i9-11900K 5.3 GHz’e çıktı, R9 5900X’e rakip oldu

Israrla 11900K’yı bekliyordum ama galiba Ryzen 5950x alacağım.
5950X tamamen rakipsiz. 11900K'yla 5900X arasında kalsan neyse de 16 çekirdek 32 thread bir işlemci 5950X. 11900K'ya yerleri paspaslatır.

Yine muhtemelen güç tüketimine abanacaklar, 250W PL2 değerinin altını beklemiyorum zaten.

Tekli çekirdek performansında da aynı şeyi düşünüyor musunuz?
Gözükene göre %3 gibi bir farkla geride ancak sırf onun için de 11900K tercih edilmez, edilmesi saçma olur. Kendiniz için düşünüyorsanız da ya AMD ya da AMD alın . 3090'a yaraşır bir işlemci olsun.

Tekli çekirdek performansında da aynı şeyi düşünüyor musunuz?
5950X alan adam %3-5 tekli çekirdek performansını umursar mı? %5 daha hızlı tek çekirdek için %50 performansı feda edeceksen sen bilirsin.

5950X tamamen rakipsiz. 11900K'yla 5900X arasında kalsan neyse de 16 çekirdek 32 thread bir işlemci 5950X. 11900K'ya yerleri paspaslatır.
Yalnız her şeyi çekirdeğe bağlıyorsunuz fakat Intel az sayıda çekirdeği ve nm değerinin biraz yüksek olması ile rekabet ediyor zaten. Dediğiniz gibi nm'yi AMD kadar düşürürse ya da çekirdeği AMD kadar arttırırsa zaten rekabet olmaz, Intel alır başını gider. Yıllardır Intel az çekirdekli işlemcileri sayesinde AMD'nin çok çekirdekleri işlemcileri ile başa çıkabiliyor, çünkü AMD'nin çok çekirdekle yapabildiğini Intel az çekirdekle yapabiliyor.

@ibrahim_bl11 Saydığın nedenden dolayı zaten rekabet edemiyor. Ryzenlara göre aşırı yüksek güç tüketimi, az çekirdek düşük render performansı, AMD'den tek çekirdek tarafında geri kalması veya çok ufak avantaj sunması tarzı sabaha kadar örnek sayılabilir. Litografisini düşürmediği sürece çözüm bulması çok zor ki düşürmeyi denediklerinde yeteri kadar performans alamadılar, masaüstüne yıllar önce 10nm ile geleceklerdi. Intel'in tek yapabildiği orta alt seviyelerde alternatif sunması. Üst kulvarda maalesef ne yeni nesilde ne de şu an yarışabilecek bir işlemcisi yok. AMD'nin her işlemcisine 50 dolar zam yapması da buna örnek, piyasada lider konumda çünkü. Daha fazla kazanacakken neden yapmasın? Zaten insanlar yine onu tercih edecekler. Her türlü son kullanıcının cebine zarar. İşlemci dışında anakart, RAM tarafındaki engellemeleri de Intel'den uzaklaştırıyor çoğu kullanıcıyı, AMD sistem çok daha cazip geliyor.

Ben tüketiciyim. Bana ne kaç nm yapmış, ne yapmış, nasıl yapmış? Ben verdiğim paraya bakarım, aldığım performansa bakarım. 16 çekirdek olmasını geç, sızıntılara göre %52 performans farkı takıyor mu? Takıyor. İş bitti. Ortada rekabet göremiyorum ben.

Peki, sen git İ3 7350K kullan nasılsa az çekirdekle çok FPS veriyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…