İmam Hatip ile iyi bir üniversite kazanılabilir mi?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Eğer istisna değil iseniz matematik yalan söylemez imam hatip liseleri ülkmizde başarıları çok düşük olan lise türleri arasında. Bence anadolu lisesine geçiş yapmayı deneyin. Sizin vizyonunuz ve başarınız açısından daha çok yararlı olacaktır, benim görüşüm bu yönde. Başarılar.
Meslek lisesinden Hacettepe Tıp okuyan var.

İstisna.
 
Çok düzenledim, F5 atıp, öyle okursanız sevinirim. :)

Okulda düzgün bir şey öğretmiyorlar zaten. "Anadolu liseleri" dediğimiz liseler bile şu an leşe dönmüş halde. Okuldaki 8 saatte öğrettiklerinin çok daha iyi ve akılda kalıcı halini 3 saatte falan öğrenebiliyorsun. Yani gereken tek şey çalışmak. Üniversite ile mezun olduğun lisenin tam olarak doğrudan bir bağlantısı yok. Yani, "İmam Hatip liseleri imam yetiştiriyor." yahut , "Meslek liseleri tornacı yetiştiriyor." diye bir şey yok. Çalışırsan çok iyi noktalara gelebilirsin.

İmam Hatip'leri pek bilmem de, "Meslek lisesinde mezun olan adam anca araba tamir eder." diyenlerin çok daha aşırı derecede salladığı kesin bir şey.

Yazılım için üniversiteyi beklemen pek doğru bir şey değil. Yani ne bileyim, 15-16 yaşında bir çocuğun yazılıma dair birçok bilgi ve tecrübesi varken, sen daha 18, 19 yaşındayken yeni yeni girişeceksin bu işlere. Yani İmam Hatip okuyup, imam olmazsın da, ben olsam yine de yazılım için İHL tercih etmezdim.

Ama benim anlamadığım, neden bu bölüm için İHL okumak istiyorsun? Amaç sadece iyi ve ahlaklı bir insan olmak mı?

Eğer öyleyse bile zaten "Dindar bir insanmış, helal olsun." denilebilecek bir insan olman için İHL okuman şart değil. "Okuma-Yazma bilmiyordu." dediğiniz peygamberler bu liselerden mi mezun olmuş? İmam Hatip sana din açısından pek bir şey katmaz. Yani dini öğrenirsin de, İmam Hatip yeterli olmaz.

Öte yandan şöyle bir şey var ki, ülkede doğru düzgün dini eğitim diye bir şey yok. Hangimiz görüşlerin içine yerleştirilmeden, ev hariç herhangi bir mekanda inancımızı doğru düzgün yaşayabildik? Dahası, ülkede, aile ve çevre tarafından gençlere, çocuklara baskılar yapılırken, her Allah'ın kulu 7-24 din üzerine konuşurken, niye din hakkında bu kadar bilgisiziz? Niye 1 gram dini bilgimiz yok? Çünkü ben daha Kur'an'-ı Kerim'i okuyan MİLLETİ göremedim. İstisnalar olabilir ancak ben hala göremedim. Hatta bi' ara "Türkçe Kur'an'ları yakın." muhabbeti vardı. Uzun lafın kısası ben, bu bölüm için İmam Hatip'e gitmezdim de, böyle bir dönemde hiç ama hiç gitmezdim. Şahsen pek başarılı birisi olduğum söylenemez, o yüzden kaldıramazdım bu sınavı.

Sana "Dindar olma." denilmiyor, yanlış anlama. Fakat dindarlık da bu yoldan geçmiyor. Kendimce birkaç küçük tavsiye verdim. Umarım aklına yatmıştır bazı şeyler. Bu yaşta bunları kavramak biraz zor ancak ne bileyim, sana verebileceğim en büyük tavsiye, milletin ne dediğine bakma, git kendin gör, tecrübe edin. Kendin oku, kendin öğren. İleride pişman olma.

İleride de kararın değişmeyecekse, kesin olarak "Ben bu bölümü okuyacağım." diyorsan da, dediğim gibi gereken tek şey çalışmak. İmam Hatip okuyarak sınavda çok zorlanırsın ama yan gelip, yatmak yerine her gün düzenli ve verimli olarak çalışırsan da hak ettiğini alırsın. Temelin olmayacağı için sınav senin için çok daha zor olacak.

Sadece eğitimini değil, sosyal hayatını vesaire daha birçok konuyu düşünüp, ona göre karar vermelisin.
 
Son düzenleme:
Yani gereken tek şey çalışmak. Üniversite ile mezun olduğun lisenin tam olarak doğrudan bir bağlantısı yok.
Lise üniversite için çok önemli bir basamaktır. Her okulda istisna öğrenciler vardır ama liseler üniversite sınavında da ortalamalarını korurlar 200 binden öğrenci alan bir lise 4 sene sonra öğrencilerin %10'nu gidip de ilk 30 bine sokamaz. Bununla birlikte arkadaş ortamının da belirlenmesini sağlar bu yüzden de çok önemlidir.
 
Lise üniversite için çok önemli bir basamaktır. Her okulda istisna öğrenciler vardır ama liseler üniversite sınavında da ortalamalarını korurlar 200 binden öğrenci alan bir lise 4 sene sonra öğrencilerin %10'nu gidip de ilk 30 bine sokamaz. Bununla birlikte arkadaş ortamının da belirlenmesini sağlar bu yüzden de çok önemlidir.

Haklısınız.

Bu cümleden sonraki ele aldığım konuların bir kısmı ise bu konular ile ilgili. Yani arkadaşı nelerin beklediğini, ne derece zorlanacağını örneklendirerek açıklamaya çalıştım. Teşekkür ederim.
 
Bizim buradaki Imam Hatiplerde apocular, kekolar vb. nüfus olsun diye doğan tipler var o yüzden Imam Hatip ahlak sağlar mı bilmem ama ahlak bireysel bir şeydir. Hafız olup derslerimde çok iyi olacağım diyorsan kusura bakma o iş yaş. Birinden baya kısman gerekir. Yolun ortasında karşıya mı geçsem geri mi çekilsem diye düşünürken pat diye araç çarpar şaşırırsın. :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Haşa! Öyle demek istemedim ben. Ben diyorum ki ahlakını öğreniyorlar tam olarak. Diğer liselerde öğreniyor fakat imam hatipliler tam olarak öğreniyor imam hatibin özelliği bu. Bu arada nice Müslümanım diye gezinenler var, faiz yerler nice Müslümanım diye gezinenler var, Allah'a ibadet etmezler!
Müfredatınızın yarısı olan din derslerinizi tam öğrenememişsiniz anlaşılan. İnanç ve ibadet farklıdır. İbadetin olmaması imanı engellemez.
İmam Hatiplilerin tam öğrendiğini nereden saptadınız yahut diğerlerinin yarım yamalak öğrendiğini?
 
Bak kardeşim ben AİHL mezunuyum burda okumayan anlayamaz maalesef. Öncelikle ben dinimi vb öğrenirim diye gideceksen hiç gitme. Dinini öğrenecek olan insan her türlü öğrenir diğer anadolu liselilerden farkın sorumluluğun 2 kat fazla bunu kaldırırım diyorsan amenna. Okuduğum okulda tıp çıkanda oldu boş gezende. AİHL'ye gelen bir çok kişi ya aile baskısı yada puanı düşük vb. Kendi isteğiyle giden çok az. 9.sınıfta gelipte ayrılan çok. Bende hatalı olduğumu düşünüyorum sırf çok sevdiğim arkadaşlarım var diye değiştirmedim okulumu. Arkadaş ortamına geleceksek çoğu dışarda AİHL'yim diye dolaşır ama her haltı yer. Ben hem sıkı çalışacağım hemde sorumluluğu üstlenicem diyorsan gidebilirsin o sana kalmış. :)
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı