İngilizce kelime ezberleri yaparken zorlanmak

Berqayy

Hectopat
Merhaba arkadaşlar ben 10. sınıfım. İngilizce kursuna gidiyorum geçen yaz başladım hızlandırılmış 2 ay eğitim aldım A1 ve A2 bitirdim Ekim'in sonunda B1'e başladım ve şu anda B1'e devam ediyorum. Benim sorunum kelime ezberimin çok az olması kelime ezberlerimi aksattım. A1 ve A2 gramer bilgim iyi neredeyse bilmediğim çok az şey var B1'de eksiklerim var ancak çalışırsam anlayabileceğim sadece aklımdan çıkmış konular var. Ancak dediğim gibi kelime ezberimi aksattım ve konuşurken çok zorlanıyorum cümleyi kurabilecekken sadece kelimesini bilmediğimden dolayı cümleyi söyleyemiyorum. Kelime ezberi yaparken çok zorlanmıyorum gündelik hayatta 1 kez bile gördüğüm bir kelime genelde aklımda kalıyor ancak kelime ezberlerimi dediğim gibi aksattım. Bir günde en fazla ne kadar kelime ezberi yapabilirim ve şu anda zaten 15 tatildeyiz boş zamanlarım var o boş zamanlarda kaç saat İngilizce çalışmalıyım ve ne kadar kelime ezberlemeliyim. Okuduğunuz için teşekkürler.

Kardeşim sana Leonardo DiCaprio'nun(!) uyguladığı bir teknik olan hafıza sarayını öneriyorum. Birde kelimeleri ezberlerken benzetme yapan cümleler kur aklında daha kalıcı olur.
Abandon: Terk etmek
Hafıza Tekniği: Topa çok abandığı halde kaleci kalesini terk etmedi.
1- Abandon - Abandın (Yazım ve Ses Benzeşim Yöntemi)
2- Abandığı halde kaleci ne yapmadı? Kalesini terk etmedi.
3- Hayalinizde topa çok abandığı halde kalesini terk etmeyen kaleciyi canlandırdınız. (Hayali görselleştirme yöntemi)
Sonuç: Abandon: Terk etmek

Anime izlemeyi seviyor musun? İngilizce altyazılı animeler veya j-rpg oyunları basit ingilizceleri ile kelime dağarcığını çok geliştirir.
İşin özeti izlemekten veya oynamaktan hoşlandığın şeyleri türkçe değil ingilizce olarak yapmak. Başlarda 15-20 saniyede bir durdurup sözlüğe bakarken, bir süre sonra birkaç dakikada bir baktığını fark edeceksin.

İngilizce kelimelerin karşılığını Türkçe değil İngilizce ezberleyin. Yani İngilizce kelimelerin İngilizce eş anlamlılarını bulun, bu sayede aklında kalır.

Başlığı değiştirmişler İngilizce kelime ezberi yaparken zorlanmıyorum çok kelime eksiğim var bunu en kısa sürede nasıl akılda kalıcı şekilde ezberleyebilir ve eksiğimi kapatabilirim.

Kelime öğrenmek de aşama aşama oluyor. Gündelik hayatta bir kere gördüğüm kelime aklımda kalıyor demişsiniz ama mesela cümle kurarken o kelime aklınıza gelmiyor olabilir bu da çok doğal. Bir kelimeyi anlayabilecek kadar bilmek ile kullanacak kadar aşina olmak farklı seviyeler. Bol pratik gerekiyor bu noktaya gelmek için.

Kelime çalışırken de İngilizce kelime - Türkçe anlamı olarak çalışmak çok verimli değil kullanımını da örnek cümleler ile görmek gerekiyor. Anlamını İngilizceden de anlayabilecek seviyedeyseniz şöyle deckler ile çalışmak mantıklı olabilir:

Bunun dışında sınavlara yönelik reading kitapları var. ODTÜ'nun Reader at Work serisi var. Bu tarz başka kitaplar da var. Okumak kelime listesi ile çalışmaya göre hem daha hızlı bir tekrar yapma yöntemi hem de o kadar sıkıcı değil :D. Reader at Work B2'ye uygun mu bilmiyorum ama bu tarz farklı kaynaklar da vardır.

Animeleri İngilizce dublaj, İngilizce alt yazı olarak bulamıyorsanız bence çok mantıklı değil. İndirilerek izlenen animelerde bu seçenek bazen oluyor ama sitelerden izleyecekseniz genelde orijinal Japonca ses ile Türkçe alt yazı oluyor.

Zihin sarayı gibi yöntemler yeni bir dil öğrenirken kelime öğrenmede çok zorlanılan durumlarda başlangıç aşamasında yardımcı olabilir ama ileri seviye dil öğrenme için çok tavsiye edilen yöntemler değil çünkü dili kullanırken kelimeleri gördüğünüz anda anlamak gerekiyor. Uzun hikayelerle, benzetimlerle bunu anlık olarak yapmak mümkün değil. Dil öğrenmeye başlanılan ilk aşamalarda sözlüğe bakmaktan kurtarması açısından avantajlı olabilir ama on bine yakın kelimeyi bu şekilde ezberleyip anlık olarak akla getirmek gerçekçi değil. Bunun yerine belli bir seviyeye geldikten sonra seviyeye uygun bol dinleme, okuma yapıp kelimelere aşinalık kazanmak çok daha verimli olur.

YouTube'dan konuşma ağırlıklı videoları Language Reactor gibi eklentiler ile izlemek de çok etkili. Kelimeleri üzerine gelince Türkçe karşılığını gösteriyor. Nasıl kullanıldığını görerek öğreneceğiniz için okuma alıştırması kadar etkili olur diye düşünüyorum. Aynı zamanda listening de çalışmış olursunuz. Pratik yapmak için çok güzel bir yöntem. Açıkçası en etkilisinin bu olduğunu düşünüyorum. Çünkü gerçek hayatta kullanımını sesli ve yazılı olarak görmüş oluyorsunuz. Sizin için dezavantajı sınava çalışıyorsanız sınava yönelik kelimer içeren içerik bulmanın zor olması olabilir. Sınava yönelik çalışırken reading çalışması için özel olarak hazırlanan kitaplar daha yararlı olabilir. Tabii hem YouTube hem kitap çalışırsanız çok daha etkili olur :D.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı