İlk işletim sistemleri nasıl yapıldı?

KahoGN

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba, farklı işletim sistemlerini denemeye başladığımdan beri aklıma bir soru takıldı.
Eğer kodlayacak bir platform, üstüne kuracak bir işletim sistemi yoksa ilk işletim sistemi nasıl yapıldı?
Mesela yerden yüksek bir yere bir tuğla koymak istiyorum ama altına koyacak tuğlam yoksa nasıl üstüne yerleştireyim?
Biraz Paradox gibi bir soru ama çok merak ettiğim için sormak istedim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aslında bu soruyu ChatGPT'ye veya direkt Google'a yazsan çıkar.

Direkt kopyala yapıştır yapamıyorum çünkü açıklamalar bana fazla kompleks geldi. Kısaltamadığım için cevabım kabul olmaz.

Ama şunu söyleyim ilk sistemler direkt Windows 11-10 gibi bir şeyler değilmiş, daha basit hatta aşırı basit yapılarmış.

Manuel olarak 0 ve 1 ler yazılması veya delikli kartların el aracılığı ile yerleştirilmesi sonucu yapılıyordu işlemler, bunu otomatize eden makinenin yapılması ilk işletim sistemi diyebiliriz kopyala yapıştır yapmamak adına. Sürecin aşamalarını ve detaylarını merak ediyorsan birçok sitede mevcut.

Düşünsene bir silah yapacaksin. Ilk önce metali çıkaracak aletleri sonra isleyecek aletleri sonra sekillendirecek yontemleri bulursun. Sonra kimyasallarla ilgilenirsin vb. bilgisayar bilimi de böyle her gelen bir şeyler eklemis ve oncekinin üzerine koymuş.

Anla diye benzetme yapiyorum diyelim biri hesap makinesi yapmis olsun 4 islem yapabilen. Ondan sonra gelen türev ekliyor ondan sonra gelen integral vb vb.

Basit yapıdalardı ve genelde üstüne program kurulamaz durumdaydı. İşletim sisteminin içinde hazır, işletim sistemini üretenler tarafından programlar sunulurdu ve bunların yerine farklı uygulamalar yüklenemezdi.

Daha öncesine bakacak olursak bilgisayar kullanılmıyor değildi, makine dili ile her işlemin yapılması gerekiyordu. İşletim sisteminin yaptığı şey uygulama çalıştırmanı kolaylaştıracak bir ortam sunmak. Önceden manuel yaptıkları işlemleri otomatikleştirmiş oldular. Bugün bile basit olarak incelemeye kalkarsan benzer bir durum var.

1950'lerde işlemleri sıralayacak araçlar hazırlandı. Tıpkı günümüzdeki gibi sistem hangi işleme öncelik vereceğini belirliyor ve işi donanıma itekliyordu. Günümüz işletim sistemlerinin yapısına ulaşmamızı da bu sağladı.

Modern Isletim sistemi konsepti ile bilgisayarlarin kullanildigi ilk zamanlardaki arasinda cok fark var.
O zamanlarda isletim sistemleri compiler gibi calisiyordu yalnizca. Punch kart ile "kod yazdigin" , makinenin bunlari calistirdigi ve sonucu gosterdigi yapilardi yalnizca.

Bunu bugunku perspektiften dusunecek olursak bilgisayari actiginda karsina cikan ekranda sadece kod yazabildigini ve kocaman bir "calistir" butonu oldugunu ve calistirip sonucu ekranda gordugunu hayal edebilirsin. Tum isletim sistemi asagi yukari bundan ibaretti. Gunumuzde alistigimiz dosya sistemlerinin, paralel programlarin OS uzerinde calisabilmesi durumunun ya da programlama ayri memory ayrimi yapilmasinin benzeri bir yapi soz konusu degil.

70-80'ler civari Kernel yapilari; POSIX standartlari vs gibi yapilar isletim sistemlerine oturtulmaya baslandi.

Bir sistemin gelisebilmesi icin standartlarin belirlenmesi gerekiyor. Bu oturup isletim sistemi yapmak kadar zor bir olay. Cunku senin yazdigin program isletim sistemi uzerinde calisacaksa isletim sisteminin de belirli bir standardi sana iletmesi gerekiyor. Isletim sistemi de BIOS uzerinde calisiyor ki onun da standartlari var. Hatta daha da alt seviyeye inersek islemcilerin kendisinin de operasyonlari icin standartlari var.

Ornegin AMD64 icin standartlar -> https://www.amd.com/content/dam/amd/en/documents/processor-tech-docs/programmer-references/40332.pdf

Bu standartlara harfiyen uyan pek cok islemci uretildi. Isminde AMD gecmesi sadece AMD'nin uydugu anlamina gelmiyor, Intel'in 64 bit mimarisi de bunlara uyuyor. (x86_64)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı