i9 14900K işlemci oksitlenme veya benzeri bir problem yaşamış mıdır?

arjen.seven98

Decapat
Daha fazla  
RAM
Cl 30 2x32gb 6000mhz Corsair dominator titanium
Anakart
Asus ROG z790h
Uzun uzun yazdım ancak amacım detaylı bir anlatım gerçekleştirmek adına. Anlayışınız için teşekkür ederim.

Merhaba. 1.5 ay kadar önce güzel bir sistem topladım. İç mimarım. Hem iş açısından render, hem de oyun anlamında kullanmak için uzun süreli topladım sistemi.

Sistem şu şekilde:
-Intel i9 14900K işlemci.
-ASUS ROG RTX 4090 OC Edition ekran kartı.
-ASUS ROG Z790h anakart.
-Corsair dominator CL30 2x32 GB 64 GB 6000MHz RAM.
-Kingston KC3000 1 TB SSD.
-WD blue 7200 RPM 2 TB HDD.
-ASUS ROG Helios kasa.
-ASUS ROG 1200G Aura 1200W PSU.
-ASUS ROG Ryujin III işlemci sıvı soğutucu.
-ASUS TUF Gaming TF120 3'lü fan kitinden 2 tane yani toplamda 6 adet.

Bu bir buçuk aylık süreçte PC de yaptığım işlemler şunlar:
-3DMAX üzerinden modelleme yaptım ancak render almadım. Render işlemini D5 render üzerinden yaptım. (D5 render RTX tabanlı çalışan bir render motoru).
-LoL oynuyorum.
-Birkaç kez CS2 oynadım.
-Toplasanız en fazla 3-4 saat Battlefield 4 oynadım.
-ETS 2'yi de en fazla 3-4 saat oynamışımdır.

Zaten PC'yi aldığımdan beridir zorlayacak bir şey yapmadım D5 render dışında. Bu yaptığım işlemlerde mavi ekran hatası almadım. Sadece bugün Armoury Crate üzerinden fan hızlarını otomatik ayarlaması için stres testine sokunca PC 2 kere kilitlendi. Mavi ekran hatası vermedi ancak Windows Dosya Gezgini kilitlendiği için PC de kilitlendi.(bunun Armoury Crate yüzünden olduğunu düşünüyorum.)

i9 14900K da voltaj ve ısınma sorunlarından ötürü ciddi sorunlar yaşanmakta. 3-4 gün önce son BIOS sürümüne geçiş yaptım ve işlemcinin anakartın değil, Intel ayarlarını kullanmasını gerektiren ayarları yaptım. Bütün yükseltmeleri AI tweaker üzerinden kapattım ve işlemciyi maksimum 3.2GHz görecek şekilde ayarladım. Zaten inanılmaz bir performans düşüşü de oldu, beraberinde de sıcaklık düşüşü de oldu. LoL de maç atarken 50-55 derecede çalışan işlemci (fanlar son hız), şu anda fanlar normal hızdayken 35 36 derecede çalışmakta.

Detaylı süreç anlatımından sonra sormak istediğim şey şu. PC'yi kullanmaya başladığım zamandan bu ana kadar işlemci oksitlenme veya benzeri bir problem yaşamış mıdır? Yaşamamak adına PC'yi zorlamıyorum ve Intel'in vereceği microchip güncellemesini bekliyorum. Çünkü BIOS üzerinden yaptığım ayarlardan sonra inanılmaz bir performans düşüşü var. Extreme tuning üzerinden test yapınca 7600 puan gibi bir sonuç var. İşlemciyi şu anlık sağlama alıp almadığımı bilemediğim için siz değerli forum arkadaşlarımdan bilgi almak istedim. Şimdiden okuyan, zaman ayıran herkese çok teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemciyi stok ayarlara alıp Prime95 Small FFTs yapın. Yine mavi ekran alırsanız işlemci %90 sorunludur.

Hocam öncelikle geri dönüşünüz için teşekkür ederim. Şu ana kadar mavi ekran almadım ancak yarın akşam dediğiniz testi yapıp işlemcinin vereceği tepkiyi görmek isterim.

Bu arada BIOS üzerinden yaptığım işlemler şunlar:
Intel Speed Shift Technology: Disable

Intel(r) turbo boost max technology 3.0: disable

Turbo mode: disable

Bir de aı tweaker kısmında ki ia TDC current limit Intel default olarak ayarlandı.

Hocam yarın daha iyi ilgilenebilirim. Siz yine de işlemciyi stok ayarlarına alıp teste sokun. Turbo, Speed Shift vb. açık olsun.
Tekte patlamaz İnşallah 😂

İşlemciyi stok ayarlara alıp Prime95 Small FFTs yapın. Yine mavi ekran alırsanız işlemci %90 sorunludur.
Hocam testi ne kadar süre yapmam uygun olur?

Hocam yarın daha iyi ilgilenebilirim. Siz yine de işlemciyi stok ayarlarına alıp teste sokun. Turbo, Speed Shift vb. açık olsun.
10 dakika kadar testi devam ettirdim. CPU %100'de ve 4 GHz de çalıştı. Bütün fanları devreye koyarak testi yaptım. İşlemci sıcaklığı 70-71 derece arasında gitti geldi. Bu süre içerisinde mavi ekran hatası almadım. Bios dan sadece ia TDC current limit Intel default olarak ayarlı bıraktım çünkü anakarta alınca uyarı veriyordu 250w den 350 mı ne o seviyelere çıkacak bunu da önermiyoruz diye onu Intel ayarlarında bıraktım.

Son düzenleme:
Hocam 4 GHz o işlemci için düşük bir değer. İşlemciyi kısıtlamadan stok performansı veremiyorsa ayıplıdır.
Testi dediğim gibi yapın, emin olalım. İşlemci çekebildiği kadar güç çeksin.
İşlemciyi iade etmeye bakın.

Hocam 4 GHz o işlemci için düşük bir değer. İşlemciyi kısıtlamadan stok performansı veremiyorsa ayıplıdır.
Testi dediğim gibi yapın, emin olalım. İşlemci çekebildiği kadar güç çeksin.
İşlemciyi iade etmeye bakın.
Birazdan veya yarın dediğiniz şekilde yaparım. Peki kaç dakka testte kalması gerekli

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı