i9-13900K ve i9-14900K işlemcileri iyi miydi?

3D teknolojisi ile 128 MB ön bellek yaptılar vesaire öne geçtiler. 15. nesilde Intel hamle yapmazsa AMD şu anda daha stabil.

15. nesilde Intel'in teknolojisini gelistirmesi lazim guc tuketimini dusurup performansi arttirmalilar.

7800x3D sahsen benim gozumde kral, 9000-serisini bu ayin sonuna cikartsalar bile, gozumde daha da buyuyecekler.

AMD'yi hep sevmisimdir hem fiyat olarak hem de guc olarak ama Intel'in geriye dusmesi pek hosuma gitmedi AMD'nin fiyatlari artabilicegini dusunuyorum.

15. nesilde Intel'in teknolojisini gelistirmesi lazim guc tuketimini dusurup performansi arttirmalilar.

AMD'yi hep sevmisimdir hem fiyat olarak hem de guc olarak ama Intel'in geriye dusmesi pek hosuma gitmedi AMD'nin fiyatlari artabilicegini dusunuyorum.

Tabii fiyat bakimindan oyle bir durum olabilir, orasi oyle.

13600F'i 14600K, 13900K'yı da 14900KS diye pazarladıkları için sorun oluyor ;)

Bunun güç limiti veya sıcaklık ile alakası yok. Kapasitesi olmayan bir silikonu çok yüksek kapasite ile pazarlayınca böyle oluyor.

13600F'i 14600k, 13900K'yı da 14900KS diye pazarladıkları için sorun oluyor ;)

Bunun güç limiti veya sıcaklık ile alakası yok. Kapasitesi olmayan bir silikonu çok yüksek kapasite ile pazarlayınca böyle oluyor.

10nm ye 250 watt verirsen boyle hatalar alirsin tamamen aceleye getirilmesi ile alakli bence.

13600F'i 14600k, 13900K'yı da 14900KS diye pazarladıkları için sorun oluyor ;)

Hocam merak ettim, 14900k testlerde +400W harcıyor, ne olacak bu işlemcilerin son hali?

10nm ye 250 watt verirsen boyle hatalar alirsin tamamen aceleye getirilmesi ile alakli bence.
10NM ve 250 watt bağlantısını anlamakta güçlük çekiyorum açıklayabilir misin?

Hocam merak ettim, 14900k testlerde +400W harcıyor, ne olacak bu işlemcilerin son hali?
Benim için ne kadar güç çektiği umrumda değil, çektiği extra gücün karşılığını performans olarak veriyor mu yoksa boşa mı güç harcıyor ona bakmak gerek.

10nm ve 250 watt bağlantısını anlamakta güçlük çekiyorum açıklayabilir misin?

Yeterli sayida transistor sigdiramadiklari icin yani her transistorun arasi 10nm oldugu icin mesela 100M transistor var ise, 100M transistore 250 watt verdiginde bu transistorler bu yuku kaldiramiyor. Teknoloji gelistirmek gerekiyor bu durumdada 5nm falan yaparsan cok daha fazla transistor sigdirabilecegin icin, daha fazla transistor daha yuksek watt kaldirabilir, bu yuku kaldiramayinca da sanirsam islemci zarar gormesin diye oyun kapaniyor veya PC kapaniyor.

Donanım Arşivi'nin videosunda bu konu hakkinda bahsedilmisti piyasaya ilk surulen islemciler biraz isim duyurmak icin yapildigini soyluyordu, yani ilk surulen islemciler 400 watt harciyorsa daha sonradan surulen islemcilerde Intel bu sorunu fark edip bu degeri biraz dusurmustu sanirim. Cunku islemciyi iade edip tekrar islemci alan kisiler sorunun cozuldugundan bahsediyorlardi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yetersiz sayida transistor sigdiramadiklari icin yani her transistorun arasi 10nm oldugu icin mesela 100M transistor var ise 100M transistore 250 watt verdiginde bu transistorler bu yuku kaldiramiyor teknoloji gelistirmek gerekiyor bu durumdada 5nm falan yaparsan cok daha fazla transistor sigdirabilecegin icin daha fazla transistor daha yuksek watt kaldirabilir bu yuku kaldiramayinca da sanirsam islemci zarar gormesin diye oyun kapaniyor veya PC kapaniyor.
1. olarak üretim teknolojisi transistörler arası mesafeyı belirlemez bu yanlış. 2. olarak 250W ve sık olmayan transistörlerin havaya uçma teorisi de çok yanlış.

Intel yıllarca geçmişteki üstünlüğünün ekmeğini yedi. Fark kapandığında dahi ciddiye almadı AMD'yi. Yeni bir şey geliştirme derdine düşmediler. Core mimarisinde çekirdek sayısını artır, gücü artır gibi ezbere çözümler getirmeye çalıştılar. Sonuç bu oldu.
Kötü işlemciler demek haksızlık olur. Oldukça güçlüler. Ancak eski mimari, soğutmaları çok zor. De-lidding gibi işlemler gerekebiliyor zaman zaman, verimsiz oldukları için.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı