i7 9700K ve RTX 2080 sistem stabilizasyon sorunu

fethiaras

Decapat
Yer
Virginia, USA
Daha fazla  
1 hafta once bir sistem topladim. Ancak sistemle ilgili sorun yasiyorum. Butun parcalari en sona koyacagim.

Sistem duzgun bir sekilde acildi, Windows'u kurdum. Oyunlarimi yukledim. Ancak bazi oyunlarda islemcimin yuzde 100'unun kullanildigini goruyorum. Fatal error aliyorum. Kimisinde %100 olmasa da oyunun bi yerinde kilitlenip kapaniyor. Youtube'da gezerken bile arada donma oluyor PC'de. 3 saniye kitleniyor(Caps lock dahi tepki vermiyor) geri geliyor. Dun PC acik uyuyakalmisim. Geldigimde ekran siyahti. Kendine gelmedi. Yeniden baslattim guc tusu ile. 3. yeniden baslatmada siyah olmadan acildi. PC hizli, benchmarklarin hicbirinde sorun yok. (istendiginde atabilirim benchmarklari). Bu neyden kaynaklidir? Hangi parcayi degismem gerekir? 1 haftadir arastirdim ancak hicbir yere varamadim. Windows event loglarinda pek cok hata mevcut oldugunu goruyorum ancak bunlarin da ne oldugunu bulamadim. Ayrica BIOS Time'in (Gorev yoneticisindeki) 15 saniye oldugunu goruyorum. (Laptopumda 8 saniye) Bunu arastirdim ancak elimdeki parcalarla kiyas yapabilecegim bir sey bulamadim ve bir sorun mudur bilmiyorum, belirtmek istedim.

Event Viewer'daki hatalardan birkaci:

Source: Kernel Power
The system firmware has changed the processor's memory type range registers (MTRRs) across a sleep state transition (S5). This can result in reduced resume performance.

Source: Display
Display driver nvlddmkm stopped responding and has successfully recovered.

Sorulmadan belirtmesi gerekenler:
  1. Isletim sistemi Windows 10 Pro Orijinal ve guncel
  2. Overclock yapili degil
  3. Isinma sorunum yok
  4. Parcalar 0 alindi
  5. Driverlari guncel sekilde MSI'in sitesinden indirip kuruyorum. Nvidia ve digerleri de ayni sekilde.
Denediklerim ve ise yaramayanlar:
  • XMP kapatmak
  • Overclock
  • CMOS sifirlama
  • Clean Format
  • Oyun ayari dusurme
  • Windows built in trouble shooting (Bir sorun bulamiyor)
Sistem:

• Intel i7 9700k islemci
  • MSI MEG Z390 ACE anakart
  • MSI RTX 2080 Gaming X Trio ekran karti
  • Samsung 970 Pro 512 GB m2 SSD
  • Seagate Barracuda 2 TB
  • G.Skill Trident Z RGB 3200 MHz 4x8 GB RAM
  • Corsair RM750x guc kaynagi
  • Corsair H150i PRO RGB 360mm sivi sogutma
  • Corsair 570x RGB kasa
  • Corsair 6x LL120 RGB Fan
  • Arctic Silver 5 High Density Termal Macun 12g

Simdiden tesekkurler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorunu çözebildinizmi acaba aynı sorunu yaşıyorum ve anakart ram hariç sistem aynı bende aymı konuyu açtım ve cevap bekliyorum. aynı sorunları yaşıyoruz ve anlam veremiyorum açıkçası olan bitene. eğer çözüm bulduysanız yazarsanız çok sevinirim.

Merhaba iyi günler.
Belki başka arkadaşlarında benzer sorunları olduğunu düşünerek konuyu güncellemek istedim.
Aynı sorun (Donma ve çeşitli mavi ekran hataları-WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR/Ntoskrnl.exe) bende de yaşandı, sistemi i7 9700K serisi işlemci ile yükselttiğimde olmaya başladı. Önceleri ekran kartı sorunu olarak düşünüyordum ve undervolt/underclock ile çözmeye çalıştım. Isınma 83C'lere geldiği için şüphelenmiştim, sonra durduk yere olmaya başladığında işlemciye yöneldim.
Prime95 testi sonrası 2. çekirdekte voltaj dengesiz olduğu için hata vermeye başladı. 3-5 dk içinde olan bu çekirdek çökmesini, BIOS ayarlarını sıfırlayıp XMP açarak sonrasında işlemci çekirdek voltajını 1.270 olacak şekilde (Sen kendine uygun bir değer bulana kadar bunu düşürüp yükseltebilirsin) ve LLC ayarınıda "mode 4" yaparak stabilleştirdim. (LLC ayarını değiştirmek veya kullanmak sana kalmış, test edip uygunsa kullanabilirsin) Prime95 testini 20 dk çalıştırarak işlemci çekirdeklerini 71-80C arasında stabil olduğunu gördüm ve çökme/mavi ekran hataları gittiğine şahit oldum.
Windows orijinal ve SSD'ye kurulu, tüm donanımlar güncel.

Sistemim aşağıdaki gibi;
Kasa: Phanteks P400A Mesh
Anakart: MSI Z370 GAMING M5
Grafik Kartı: MSI GTX 1070 Armor OC 8G
Bellek: 2x8 GB G.Skill 3000MHz
Güç Kaynağı: Gigabyte G750H Gold
İşlemci Soğutucu: Arctic 280mm Sıvı Soğutucu

Merhaba iyi günler.
Belki başka arkadaşlarında benzer sorunları olduğunu düşünerek konuyu güncellemek istedim.
Aynı sorun (Donma ve çeşitli mavi ekran hataları-WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR/Ntoskrnl.exe) bende de yaşandı, sistemi i7 9700K serisi işlemci ile yükselttiğimde olmaya başladı. Önceleri ekran kartı sorunu olarak düşünüyordum ve undervolt/underclock ile çözmeye çalıştım. Isınma 83C'lere geldiği için şüphelenmiştim, sonra durduk yere olmaya başladığında işlemciye yöneldim.
Prime95 testi sonrası 2. çekirdekte voltaj dengesiz olduğu için hata vermeye başladı. 3-5 dk içinde olan bu çekirdek çökmesini, BIOS ayarlarını sıfırlayıp XMP açarak sonrasında işlemci çekirdek voltajını 1.270 olacak şekilde (Sen kendine uygun bir değer bulana kadar bunu düşürüp yükseltebilirsin) ve LLC ayarınıda "mode 4" yaparak stabilleştirdim. (LLC ayarını değiştirmek veya kullanmak sana kalmış, test edip uygunsa kullanabilirsin) Prime95 testini 20 dk çalıştırarak işlemci çekirdeklerini 71-80C arasında stabil olduğunu gördüm ve çökme/mavi ekran hataları gittiğine şahit oldum.
Windows orijinal ve SSD'ye kurulu, tüm donanımlar güncel.

Sistemim aşağıdaki gibi;
Kasa: Phanteks P400A Mesh
Anakart: MSI Z370 GAMING M5
Grafik Kartı: MSI GTX 1070 Armor OC 8G
Bellek: 2x8 GB G.Skill 3000MHz
Güç Kaynağı: Gigabyte G750H Gold
İşlemci Soğutucu: Arctic 280mm Sıvı Soğutucu

Merhaba;

Normalde bu foruma yazmıyorum ve yazdığınız için size yazmak istedim. Ben sorunu 9900KF alarak çözdüm. Ne yaparsanız yapın 9700K ve KF malesef sanal izlek sayısı yetersiz olduğundan sebep %100’ü kolayca vurabiliyor ve anlık düşüş ve bazı sıkıntılara sebep oluyor. Bu sebepten 9. nesilde alınacak işlemciler i9’lar benim şahsi fikrime göre...

Merhaba;

Normalde bu foruma yazmıyorum ve yazdığınız için size yazmak istedim. Ben sorunu 9900KF alarak çözdüm. Ne yaparsanız yapın 9700K ve KF malesef sanal izlek sayısı yetersiz olduğundan sebep %100’ü kolayca vurabiliyor ve anlık düşüş ve bazı sıkıntılara sebep oluyor. Bu sebepten 9. nesilde alınacak işlemciler i9’lar benim şahsi fikrime göre...
Evet dediğiniz doğru olabilir ama kullanmak zorunda olanlar için yaşanan sorunu çözmekten başka çare yok gibi.
Ayrıca tekrar farklı bir düzeltme ile sıcaklıkları 5 derece kadar daha düşürebildim. XMP ve çekirdek voltajı aynı ama LLC "mode 6" olacak şekilde yapılandırdığımda sıkıntı çıkmadığını gördüm. Bu şekilde voltaj düzeltmesi ile sıkıntı düzeliyor bende ve stabil şekilde 20 dk test yaptığımda hata almıyorum.

Evet dediğiniz doğru olabilir ama kullanmak zorunda olanlar için yaşanan sorunu çözmekten başka çare yok gibi.
Ayrıca tekrar farklı bir düzeltme ile sıcaklıkları 5 derece kadar daha düşürebildim. XMP ve çekirdek voltajı aynı ama LLC "mode 6" olacak şekilde yapılandırdığımda sıkıntı çıkmadığını gördüm. Bu şekilde voltaj düzeltmesi ile sıkıntı düzeliyor bende ve stabil şekilde 20 dk test yaptığımda hata almıyorum.

CODMW da menüde %100 vurup anlık takılmalar yoksa sorunu çözmüş olabilirsiniz ben en çok bu oyunda sorun yaşadım çünkü ana menüde işlemciye baya yüklenen bir oyun. Denemenizi öneririm

CODMW da menüde %100 vurup anlık takılmalar yoksa sorunu çözmüş olabilirsiniz ben en çok bu oyunda sorun yaşadım çünkü ana menüde işlemciye baya yüklenen bir oyun. Denemenizi öneririm
Şuan o oyun yok ama ilerde kontrol etmeye çalışırım, benim sorunum sadece kilitlenme veya mavi ekrandı. Şimdilik bir sıkıntı görünmüyor. 2. çekirdek daha fazla güç istiyor sanırım.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı