[İddia] Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı'nın geçme notu 70'e yükseltildi!

Türk Dili ve Edebiyatı dersine ben karşı değilim, Türkçe dilimizi öğrenmemiz gerekiyor. Fakat ben sayısalcı olarak x şairinin, y eserini ezberleyerek ne yapacağım? Şair ezberlemek ile noktalama işaretlerini öğrenmenin arasındaki bağlantı ne? Yazılımla uğraşan birisi için Araba Sevdası romanını mesela bilerek ne kazanacağım? Kitap okuma, dilimizi geliştirme konusunda hiçbir şey diyemem. Bu ders olarak değil, kişinin kendisinde olan bir şey. Olmasına asla bir şey diyemem, olmalı da. Eğitim sistemini düzeltmeden herhangi bir dersin ortalamasını yükselterek çözülmez bence.

Son düzenleme:
11. ve 12. sınıf sayısal öğrencileri, haftada 5 saat boyunca üniversite sınavında ve hayatlarında bir daha kullanmayacak binlerce yazar eseri neden ezberlemek zorunda kalıyor? Sayısal alanı seçen öğrencilerin neden Türkçe yerine edebiyat dersi aldıkları da bir sorun. Bence sayısalcıların sadece 2 saat Türkçe dersi görmesi yeterli olurdu.

@EymK, insan kendi dilini ve edebiyatını bilmelidir, bunun sayısalla alakası yok. Üniversitede hangi bölüme gittiğiniz fark etmeksizin, üniversitede de Türk Dili ve Edebiyatı dersi alıyorsunuz.
Hocam insan tabii ki kendi dilini ve edebiyatını bilsin eyvallah ama kendi dilini bilip bilmediğini yazılılarla mı ölçeceğiz? Kıyıda köşede kalmış bir yazarı çocuğun bilemediğini varsayalım, çocuk edebiyatını bilmemiş mi olacak? Zaten öğretmenlerin %90’ı sözlü konusunda fazlasıyla yardımcı oluyor. Bir insanın ana dilini bilip bilmediğini nasıl ölçersiniz bilmiyorum ama eminim yazılıyla ölçülmez.🙂 Çocuk 11’de veya 12’de konu mu çalışsın yoksa edebiyatımızdaki binlerce yazarın binlerce eserinden seçimi yapıp onları mı ezberlesin? Ya da gitsin biraz aruz ölçüsü çalışsın, yazılıda onu da soruyorlar. Mühendise tıpçıya aruz ölçüsü bayağı lazım olur eminim ki…

@Keremmss, sözlü notu da başka bir mevzu tabii. Konu akışını bozmak istemem de güncel sistem, öğrencileri tembelliğe itiyor. Değişmesi, düzenlenmesi gereken birçok mevzu var.

@EymK, insan kendi dilini ve edebiyatını bilmelidir, bunun sayısalla alakası yok. Üniversitede hangi bölüme gittiğiniz fark etmeksizin, üniversitede de Türk dili ve edebiyatı dersi alıyorsunuz.

Dilini tabii ki bilmelidir fakat bu artık abartıya kaçar.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı