İTÜ, ODTÜ, YTÜ, Bilkent disinda muhendislik okuyacaksan bence de okumamalisin. Kendini pisiremezsin diger okullarda, teknik acidan yetersiz kalirsin. Staj bulmakta zorluk cekersin. Hem duzgun stajin, hem networkun hem de yeterli teknik bilgin olmazsa cidden muhendis olmanin bir anlami kalmaz. Baban bu noktada biraz hakli. Sadece dedigimi aklinda bulundur. Garanti is, garanti gelir diye tip yazanlar asla memnun olmuyor. Bu ise gercekten hevesin olmali. Biyoloji ilgini cekmeli, insani merak etmelisin. Benim fizik, matematik merakim biyolojinin cok daha onune geciyordu, makineyle, elektrikle ugrasmak istiyordum. Bir seyler yaratmak istiyordum, o yuzden sectim bolumumu.
Gelir kismini da kafana takmamalisin. Iyi bir muhendis oldugun taktirde- ki bu ise hevesin varsa kesinlikle olursun suphen olmasin- gelir konusunda asla sikayetci olmazsin. Iyi muhendis olmak sadece teorik bilgi ve iyi okul demek degil onu da aklinda bulundur- yine yineliyorum- network, teorik bilgi, ekstra yetenekler, iyi bir okuldan diploma, kayda deger stajlar, yabanci dil... Bunlarin hepsini kendine katman gerekiyor. Heves lazim yani ozetle.
Tip bitmez diyen adamlar yapay zeka uzmani mi, doktor mu? Neye gore konusuyorlar? Herkesin dedigine kulak asmamalisin. Muhendislik asla bitemez. Yapay zeka isini ele gecirse onu kontrol eden yine sen olacaksin kaldi ki dedigim gibi bunlar oyle gorundugu gibi basit seyler degil. Muhendisliklerin ders iceriklerine biraz goz gezdirmeni oneririm. Sence henuz teknisyen isini surdururken muhendis issiz kalabilir mi? Yineliyorum, daha kasiyerlerin yerini bile makineler alamadi. Fazla utopik konusuyorlar.
Kendine boyle bir hobi katman tabii ki cok hos fakat kimsenin sana okul okuma muzige yonel demeyecegi de asikar. Bulutsuzluk Ozlemi'nin solisti mimar mesela. Boyle cok ornek var. Ben olsam bir yandan baska bir uzmanligin pesinde de kosardim. Yorum yapmam cok dogru olmaz bunlar senin bilecegin isler.
Endustri muhendisleri muhendis degil zaten bunu ileride daha iyi sekilde ogreneceksin. Almanya'daki calisma duzeninin farkli oldugu da dogru. Oranin sistemi bu. Muhendislikle ilgisi yok. Adam sana 6 saat mesai yapacaksin diyorsa, 6 saat mesai yapacaksin. Bizdeki gibi gevseklik yok. Bu benim daha cok hosuma gidiyor mesela, tercih meselesi. Sirf bir kisinin soylediklerine odaklanma. Dogrulugunu diger kaynaklarla olc. Yapilan yoruma kac kisinin katildigi onemli degil. Kim tarafindan yapildigi ve dogrulugunun kanitlanabilirligi onemli.