i7 9750H İşlemcinin yük altında hızının düşmesi

spaceleqend

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
Mimar
Selamlar. i7 9750H işlemciye sahibim, normalde yüksek performans modunda masaüstünde, internette gezinirken vs. işlemcinin hızı stabil 4.2-4.3 GHz hızlarında dolanıyor. Ama işlemci yük altındayken; render yaparken mesela, %100 kullanılıyor fakat işlemci hızı 3GHz civarlarına kadar düşüyor. Yük kalktıktan sonra 4.2'lere geri çıkıyor. Problemin nedeninin ısınmadan kaynaklı olduğunu düşünmüyorum çünkü laptop 45 dereceyle çalışırken denemek için aniden render başlatıyorum, sonuç olarak işlemcinin 10 saniyede 45 dereceden işlemci hızını düşürecek kadar ısındığını sanmıyorum ama maalesef düşüyor. Bu oyun oynarken de oluyor sanırım ama uzun saatler sonrasında bile FPS düşmesi yaşamıyorum. Amacım yük altında da işlemci hızının düşmesini engelleyip Render'ı az da olsa daha çabuk almak. Ne yapmalıyım? (Throttle stop programından haberdarım ama problemimi çözecek ayarları bilmiyorum) Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bilgisayarın markası ne? 80 C de throttle başlatması i7 9750h için çok kötü olmuş. Eğer turbo tdp sini 40w a düşürdüğünüz halde hala throttle oluyorsa termal macunu yenileyip soğutucu kullanmak aklıma geliyor. Fakat, yine de anlık 80C üzerine çıkıp size aynı sorunu yaşatabilir. Fiziksel müdahalede bulunamıyorsanız turbo tdp sini işlemci 3500-3600mhz civarında çalışacak şekilde düşürebilirsiniz.
Markası casper excalibur g770. Evet düşürdüm 40w ye ama hala aynı. Bilgisayarı alalı 1 ay bile olmadı termal macundan kaynaklı vs olduğunu hiç sanmıyorum. Sanırım üreticiler kendi koyuyormuş bu sınırı, sıcaklıktan ziyade işlemcinin çektiği güç 50W'yi geçtiği anda düşürüyor hızını. Bıraksak gidecek yani sıcaklıkla da alakalı değil o zaman.

Son düzenleme:
Markası casper excalibur g770. Evet düşürdüm 40w ye ama hala aynı. Bilgisayarı alalı 1 ay bile olmadı termal macundan kaynaklı vs olduğunu hiç sanmıyorum. Sanırım üreticiler kendi koyuyormuş bu sınırı, sıcaklıktan ziyade işlemcinin çektiği güç 50W'yi geçtiği anda düşürüyor hızını. Bıraksak gidecek yani sıcaklıkla da alakalı değil o zaman.
Şöyle söyleyebilirim, adamlar zaten o testleri önceden yapıyorlar. O yüzden 50 Watt değerinde sağlıklı çalışmadığı sonucuna varılmış ve sıcaklıktan bağımsız olarak güce göre sınırlama getirilmiştir. Mesela ben stok soğutucu ile R5 3600 kullanıyorken 4.2 GHz sabitliyordum ve 83 dereceyi gördüğü gibi PC kapanıyordu. Şu an harici bir soğutma kullanıyorum ve 86 dereceyi görse de kapanmıyor. O, o anki sıcaklık artışı ve işlemcinin kendi üzerindeki termal denge ile ilgili. Kaldıramayacağı ani bir güç geldiğinde veya anormal ani bir ısınma olduğunda direkt olarak kapanır.

Notebook modellerinde ise bu kontrolü en cins yapan marka bence Dell. Mesela Asus, MSI ve Lenovo modelleri arasında soğutması ortalamanın altında olanlar 90-95 derece arasında termal sınıra girip hız kesiyor ve sıcaklık bir anda 72-75 derece bandına düşüyor. Ancak Dell modellerinde sıcaklık 100 dereceyi görse bile termal sınıra geçmiyor ve o şekilde çalışmaya devam ediyor. Muhtemelen markalar işlemci ömrünü de hesaba katıp termal değer ve frekansları ona göre ayarlıyorlar. Bir işlemcinin yükte 100 derecede devamlı çalışması ve termal sınıra takılmaması çok da normal değil.

Zaten şöyle düşün, sağlıklı bir şekilde çalışacak olsa ve soğutma yeterli olsa hiçbir firma termal sınır koymazdı. Koyması biraz da senin iyiliğin için, o yüzden çok takılmamak lazım.

Şöyle söyleyebilirim, adamlar zaten o testleri önceden yapıyorlar. O yüzden 50 Watt değerinde sağlıklı çalışmadığı sonucuna varılmış ve sıcaklıktan bağımsız olarak güce göre sınırlama getirilmiştir. Mesela ben stok soğutucu ile R5 3600 kullanıyorken 4.2 GHz sabitliyordum ve 83 dereceyi gördüğü gibi PC kapanıyordu. Şu an harici bir soğutma kullanıyorum ve 86 dereceyi görse de kapanmıyor. O, o anki sıcaklık artışı ve işlemcinin kendi üzerindeki termal denge ile ilgili. Kaldıramayacağı ani bir güç geldiğinde veya anormal ani bir ısınma olduğunda direkt olarak kapanır.

Notebook modellerinde ise bu kontrolü en cins yapan marka bence Dell. Mesela Asus, MSI ve Lenovo modelleri arasında soğutması ortalamanın altında olanlar 90-95 derece arasında termal sınıra girip hız kesiyor ve sıcaklık bir anda 72-75 derece bandına düşüyor. Ancak Dell modellerinde sıcaklık 100 dereceyi görse bile termal sınıra geçmiyor ve o şekilde çalışmaya devam ediyor. Muhtemelen markalar işlemci ömrünü de hesaba katıp termal değer ve frekansları ona göre ayarlıyorlar. Bir işlemcinin yükte 100 derecede devamlı çalışması ve termal sınıra takılmaması çok da normal değil.

Zaten şöyle düşün, sağlıklı bir şekilde çalışacak olsa ve soğutma yeterli olsa hiçbir firma termal sınır koymazdı. Koyması biraz da senin iyiliğin için, o yüzden çok takılmamak lazım.
Açıklama için çok teşekkürler ben de böyle düşünmeye başladım. Zaten oyunlarda vs. fps düşmesi olmuyordu. Sadece o hızlara ulaşabiliyorken, yük altında da neden ulaşmasın diye düşündüğüm için açmıştım konuyu :). Teşekkürler herkese cevaplarınız için.

Merhaba,

Hocam aynı sorunu bende yaşıyorum ve bunun hakkında şöyle bir konu açmıştım.

Neden böyle oluyor daha 54 derece de iken hızını düşürüyor. Eski işlemcimi yükte 65-70 derecelerde stabil kullanabiliyor iken bu işlemci ile neden 54 derecede hız ve voltaj düşürüyor acaba? Belirttiğim gibi soğutma sistemimde de yükseltme yaptım. Boşta 35-37 derecelerde geziyor ama yük altına sokunca 54 dereceyi görüp hızını düşürüyor ve bu oyun içi fps droplara sebep oluyor. 120 fps alır iken 40 fps değerlerine düşüp 10-20 saniye içinde geri yükseliyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı