Çözüldü i9 9900K ısınma problemi

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

saykoturk

Megapat
Yer
Yenişehir, Mersin
Daha fazla  
Meslek
Bilgisayar Teknisyeni
9900K işlemci kullanıyorum. Başta yabancı forumlarda da benzer şikayetler gördüğüm için bir şey demiyordum ama Technopat'ın 9900K incelemesindeki max. 60 derece durumunu görünce şoke oldum ve kendi işlemcimde sorun aramaya başladım.

Corsair H110i GTX işlemci soğutucusunu kullanıyorum. Elimdeki Noctua NT-H1'in tarihi mi geçti acaba dedim, yeni bir tane Cooler Master Maker Nano elmas partiküllü termal macun aldım.

Sistemim:
Asus ROG Z390 Strix anakart
9900K OC olmadan 4.7 hızında çalışıyor, sıvı soğutma pompa devri 3000 rpm, radyatör için 2 adet Corsair ML140 fan kullanıyorum ve performance modda çalışıyorlar.

COD Black Ops 4, Battlefield V bu örnek iki oyunda işlemci 90 derecenin altına inmiyor, 100 dereceleri görüyor.

Yardımlarınızı bekliyorum. Saygılarımla.

Çözüm
Sorunu %90 çözdüm. Sağ olsun arkadaşım NZXT Kraken X52 V2 soğutucusunu getirdi test ettik BF V de Max aldığım ısı 64 derece.

Şimdi kendi soğutucumu da haricen bağladım yüzey soğukluğunu kontrol edeceğim.

Ya soğutucu arızalı/yetersiz ya da termal macunu yanlış uyguladım.
Sorunu çözdük. Soğutucu yetersiz.

Soğutucuda arıza olabilir mi diye haricen çalıştırdım yüzeyi yavaş yavaş soğuyor.
Muhtemelen aşırı voltaj veriyor anakart işlemciye. Stres testi ve oyunda CPU-Z veya HWMonitor gibi uygulamalarla işlemci voltajını gözlemleyin. Core Voltage ya da VCore olarak göreceksiniz değeri.

Voltajları kontrol et, BIOS'u normal ayarlarına getir. Ardından oyuna gir voltajları kontrol et bi. Eğer voltaj normal değerindeyse hala ısınıyorsa. Sıvı soğutmadan işlemciye bi temassızlığı olabilir.

Merhabalar geç kaldığım için özür dilerim. Yazım hatası nedeniyle hesabımı kısıtladılar. Üç defa kontrol etmeme rağmen yazım hatasından kısıtlama yiyorum. Isı ve voltaj değerleri ile ilgili resimleri yükleyeceğim şimdi.
Maker macunu denediniz mı, evet ise sonuç aynı mı?
5-6 aylık kullanım sonrası noctua macunun sivilastigi ve işlevini kaybettiği ile ilgili konular okudum burada.

Evet şuan maker macun kullanıyorum. İçinden çıkan aparat ile işlemci yüzeyine yaydım.

Evet yorumlarda denilenler gibi ilk uygulamada güzel ama 2 hafta sonra başlıyor derece yükselmeye ama ben termal macunu alalı 2 yıl oldu belki ömrünü tamamlamıştır diye düşünüyorum.
Muhtemelen aşırı voltaj veriyor anakart işlemciye. Stres testi ve oyunda CPU-Z veya HWMonitor gibi uygulamalarla işlemci voltajını gözlemleyin. Core Voltage ya da VCore olarak göreceksiniz değeri.

Voltaj değerleri ile ilgili resimleri attım

bios da xmp kapalı halinde olan voltaj değerleri bunlar.

Birde şöyle bir durum farkettim. XMP 1 ve 2 olmak üzere iki ram profili var

ben XMP 2 yada XMP 1 e aldığım zaman çekirdek sıcaklıkları 100 dereceyi rahat buluyor

XMP kapattığım zaman çekirdek ısıları 80 derecelerde geziyor

Bu ısı değerleri COD Black ops 4 oyununda alıyorum blackout modunda
@@death1ron @Asım Demir

Dosya Ekleri

• 1.jpg
    1.jpg
    95 KB · Görüntüleme: 221
  • 2.jpg
    2.jpg
    92,8 KB · Görüntüleme: 220
  • 3.jpg
    3.jpg
    89,7 KB · Görüntüleme: 209
  • 4.jpeg
    4.jpeg
    162,3 KB · Görüntüleme: 226
  • Call of Duty  Black Ops 4 Screenshot 2019.02.10 - 14.57.28.38.jpg
    Call of Duty Black Ops 4 Screenshot 2019.02.10 - 14.57.28.38.jpg
    276,6 KB · Görüntüleme: 221
ben XMP 2 yada XMP 1 e aldığım zaman çekirdek sıcaklıkları 100 dereceyi rahat buluyor

XMP kapattığım zaman çekirdek ısıları 80 derecelerde geziyor

XMP kapatmana gerek yok. XMP 2 de kalsın. Game modu da kapatın öyle deneyin birde. İşlemcin 95 Watt çekiyor o yüzden sıcaklık artıyor. Tam yükteymiş gibi stress testindeymiş gibi çalışıyor işlemcin.

XMP kapatmana gerek yok. XMP 2 de kalsın. Game modu da kapatın öyle deneyin birde. İşlemcin 95 Watt çekiyor o yüzden sıcaklık artıyor. Tam yükteymiş gibi stress testindeymiş gibi çalışıyor işlemcin.

Asus z390-f strix anakartım var Game modu nereden kapanıyor bilgim yok.

max 95 çekiyor evet, denediğim oyunlar cod blackout, battlefield v işlemci %60 üzeri kullanımda oluyor o zaman 90-96 w arası gidip değişiyor.
yabancı forumlarda da bu tarz şikayetler var

@death1ron

2015 tarihinde aldığım soğutucunun içinden çıkan macunu en son 6 ay önce kullandım herhangi bir sorun yaşamadım bir sıkımlık kaldı. Soğutucunun üretim tarihini de hesaba katsak kafadan 5 senelik macun bozulmamışsa 2 senelik macunda bozulmamalıdır. Sorunu macundan başka yerlerde aramak gerekir.

Acaba Corsair h115i gtx soğutucu yetersiz mi kalıyor ? Yabancı forumlarında bir kişide aynı soğutucu ile bench tamamlayamıyormuş corsair ile görüşmüş ve o soğutucunun 9900k ya yetersiz geleceğini söylemişler.
Sıcaklıklar bir önceki işlemcim i7 E6700k da 70-75 derecelerde geziyordu

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı