İngilizce'si zayif arkadaşlar, programlamaya nasıl calisiyorsunuz?

İngilizce olmadan çok zor. Ben CS Türkçe olarak okudum. İngilizce düzeyim düşüktü. Öğrenirken Türkçe kaynak bulmak zor. C ile problem çözebilmek için üst sınıflardan kişilere, diğer üniversitelerin algoritma, veri yapıları, programlamaya giriş gibi derslerdeki vize, final ve lab sorularını alıp kendim yapıyordum. Hackerrank, leetcode var tabiki ama İngilizce olmadığı için insan çok fazla anlamıyor. Ve translate kullansan dahi 1-1 yapamıyor. Ne demek istediğini anlamıyorsun. Anlamadığın içinde aval aval bakıyorsun.

Zamanla video, konferans, döküman okumaktan vs programlama alanındaki terimlere alışıyor insan. Zamanınız varsa İngilizceye ağırlık verin. Çalışma hayatına başlayınca extra zaman ayırmak zor gelecek.

Hem programlama hemde ingilizceye aynı oranda ağırlık verebilirsiniz. Hatta programlama ile ilgili tüm kaynak araştırmanızı İngilizceye çevirin. Youtube, makale vs. Terimlere göz ve kulak aşinalığınız olsun.
Gerçekten bu işi bilen biri sonunda ağzınıza sağlık hocam 👏

İngilizce olmadan çok zor. Ben CS Türkçe olarak okudum. İngilizce düzeyim düşüktü. Öğrenirken Türkçe kaynak bulmak zor. C ile problem çözebilmek için üst sınıflardan kişilere, diğer üniversitelerin algoritma, veri yapıları, programlamaya giriş gibi derslerdeki vize, final ve lab sorularını alıp kendim yapıyordum. Hackerrank, leetcode var tabiki ama İngilizce olmadığı için insan çok fazla anlamıyor. Ve translate kullansan dahi 1-1 yapamıyor. Ne demek istediğini anlamıyorsun. Anlamadığın içinde aval aval bakıyorsun.

Zamanla video, konferans, döküman okumaktan vs programlama alanındaki terimlere alışıyor insan. Zamanınız varsa İngilizceye ağırlık verin. Çalışma hayatına başlayınca extra zaman ayırmak zor gelecek.

Hem programlama hemde ingilizceye aynı oranda ağırlık verebilirsiniz. Hatta programlama ile ilgili tüm kaynak araştırmanızı İngilizceye çevirin. Youtube, makale vs. Terimlere göz ve kulak aşinalığınız olsun.
Ben de tam olarak oyle yapmaya calisiyorum ama inanilmaz zor geliyor, biraz da uzun sure ertelemekten gelen odaklanma problemi var bende, belki ondandir ama sanirim bu isin kolay yolu yok. Zamanla, kelimeleri not ala ala ve surekli maruz kalarak ogrenecem sanirim. C den sonra nereye yoneldiniz? Birkac soruda da gormustum sizi, hangi alanda calisiyorusunuz ozel degilse?

C den sonra nereye yoneldiniz? Birkac soruda da gormustum sizi, hangi alanda calisiyorsunuz ozel degilse?
Üniversite eğitimi gereği C++ ile devam ettim. Sfml, Sdl, OpenGL gibi kütüphaneleri kullanarak oyun programlama üzerinde kendimi geliştirmiştim. Sonrasında C# ve Unity ile devam ettim. 3. sınıf sonlarına doğru freelance işler sebebiyle web ve desktop app geliştirme alanına kaydım. Bu alanda kazandığım kazançlar motive etti ve oyun programlama alanından bir nebze soğudum. Çok geçmeden 4. sınıf başında bir şirkette çalışmaya başladım. Halen aynı şirkette fullstack olarak çalışmaktayım.

Üniversite eğitimi gereği C++ ile devam ettim. Sfml, Sdl, OpenGL gibi kütüphaneleri kullanarak oyun programlama üzerinde kendimi geliştirmiştim. Sonrasında C# ve Unity ile devam ettim. 3. sınıf sonlarına doğru freelance işler sebebiyle web ve desktop app geliştirme alanına kaydım. Bu alanda kazandığım kazançlar motive etti ve oyun programlama alanından bir nebze soğudum. Çok geçmeden 4. sınıf başında bir şirkette çalışmaya başladım. Halen aynı şirkette fullstack olarak çalışmaktayım.
Ben de biraz web'e karsi antipati var. Surekli gelismeye denesem de sevemedim. En sonunda issiz kalma korkusunu yenip C++ a gectim ve son sinif Bilgisayar M. okuyorum ama onceki derslerden cok verim alamadim. C++ calisiyorum ve diger yandan da ingilizce calisiyorum. Ekimden sonra okul dersleri de girecek tabi. Oyun haricinde C++ C Rust gibi low level'a yakin (sanirim mid level deniliyor) dillerde calisip daha Ar/Ge, muhendisligin fazlaca oldugu, teknoloji gelistirme alanlarinda yada performansa dayali ozel uygumalarda calismak istiyorum. Maalesef bu alanlarda calisan, C++ a ya da Rust a yatirim yapmis pek kimseyi de bulamiyorum. En fazla ya oyun icin yada C temelli embedded yazip bir yandan arada kullanmak icin bu dillerde yazan ama tam olarak uygulama gelistirme degil de 5mb lik islemcilere kod yazan insanlarla karsilastim. Sizin bana bir tavsiyeniz olur mu? Nasil bir yol izlemeliyim? Yada ozellikle onerdiginiz, arastirmami tavsiye ettiginiz alanlar olur mu?

Bu konuda daha bilgili birilerinin tavsiyesini alsan daha iyi olur.

Gerçekten ne yapmak istediğini düşünmen ve bu konuda araştırma yapmanı tavsiye ederim. Araştırdığın konularda yapılan açık kaynak projeleri bulman ve bunları incelemen önemli. Yeri gelir projeye katkıda bulunursun. Bu sayede hem diğer insanların kodlarını review edersin hemde kendini geliştirmiş olursun.

Birkaç büyük proje var. Ama daha küçük projelerde rol alsan daha iyi olur.

Altta güzel kaynaklar var. İncelemeni tavsiye ederim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı