Şöyle söyleyebilirim, adamlar zaten o testleri önceden yapıyorlar. O yüzden 50 Watt değerinde sağlıklı çalışmadığı sonucuna varılmış ve sıcaklıktan bağımsız olarak güce göre sınırlama getirilmiştir. Mesela ben stok soğutucu ile R5 3600 kullanıyorken 4.2 GHz sabitliyordum ve 83 dereceyi gördüğü gibi PC kapanıyordu. Şu an harici bir soğutma kullanıyorum ve 86 dereceyi görse de kapanmıyor. O, o anki sıcaklık artışı ve işlemcinin kendi üzerindeki termal denge ile ilgili. Kaldıramayacağı ani bir güç geldiğinde veya anormal ani bir ısınma olduğunda direkt olarak kapanır.
Notebook modellerinde ise bu kontrolü en cins yapan marka bence Dell. Mesela Asus, MSI ve Lenovo modelleri arasında soğutması ortalamanın altında olanlar 90-95 derece arasında termal sınıra girip hız kesiyor ve sıcaklık bir anda 72-75 derece bandına düşüyor. Ancak Dell modellerinde sıcaklık 100 dereceyi görse bile termal sınıra geçmiyor ve o şekilde çalışmaya devam ediyor. Muhtemelen markalar işlemci ömrünü de hesaba katıp termal değer ve frekansları ona göre ayarlıyorlar. Bir işlemcinin yükte 100 derecede devamlı çalışması ve termal sınıra takılmaması çok da normal değil.
Zaten şöyle düşün, sağlıklı bir şekilde çalışacak olsa ve soğutma yeterli olsa hiçbir firma termal sınır koymazdı. Koyması biraz da senin iyiliğin için, o yüzden çok takılmamak lazım.