İdam cezası etik mi?

Cezalandırmanın caydırıcı bir zamanı elinden almasının veya hayata son vermesinin yerine rehabilitasyon tarzı uygulanmasının doğru olacağını düşünüyorum. Ancak günümüzde çoğu yer için ütopya bile olabileceğini sanmıyorum.
 
İdam cezası etik midir? Bir otorite ceza olarak bir insanı öldürebilir mi? Bu durum etik midir? Bunun felsefi tarafı dışında idam cezasının suçları önlemek konusunda işe yaradığını düşünüyor musunuz?
Değildir. Adaletin uygulanamaması durumunda katliamlara sebep olabilir. Zaman daha etkilidir, bir anda ölmek yerine yıllarını hapiste geçirmelidir. Bu durumda da caydırıcı olursa hapis cezası daha mantıklıdır.
 
İdam cezası etik midir? Bir otorite ceza olarak bir insanı öldürebilir mi? Bu durum etik midir? Bunun felsefi tarafı dışında idam cezasının suçları önlemek konusunda işe yaradığını düşünüyor musunuz?

Ülkemizde insanlar hiçbir suç için ceza almıyor eğer adalet sadece sarayların ismi olmasaydı idam haricinde verilen cezalar da caydırıcı olurdu.
 
Bence direkt olarak idam ya da rahat bir hapis hayatı olmamalı. İdam edilmek yerine yemeksiz susuz bir şekilde boş karanlık bir odaya konulmalı ölene kadar ne kadar dayanırsa artık, böylesi çok daha fazla acıya sebep olur onun için hem direkt olarak öldürülmemiş olur bir de ölene kadar vergilerle beslenmemiş olur.
 
Bana göre idam suçu değil, suçluyu ortadan kaldırmayı amaçlar. Caydırıcı hapis vb diğer cezalar daha etkili geliyor. Büyük suçlar işlemiş insanlar için acısız sonlar değil, acı dolu hayat daha büyük bir cezadır.
 
Bu arada idam gelmeli ya da uygulanmalı demiyorum kesinlikle. Sadece suçlar konusunda nasıl bir etkisi olacağına dair fikirlerimi belirttim. İdam edilecek kişiler, idam cezasına ''layık'' görülen kişiler, doğrudan öldürülmek yerine aşılarda, ürün testlerinde vs. hayvanlar veya gönüllüler yerine -deneylerin karanlık yüzünden bahsetmiyorum- denek olarak kullanılırsa daha kullanışlı olurlar.
 
Öldürmek yerine çözüm eğitmek ve topluma kazandırmak olmalı ama bazıları eğitilemez olduğu için idam belki de bazen çözümdür.
 
Bilinçli bir şekilde işlenmiş ve üzerinde herhangi bir soru işareti kalmamış bir cinayetin katili için, denk bir ceza olarak görülmesi etik kabul edilebilir. Lakin bu cezayı uygulayacak ya da affedecek kişi de yasanın desteği ile maktulün en yakını olmalıdır. Bu sağlanamıyorsa, bulaşmamak iyidir. Yoksa, işin sonu gelmez. Haklar ve hudutlar birbirine karışır, karşıtlıklar artar.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı