış hava girecek. Bu sıcak havanın GPU ve diğer bileşenleri olumsuz etkileyeceği kanaatindeyim.

O fiyat bandında Xigmatek ASTRO kasa var. Performans olarak Corsair 460x'den daha iyi olduğunu gözlemledim. Görüntü olarakta hiç fena değil.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı