İngilizce öğrenmek için dizi nasıl izlenmeli?

Ben dizi değilde genellikle YouTube'ta İngilizce videoları İngilizce alt yazıyla izliyorum.
Etkisi var. Hem yeni kelime öğreniyorum hem de kulak aşinalığı yapıyor.
Ben diziyi zaten izleyecektim herkes yanlış anlamış konuyu. Aynı zamanda İngilizcem de gelişsin istedim bunun yanında.

Kursa gitmeden öğrenmek zor hocam Udemy'den eğitim alabilrisiniz 70TL genelde tüm kurlar dahil ya da yaşadığınız bölgedeki kurslara gidebilirsiniz.

Dil okuluna gidiyorum zaten ama orada sadece dil bilgisi kısmı öğretiliyor kelime dağarcığı işi tamamen sizde. Zaten oradaki hocalarda dizi izlemeyi tavsiye ediyor. Bende bu diziye başladım aklıma geldi o yüzden konuyu açtım.

Önce kelime bilginiz yeterli değilse kelime çalışılır, yeterli ise ama cümleleri anlayamıyorsanız Türkçe alt yazılı izlenir. Türkçe altyazıdan sonra hemen İngilizce altyazıya geçilmez, birkaç diziyi bu şekilde izledikten sonra geçmeniz daha iyi olur. İngilizce altyazıya geçtikten sonra yanınızda telefon ile defter bulundurun, bilmediğiniz kelimeleri not alın ya da direkt çeviriden bakın. Not almanızı tavsiye ederim, daha sonra çevirisi ile örnek birkaç cümleye bakıp birkaç tane de örnek yazarsanız daha kalıcı olur. 🙂

Anladım teşekkür ederim seviyeniz nedir peki merak ettim.
 
Ben sitcom tarzı 20şer dakikalık dizileri (en çok How I Met Your Mother ile yaptım) şöyle izliyordum;

İlk olarak normal, keyfi bir şekilde İngilizce dublaj, Türkçe altyazı olarak izliyordum.

İkinci adım olarak aynı bölümü İngilizce dublaj ve İngilizce altyazı olarak izliyordum. (Bu izleyişimde elimde kağıt kalem, anlamını bilmediğim kelime ve deyişleri not alıyordum. Özellikle dizide geçen repliği de yanına örnek cümle olarak yazıyordum. Bu sayede hem görsel hafızam hem işitsel hafızam aktif olarak hatırlıyordu cümleyi.)

Üçüncü ve son adım, aynı bölümü sadece İngilizce dublaj, altyazısız olarak izliyordum ve tek amacım söylenenleri dinleyerek anlayabilmek oluyordu. Zaten aynı bölümü üst üste 3. kez izliyor olduğum için gayet anlaşılır oluyordu.

Bu şekilde her bir bölüm için bir tane A4 kağıdının tek sayfasını harcıyordum, totalde 15 kelime-kalıp geçmeyecek şekilde notlar alıyordum. Birkaç günde bir de eski notlarımı tekrar ediyordum, örnek cümle alarak not aldığım replikleri vs. gözümde canlandırarak hatırlaması kolay oluyordu, oyuncuların mimikleri ses tonları vs. hatırlamama yardımcı oluyordu.

Bu yöntem Prison Break gibi dizilerde işe yaramaz gibi, çünkü oturup tek seferde 45'er dakikalık bölümleri üst üste 3 kez izlemek hiç kolay değil. 20'şer dakikadan 3 sitcom bölümü izlemek 1 saatini alır.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı