İndirme işlemi yaparken arka planda başka bir iş yapınca bilgisayar donuyor

mustafa31232

Megapat
Daha fazla  
Selam dostlar. 2. el bir masaüstü bilgisayar sahibi oldum yakın zaman önce. Bilgisayarımın teknik özellikleri şu şekilde;
Anakart = Gigabyte B450M S2H.
RAM = XPG 8x2 DDR4 3000MHz.
GPU = XFX THICC III RX 5700 XT.
CPU = Ryzen 5 5600X.
Kasa = Frisby FC-9320G
PSU = Zalman ZM700-txıı (700W)
SSD = SanDisk SSD Plus 240GB Windows buna kurulu (geçici olarak kurdum ve harici olarak 1 tane SATA HDD 2 tane SATA SSD ve M.2 SSD var)
Not: Şimdi bilgisayarda yaşadığım sorunun nasıl olduğunu yazacağım. Metni sonuna kadar okumadan yorum yapmayın.
Benim yaşadığım sorun şu şekilde;
Bilgisayarı açıyorum BIOS yaklaşık 3.8-4.5 saniye arasında açılıyor.

1717162025746.png

Lakin Windows 11'in kendisine gelmesi aşırı derecede geç oluyor. Şifre girme ekranında şifremi yazmama rağmen şifremi girdi olarak gözükmüyor. 5-6 saniye geçince şifremin tamamı pat diye yazılıp "hoş geldiniz" yazısı geliyor ama orada da 7-8 saniye bekletiyor. Sonrasında Windows 11 açılıyor ve iki program + Windows araçları açılmasını bekliyorum yaklaşık 10 saniye falan. Bu gecikmeli şekilde bilgisayarın kendisine gelmesi neredeyse her açılışta oluyor. Sonrasında bilgisayarım kendisine geliyor ve böyle program açmada falan pek sorun yok. Lakin bu sefer de bir indirme işlemi yaparken arkada arkadaşlarımla Discord üzerinden konuşuyorken "yanıt vermiyor" diyor ve çöküyor. Veya Steam üzerinden indirme yaparken Spotify açınca yine aynı şekilde bilgisayarım felç geçiriyor. Yani kastettiğim şey bilgisayar 1-2 dakika donuyor arkadaşlar. Hatta bugün hayko cepkin - fırtınam müziğini YouTube üzerinde dinlerken bir anda Opera GX dondu ve "yeterince bellek yok" hatası aldım. Son olarak şunu belirtmem lazım. Diyelim ki Steam'ı bir kez açtım sonra kapattım ve bilgisayarı kapatmadan 2. kez Steam'ı açtığımda hiçbir sorun olmadan anında açılıyor.

Yaşadığım sorunu şu şekilde özetleyebilirim; hızlı boot oluyor ama çoklu işlem yaparken bilgisayar hiç olmaması gerekenden yavaş çalışıyor.

Sizler çözüm yolu söylemeden bir de neler yaptığımı anlatayım;
-Bilgisayara komple sıfırlayarak temiz Windows 11 kurulumu yaptım.
-BIOS pilini çıkartıp geri taktım.
-RAM slotlarını değiştirdim.
-BIOS güncelledim (F66)
-Bütün sürücüleri tek tek güncelledim.
-Memtest64 ile test yaptım 100 kez tekrarladı (loop'a almıştım).
-SSD'yi HD Tune ile test ettim (uzun olanı)
-Arka plan uygulamalarını kapattım.
-Yüksek performansa aldım.
-Windows güncellemeleri en sonda.

Yaptıklarım aklıma geldiğince yazdım dostlar. Bunları yapmama rağmen sorunum çözülmedi. Bilgisayarımın işlem yaparken felç geçirmesini engelleyemiyorum.

Not: Bilgisayarı aldığım arkadaşım CPU bozulması yaşamış Ryzen 5 3600 işlemci bozulmuş ve Ryzen 5 5600X'e geçirmiş. Ayrıca bu bilgisayar bana kargoyla geldi acaba kargo sırasında bir sorun mu yaşadı?

Şimdiden buraya kadar okuyan yardımcı olan ve olmayan herkese teşekkür ederim <3 umarım yardımlarınızla yaşadığım bu sorunu çözebiliriz...

Dosya Ekleri

• 1717160173354.png
    1717160173354.png
    1,3 KB · Görüntüleme: 40
Screenshot_20240531_235811_com.duckduckgo.mobile.android_edit_44042062639632.jpg

Bittiğini belli ediyor herhalde daha önce Memtest86 kullandım bunu hiç kullanmadım.

Teşekkür ederim dostum ama bir küçük problem var ben uzun olan testi başlattım (attığın formda memtest5 ile hızlı/yavaş seçenekleri vardı) ve bu sandığımdan daha yavaşmış. 2. Döngüye 29. Dakikada falan geçti ve 6 döngü olması lazım bu bayaaaaa uzun sürer o yüzden kapatıp yarın yapsam daha iyi olur gibi

Teşekkür ederim dostum ama bir küçük problem var ben uzun olan testi başlattım (attığın formda memtest5 ile hızlı/yavaş seçenekleri vardı) ve bu sandığımdan daha yavaşmış. 2. Döngüye 29. Dakikada falan geçti ve 6 döngü olması lazım bu bayaaaaa uzun sürer o yüzden kapatıp yarın yapsam daha iyi olur gibi
Olur hocam şuana kadar Error veren varmı.

Olsun uzun test daha iyidir her zaman hataları daha ince gösterir.

Şu zamana kadar bir error vermedi dostum :)
Tamamdır hocam. Yarın müsait oldukça konuda olurum inşaAllah. Yukarda yazdığım isimleri etiketlemeyi unutma teknik konuda sana daha iyi yardımcı olurlar.

Tamamdır hocam. Yarın müsait oldukça konuda olurum inşaAllah. Yukarda yazdığım isimleri etiketlemeyi unutma teknik konuda sana daha iyi yardımcı olurlar.
Etiketlemeyi sadece sonuçları elde ettiğimde paylaşayım ya rahatsız etmek istemem :') teşekkür ederim yardımın için iyi akşamlar dilerim

Etiketlemeyi sadece sonuçları elde ettiğimde paylaşayım ya rahatsız etmek istemem :') teşekkür ederim yardımın için iyi akşamlar dilerim
İyi düşünmüşsün. Ne demek sağol sanada hayırlı geceler tekrardan

Eki Görüntüle 2210376
Dostum selam bu sefer hızlı test yapayım dedim ve şu şekilde bir error aldım peki bu error hangi sebepten olduğunu nasıl anlayabilirim ?
Hocam bu noktada teknik işe giriyor. Onu da bahsettiğim arkadaşlar bilir. İstersen bir de uzun test yap sağlama almış oluruz. Hataları net görmek açısından. Dediğim gibi etiketle istersen müsait olurlarsa görürler.

Büyük ihtimalle RAM'deki hata dan kaynaklı sorun yaşıyorsun testten geçememiş. Uzun testte daha iyi anlaşılır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı