İndirme işlemi yaparken arka planda başka bir iş yapınca bilgisayar donuyor

mustafa31232

Megapat
Daha fazla  
Selam dostlar. 2. el bir masaüstü bilgisayar sahibi oldum yakın zaman önce. Bilgisayarımın teknik özellikleri şu şekilde;
Anakart = Gigabyte B450M S2H.
RAM = XPG 8x2 DDR4 3000MHz.
GPU = XFX THICC III RX 5700 XT.
CPU = Ryzen 5 5600X.
Kasa = Frisby FC-9320G
PSU = Zalman ZM700-txıı (700W)
SSD = SanDisk SSD Plus 240GB Windows buna kurulu (geçici olarak kurdum ve harici olarak 1 tane SATA HDD 2 tane SATA SSD ve M.2 SSD var)
Not: Şimdi bilgisayarda yaşadığım sorunun nasıl olduğunu yazacağım. Metni sonuna kadar okumadan yorum yapmayın.
Benim yaşadığım sorun şu şekilde;
Bilgisayarı açıyorum BIOS yaklaşık 3.8-4.5 saniye arasında açılıyor.

1717162025746.png

Lakin Windows 11'in kendisine gelmesi aşırı derecede geç oluyor. Şifre girme ekranında şifremi yazmama rağmen şifremi girdi olarak gözükmüyor. 5-6 saniye geçince şifremin tamamı pat diye yazılıp "hoş geldiniz" yazısı geliyor ama orada da 7-8 saniye bekletiyor. Sonrasında Windows 11 açılıyor ve iki program + Windows araçları açılmasını bekliyorum yaklaşık 10 saniye falan. Bu gecikmeli şekilde bilgisayarın kendisine gelmesi neredeyse her açılışta oluyor. Sonrasında bilgisayarım kendisine geliyor ve böyle program açmada falan pek sorun yok. Lakin bu sefer de bir indirme işlemi yaparken arkada arkadaşlarımla Discord üzerinden konuşuyorken "yanıt vermiyor" diyor ve çöküyor. Veya Steam üzerinden indirme yaparken Spotify açınca yine aynı şekilde bilgisayarım felç geçiriyor. Yani kastettiğim şey bilgisayar 1-2 dakika donuyor arkadaşlar. Hatta bugün hayko cepkin - fırtınam müziğini YouTube üzerinde dinlerken bir anda Opera GX dondu ve "yeterince bellek yok" hatası aldım. Son olarak şunu belirtmem lazım. Diyelim ki Steam'ı bir kez açtım sonra kapattım ve bilgisayarı kapatmadan 2. kez Steam'ı açtığımda hiçbir sorun olmadan anında açılıyor.

Yaşadığım sorunu şu şekilde özetleyebilirim; hızlı boot oluyor ama çoklu işlem yaparken bilgisayar hiç olmaması gerekenden yavaş çalışıyor.

Sizler çözüm yolu söylemeden bir de neler yaptığımı anlatayım;
-Bilgisayara komple sıfırlayarak temiz Windows 11 kurulumu yaptım.
-BIOS pilini çıkartıp geri taktım.
-RAM slotlarını değiştirdim.
-BIOS güncelledim (F66)
-Bütün sürücüleri tek tek güncelledim.
-Memtest64 ile test yaptım 100 kez tekrarladı (loop'a almıştım).
-SSD'yi HD Tune ile test ettim (uzun olanı)
-Arka plan uygulamalarını kapattım.
-Yüksek performansa aldım.
-Windows güncellemeleri en sonda.

Yaptıklarım aklıma geldiğince yazdım dostlar. Bunları yapmama rağmen sorunum çözülmedi. Bilgisayarımın işlem yaparken felç geçirmesini engelleyemiyorum.

Not: Bilgisayarı aldığım arkadaşım CPU bozulması yaşamış Ryzen 5 3600 işlemci bozulmuş ve Ryzen 5 5600X'e geçirmiş. Ayrıca bu bilgisayar bana kargoyla geldi acaba kargo sırasında bir sorun mu yaşadı?

Şimdiden buraya kadar okuyan yardımcı olan ve olmayan herkese teşekkür ederim <3 umarım yardımlarınızla yaşadığım bu sorunu çözebiliriz...

Dosya Ekleri

• 1717160173354.png
    1717160173354.png
    1,3 KB · Görüntüleme: 40
Çalışma mantığı farklıymış biraz. 50 girebilirsin.
Tamamdır 50'yi kabul etti save and exit yapıp Zentiming uygulamasından değerleri yine paylaşıyorum

Bir sunucu hatası oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.
dostum buraya fotoğraf atamıyorum :( başka nereden ulaşabilirim size ?

Resim yükleme sitelerine yükleyip atmayı denedim yasaklıymış burada :/ Buraya da resim yükleyemiyorum şu anda @the Prodigy

Son düzenleme:
Tamamdır 50'yi kabul etti save and exit yapıp Zentiming uygulamasından değerleri yine paylaşıyorum

Bir sunucu hatası oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.
dostum buraya fotoğraf atamıyorum :( başka nereden ulaşabilirim size ?

Resim yükleme sitelerine yükleyip atmayı denedim yasaklıymış burada :/ Buraya da resim yükleyemiyorum şu anda @the Prodigy
Düzelir herhalde arasıra aynı hatayı bende alıyorum.

FCLK ayarını yaptın mı? Hâlâ 1800 MHz gösteriyor 1500 MHz olması lazım. Diğer voltaj olmuş.

Forumda özel iletişim adresi vermek yasak maalesef.
Ah öyle yasak olduğunu bilmiyordum...
Evet BIOS üzerinden "50" değerini girmiştim aaaa bir saniye önceden bir kaç ayar daha demiştin ben sadece ilk dediğini yaptım orada bir kaç şey daha vardı. Affedersin unuttum onları :/. Onları yapıp tekrar döneceğim

Ekran görüntüsü 2024-06-01 194521.png
Ekran görüntüsü 2024-06-01 194715.png

Dostum dediğin gibi ayarları 1500'e çektim şimdi Prime95'e sokuyorum 20:30 gibi tekrardan döneceğim buraya. Bunda da sorun çıkmazsa yeni SSD alıp format mı atayım ?

Sadece merak ettiğim için bir şey soracağım FCLK ve MCLK değerlerinin farklı olması Ram'ın DDR4 3000 MHz (XMP ile) işlemcinin ise DDR4 3200MHz destekli olması olabilir mi ?

FCLK ayarını yaptın mı? Hâlâ 1800 MHz gösteriyor 1500 MHz olması lazım. Diğer voltaj olmuş.

Forumda özel iletişim adresi vermek yasak maalesef.
1717263139501.png

Dostum Prime95 ile bir sorun tespit edilmedi. Senin dediğin gibi ZenTimings programından da fotoğrafları paylaştım istediğin gibi FCLK ve MCLK değerleri 1500'de sabitleyip başlattım ve sorun çıkmadı. Peki şimdi ne yapacağız ? Direkt SSD sorunu mu ? Ve bios üzerinde aynı ayarı eski haline geri getireyim mi ?

Son düzenleme:
Dostum dediğin gibi ayarları 1500'e çektim şimdi Prime95'e sokuyorum 20:30 gibi tekrardan döneceğim buraya. Bunda da sorun çıkmazsa yeni SSD alıp format mı atayım ?

Elinde birden fazla SSD olduğunu söylemiştin onlara kurmayı deneyebilirsin. Onlara erişimin yoksa yapabilirsin. Konu açıp öneri alman iyi olur.

Sadece merak ettiğim için bir şey soracağım FCLK ve MCLK değerlerinin farklı olması Ram'ın DDR4 3000 MHz (XMP ile) işlemcinin ise DDR4 3200MHz destekli olması olabilir mi?

Hayır anakartın düzgün training yapamamış olmasıyla alakalı. Kronik bir sorun veya başlıca bir problem değil fakat fast boot gibi seçenekler açık olduğunda olabiliyor bazen. İşlemcin ile 3200 MHz üstü RAM de kullanabilirsin, tak-çalıştır için ideal en yüksek frekans 3733 MHz işlemcin için.

Dostum Prime95 ile bir sorun tespit edilmedi. Senin dediğin gibi ZenTimings programından da fotoğrafları paylaştım istediğin gibi FCLK ve MCLK değerleri 1500'de sabitleyip başlattım ve sorun çıkmadı. Peki şimdi ne yapacağız? Direkt SSD sorunu mu? Ve bios üzerinde aynı ayarı eski haline geri getireyim mi?

Çok yüksek ihtimalle SSD sorunu fakat kesin değil. Dolayısıyla yeni bir disk alıp problem devam ederse aldığınla kalmış olma diye elindeki diğer SSD ile denemeni öneririm. Şu ayarları cmd'de çalıştırmanı öneririm: "sfc /scannow" ve "dism /online /cleanup-image /restorehealth".

Ayarları geri alma. FCLK, MCLK ile senkronize olmadığında performansın içinden geçiyor. Sistem konu başındaki problemler dışında sıkıntısız çalışıyorsa böyle bırakabilirsin. Bu ayarları yaptıktan sonra problemlerin devam ettiğini gözlemledin mi?

Elinde birden fazla SSD olduğunu söylemiştin onlara kurmayı deneyebilirsin. Onlara erişimin yoksa yapabilirsin. Konu açıp öneri alman iyi olur.
elimde olan SSD'ler KYK kredisinden biriktirdiğim 240-480gblik 2 tane SSD ve onlarda full oyun dolu silmeye kıyamadım :D

Hayır anakartın düzgün training yapamamış olmasıyla alakalı. Kronik bir sorun veya başlıca bir problem değil fakat fast boot gibi seçenekler açık olduğunda olabiliyor bazen. İşlemcin ile 3200 MHz üstü RAM de kullanabilirsin, tak-çalıştır için ideal en yüksek frekans 3733 MHz işlemcin için.
evet Ultra fast boot diye bir seçenek açmıştım BIOS üzerinden. Evet 3200MHz üstü ram kullanabileceğimi biliyorum ama acaba o durum bunu etkiler mi diye düşündüm :')

Çok yüksek ihtimalle SSD sorunu fakat kesin değil. Dolayısıyla yeni bir disk alıp problem devam ederse aldığınla kalmış olma diye elindeki diğer SSD ile denemeni öneririm. Şu ayarları cmd'de çalıştırmanı öneririm: "sfc /scannow" ve "dism /online /cleanup-image /restorehealth".
Bunların hepsini yarın bilgisayarı tekrar açtığımda yapacağım. Lakin yeni bir SSD almam bir problem yaratmayacak 1TB Sata SSD düşünüyorum önerin varsa önerine açığım bu arada.

Ayarları geri alma. FCLK, MCLK ile senkronize olmadığında performansın içinden geçiyor. Sistem konu başındaki problemler dışında sıkıntısız çalışıyorsa böyle bırakabilirsin. Bu ayarları yaptıktan sonra problemlerin devam ettiğini gözlemledin mi?
FCLK ve MCLK ayarlarını geri almadım lakin sorun hala devam ediyor. Şöyle bir durum oldu Rocket League oyununu biliyorsundur. Ben RL oyuncusuyum ve RL maçına girdiğim sırada bilgisayarım 400-500 fpsden 1 fpse düşüp donuyor. Oyun dosyaları bozuk olduğundan değil. Şöyle ki tam tahminimden emin değilim ama maç bulduğunda 3-2-1 diye geri sayıp maç bağlantısı kuruyor işte. O sırada bilgisayarımın hangi parçasına anlık yük biniyor bilmiyorum ama o sebepten ötürü bilgisayarım anlık felç geçiriyor. SSD olması biraz zor çünkü M2 SSD'de kurulu Rocket League. RAM ile alakalı mı bilmiyorum. Ki bugün bilgisayarı aldığım arkadaşımla konuştum bana dedi ki "Bilgisayar bendeyken M2'de windows kurmuştum ve onunla hiçbir sorun yaşamadan kullanıyordum" dedi. M2'sini bana vermedi bende elimdeki Sata SSD'ye kurmuştum geçici sürelik. İleride belki 2TB M2 SSD alıp ona kurarım diye.

Arkadaşımın dediği eğer gerçekten doğruysa SSD'den olma ihtimali daha da arttı.

Bahsettiğim RL sorununu yarın videoya çekip buradan paylaşayım istersen ?

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı