İngiltere'de tıp okumayı istemek

Makaleler
1
Daha fazla  
Selamlar. Ben Çapa Fen Lisesinde okuyorum ve Tıp okumak istiyorum. Önümde 2 seçenek var. Birincisi burada tıp okuyup yurt dışında doktor olmak, ikincisi yurt dışında tıp okuyup yine yurt dışında doktor olmak. Bunu nasıl yapabilirim? Hangisi daha kolay olur? Kolayca yurt dışına çıkabilmek için hangi üniversitelerde okuyabilirim?

Selamlar. Ben çapa fen lisesinde okuyorum ve tıp okumak istiyorum. Önümde 2 seçenek var. Birincisi burada tıp okuyup yurt dışında doktor olmak, ikincisi yurt dışında tıp okuyup yine yurt dışında doktor olmak. Bunu nasıl yapabilirim? Hangisi daha kolay olur? Kolayca yurt dışına çıkabilmek için hangi üniversitelerde okuyabilirim?

Hocam aradan 4 sene geçmiş nereyi tercih ettiniz?

Hocam aradan 4 sene geçmiş nereyi tercih ettiniz?
Fikirlerim cok degisti o surecte. Henuz kendi yolumu cizememistim zaten. Bu surecte tipin bana uygun olmadigina karar verdim. Makine muhendisligi istiyordum mekanige ilgim oldugu icin fakat 15-20 kisiyle YTU makineyi kacirdim. Sonraki tercihim olan elektrik muhendisligine yerlestim. O da benim icin epey tatminkar gozukuyor. Begenmezsem makineye yatay gecis yapma sansim oldukca yuksek, bir sey kaybetmedim dolayisiyla.

Fikirlerim cok degisti o surecte. Henuz kendi yolumu cizememistim zaten. Bu surecte tipin bana uygun olmadigina karar verdim. Makine muhendisligi istiyordum mekanige ilgim oldugu icin fakat 15-20 kisiyle YTÜ makineyi kacirdim. Sonraki tercihim olan elektrik muhendisligine yerlestim. O da benim icin epey tatminkar gozukuyor. Begenmezsem makineye yatay gecis yapma sansim oldukca yuksek, bir şey kaybetmedim dolayisiyla.

Ben de bu sene 11'e geçtim. Ben de yolumu çizmiş değilim. Bazen tıp istiyorum bazen aklıma girişim fikirleri geliyor ve bilgisayar mühendisi olmak istiyorum. Sonra yapay zekanın gelişmesi sinir bozucu geliyor. Mmühendislik sektoründeki rekabet çok korkutucu duruyor. Teknoloji çok hızlı gelişiyor. Farklı alanlar olsa da bazen bu durum ders çalışmama da engel olabiliyor.

Ben de bu sene 11'e geçtim. Ben de yolumu çizmiş değilim. Bazen tıp istiyorum bazen aklıma girişim fikirleri geliyor ve bilgisayar mühendisi olmak istiyorum. Sonra yapay zekanın gelişmesi sinir bozucu geliyor. Mmühendislik sektoründeki rekabet çok korkutucu duruyor. Teknoloji çok hızlı gelişiyor. Farklı alanlar olsa da bazen bu durum ders çalışmama da engel olabiliyor.
Tutkusu olan adama muhendislik sektorundeki rekabet viz gelir. Beni tiptan vazgeciren benim gibi muhendislige ilgisi olmasina ragmen garanti is, garanti gelir diye tip yazan cevremdeki doktorlar oldu. Tutkun neyse onu takip et, uzulmezsin. Ozellikle cevrendeki muhendis olmayan, konu hakkinda fikir sahibi olmamasina ragmen zikrini senden esirgemeyen "yardimci olmaya calisan" insanlara kulagini kapat. Dar kaliplardan ibaret olmak zorunda degilsin, baskalari yapamiyor diye sen de yapamayacak degilsin. Bu konuda tutkulu olup olmadigini olcmen gerek sadece. Muhendislik diploma almakla bitmiyor cunku, yalnizca meslek gozuyle bakiyorsan ve ilgini ceken tek sey girisime acik olmasiysa bence once kendi ilgi alanini tespit etmeye biraz daha odaklan.

Yapay zeka konusuna deginecek olursam, tamamen sacmalik. Forumda yazilim ve yapay zeka iliskisi hakkinda bir konu gormustum kisa zaman once. Biraz arayarak bulabilirsin. Muhendislik alanlari sandigindan cok daha komplike. Uzaktan gorundugu gibi degiller. Henuz kasiyerler, teknik elemanlar, insaat iscileri, muhasebeciler, saticilar yapay zeka etkisiyle yok olmamisken muhendislik alanlarinin yapay zeka tarafindan ele gecirilebilecegini dusunmek cahillikten baska bir sey degil.

Kaldi ki muhendisin yerine gecen yapay zekanin tip sektorunde etki yaratmayacagini dusunduren sey nedir tam olarak? Her doktor fiziki islemlerden mi sorumlu? Ansiklopedik bilgileri bir makine bir insandan cok daha guzel ogrenebilir. Geriye fiziksel kismi kalir. O konuda da cok yol kat ediyoruz. Yapay zekadan kacis yok ozetle. Kendimi hicbir sekilde guvende hissetmeyecegim dersen veri muhendisi olabilirsin mesela. ITU ve YTU'de yapay zeka ve veri muhendisligi bolumleri var. Yapay zeka uzerine calismasan dahi veri muhendisi olarak epey gelecek sunuyor.

Tutkusu olan adama muhendislik sektorundeki rekabet viz gelir. Beni tiptan vazgeciren benim gibi muhendislige ilgisi olmasina ragmen garanti is, garanti gelir diye tip yazan cevremdeki doktorlar oldu. Tutkun neyse onu takip et, uzulmezsin. Ozellikle cevrendeki muhendis olmayan, konu hakkinda fikir sahibi olmamasina ragmen zikrini senden esirgemeyen "yardimci olmaya calisan" insanlara kulagini kapat. Dar kaliplardan ibaret olmak zorunda degilsin, baskalari yapamiyor diye sen de yapamayacak degilsin. Bu konuda tutkulu olup olmadigini olcmen gerek sadece. Muhendislik diploma almakla bitmiyor cunku, yalnizca meslek gozuyle bakiyorsan ve ilgini ceken tek şey girisime acik olmasiysa bence once kendi ilgi alanini tespit etmeye biraz daha odaklan.

Yapay zeka konusuna deginecek olursam, tamamen sacmalik. Forumda yazilim ve yapay zeka iliskisi hakkinda bir konu gormustum kisa zaman once. Biraz arayarak bulabilirsin. Muhendislik alanlari sandigindan cok daha komplike. Uzaktan gorundugu gibi degiller. Henuz kasiyerler, teknik elemanlar, insaat iscileri, muhasebeciler, saticilar yapay zeka etkisiyle yok olmamisken muhendislik alanlarinin yapay zeka tarafindan ele gecirilebilecegini dusunmek cahillikten baska bir şey degil.

Kaldi ki muhendisin yerine gecen yapay zekanin tip sektorunde etki yaratmayacagini dusunduren şey nedir tam olarak? Her doktor fiziki islemlerden mi sorumlu? Ansiklopedik bilgileri bir makine bir insandan cok daha guzel ogrenebilir. Geriye fiziksel kısmı kalir. O konuda da cok yol kat ediyoruz. Yapay zekadan kacis yok ozetle. Kendimi hiçbir sekilde guvende hissetmeyecegim dersen veri muhendisi olabilirsin mesela. İTÜ ve YTÜ'de yapay zeka ve veri muhendisligi bolumleri var. Yapay zeka uzerine calismasan dahi veri muhendisi olarak epey gelecek sunuyor.

Sosyal ağ filmi bayağı ilgimi çekmişti mark zuckerbergın Facebook'u yapma süreci baya hoşuma gitmişti o günden beri mühendislik istiyordum.Genel olarak bilgisayarlar ilgimi çekiyor bilgisayarda zaman geçirmek hoşuma gidiyor ve aynı şekilde benim de tıpa yakın olmamın nedeni garanti meslek olması, belirli bir sabit geliri olmasıydı. Aile baskısı var biraz da babam İTÜ, ODTÜ. Bilkent gibi okulları kazanamazsan elini kolunu bağlar tıpı ben yazarım diyor. Sabit geliri olduğu için öyle diyor. Kendi çapında haklı.

Tıp bitmez falan diyorlar Evrim Ağacı'nın bir tane videosu vardı tıp ile ilgili bayağı ilgimi çeken bir video yapmıştı. Onu izleyince gerçekten de tıpta bitebilir diye düşünmüyor değilim.

Müzik yeteneğim var gerçekten de iyiyim babam müzik konusunda beni yetiştirmeye devam ediyor. Eğer hiçbir şey olmazsa müzikten ilerleyeceğim ama şu an için ikinci planda.

Sadece girişim için değil bir tane firmada çalışırım. Onun yanında aklımda olan girişimcilik fikirlerini yapmak vardı. Bir tane tanıdığım Almanya'da Mercedes'in firmasında endüstri mühendisiymiş çok çalıştırdıklarını söylüyor. Bu lafın üzerine 1 kişi mühendislikten vazgeçip gidip Akdeniz tıp yazdı.

Sosyal ağ filmi bayağı ilgimi çekmişti mark zuckerbergın Facebook'u yapma süreci baya hoşuma gitmişti o günden beri mühendislik istiyordum.Genel olarak bilgisayarlar ilgimi çekiyor bilgisayarda zaman geçirmek hoşuma gidiyor ve aynı şekilde benim de tıpa yakın olmamın nedeni garanti meslek olması, belirli bir sabit geliri olmasıydı. Aile baskısı var biraz da babam İTÜ, ODTÜ. Bilkent gibi okulları kazanamazsan elini kolunu bağlar tıpı ben yazarım diyor. Sabit geliri olduğu için öyle diyor. Kendi çapında haklı.

Tıp bitmez falan diyorlar Evrim Ağacı'nın bir tane videosu vardı tıp ile ilgili bayağı ilgimi çeken bir video yapmıştı. Onu izleyince gerçekten de tıpta bitebilir diye düşünmüyor değilim.

Müzik yeteneğim var gerçekten de iyiyim babam müzik konusunda beni yetiştirmeye devam ediyor. Eğer hiçbir şey olmazsa müzikten ilerleyeceğim ama şu an için ikinci planda.

Sadece girişim için değil bir tane firmada çalışırım. Onun yanında aklımda olan girişimcilik fikirlerini yapmak vardı. Bir tane tanıdığım Almanya'da Mercedes'in firmasında endüstri mühendisiymiş çok çalıştırdıklarını söylüyor. Bu lafın üzerine 1 kişi mühendislikten vazgeçip gidip Akdeniz tıp yazdı.
ITU, ODTU, YTU, Bilkent disinda muhendislik okuyacaksan bence de okumamalisin. Kendini pisiremezsin diger okullarda, teknik acidan yetersiz kalirsin. Staj bulmakta zorluk cekersin. Hem duzgun stajin, hem networkun hem de yeterli teknik bilgin olmazsa cidden muhendis olmanin bir anlami kalmaz. Baban bu noktada biraz hakli. Sadece dedigimi aklinda bulundur. Garanti is, garanti gelir diye tip yazanlar asla memnun olmuyor. Bu ise gercekten hevesin olmali. Biyoloji ilgini cekmeli, insani merak etmelisin. Benim fizik, matematik merakim biyolojinin cok daha onune geciyordu, makineyle, elektrikle ugrasmak istiyordum. Bir seyler yaratmak istiyordum, o yuzden sectim bolumumu.

Gelir kismini da kafana takmamalisin. Iyi bir muhendis oldugun taktirde- ki bu ise hevesin varsa kesinlikle olursun suphen olmasin- gelir konusunda asla sikayetci olmazsin. Iyi muhendis olmak sadece teorik bilgi ve iyi okul demek degil onu da aklinda bulundur- yine yineliyorum- network, teorik bilgi, ekstra yetenekler, iyi bir okuldan diploma, kayda deger stajlar, yabanci dil... bunlarin hepsini kendine katman gerekiyor. Heves lazim yani ozetle.

Tip bitmez diyen adamlar yapay zeka uzmani mi, doktor mu? Neye gore konusuyorlar? Herkesin dedigine kulak asmamalisin. Muhendislik asla bitemez. yapay zeka isini ele gecirse onu kontrol eden yine sen olacaksin kaldi ki dedigim gibi bunlar oyle gorundugu gibi basit seyler degil. Muhendisliklerin ders iceriklerine biraz goz gezdirmeni oneririm. Sence henuz teknisyen isini surdururken muhendis issiz kalabilir mi? Yineliyorum, daha kasiyerlerin yerini bile makineler alamadi. Fazla utopik konusuyorlar.

Kendine boyle bi hobi katman tabii ki cok hos fakat kimsenin sana okul okuma muzige yonel demeyecegi de asikar. Bulutsuzluk Ozlemi'nin solisti mimar mesela. Boyle cok ornek var. Ben olsam bir yandan baska bir uzmanligin pesinde de kosardim. Yorum yapmam cok dogru olmaz bunlar senin bilecegin isler.

Endustri muhendisleri muhendis degil zaten bunu ileride daha iyi sekilde ogreneceksin. Almanya'daki calisma duzeninin farkli oldugu da dogru. Oranin sistemi bu. Muhendislikle ilgisi yok. Adam sana 6 saat mesai yapacaksin diyorsa, 6 saat mesai yapacaksin. Bizdeki gibi gevseklik yok. Bu benim daha cok hosuma gidiyor mesela, tercih meselesi. Sirf bir kisinin soylediklerine odaklanma. Dogrulugunu diger kaynaklarla olc. Yapilan yoruma kac kisinin katildigi onemli degil. Kim tarafindan yapildigi ve dogrulugunun kanitlanabilirligi onemli.

İTÜ, ODTÜ, YTÜ, Bilkent disinda muhendislik okuyacaksan bence de okumamalisin. Kendini pisiremezsin diger okullarda, teknik acidan yetersiz kalirsin. Staj bulmakta zorluk cekersin. Hem duzgun stajin, hem networkun hem de yeterli teknik bilgin olmazsa cidden muhendis olmanin bir anlami kalmaz. Baban bu noktada biraz hakli. Sadece dedigimi aklinda bulundur. Garanti is, garanti gelir diye tip yazanlar asla memnun olmuyor. Bu ise gercekten hevesin olmali. Biyoloji ilgini cekmeli, insani merak etmelisin. Benim fizik, matematik merakim biyolojinin cok daha onune geciyordu, makineyle, elektrikle ugrasmak istiyordum. Bir seyler yaratmak istiyordum, o yuzden sectim bolumumu.

Gelir kismini da kafana takmamalisin. Iyi bir muhendis oldugun taktirde- ki bu ise hevesin varsa kesinlikle olursun suphen olmasin- gelir konusunda asla sikayetci olmazsin. Iyi muhendis olmak sadece teorik bilgi ve iyi okul demek degil onu da aklinda bulundur- yine yineliyorum- network, teorik bilgi, ekstra yetenekler, iyi bir okuldan diploma, kayda deger stajlar, yabanci dil... Bunlarin hepsini kendine katman gerekiyor. Heves lazim yani ozetle.

Tip bitmez diyen adamlar yapay zeka uzmani mi, doktor mu? Neye gore konusuyorlar? Herkesin dedigine kulak asmamalisin. Muhendislik asla bitemez. Yapay zeka isini ele gecirse onu kontrol eden yine sen olacaksin kaldi ki dedigim gibi bunlar oyle gorundugu gibi basit seyler degil. Muhendisliklerin ders iceriklerine biraz goz gezdirmeni oneririm. Sence henuz teknisyen isini surdururken muhendis issiz kalabilir mi? Yineliyorum, daha kasiyerlerin yerini bile makineler alamadi. Fazla utopik konusuyorlar.

Kendine boyle bir hobi katman tabii ki cok hos fakat kimsenin sana okul okuma muzige yonel demeyecegi de asikar. Bulutsuzluk Ozlemi'nin solisti mimar mesela. Boyle cok ornek var. Ben olsam bir yandan baska bir uzmanligin pesinde de kosardim. Yorum yapmam cok dogru olmaz bunlar senin bilecegin isler.

Endustri muhendisleri muhendis degil zaten bunu ileride daha iyi sekilde ogreneceksin. Almanya'daki calisma duzeninin farkli oldugu da dogru. Oranin sistemi bu. Muhendislikle ilgisi yok. Adam sana 6 saat mesai yapacaksin diyorsa, 6 saat mesai yapacaksin. Bizdeki gibi gevseklik yok. Bu benim daha cok hosuma gidiyor mesela, tercih meselesi. Sirf bir kisinin soylediklerine odaklanma. Dogrulugunu diger kaynaklarla olc. Yapilan yoruma kac kisinin katildigi onemli degil. Kim tarafindan yapildigi ve dogrulugunun kanitlanabilirligi onemli.

Biyoloji dersi benim de ilgimi çeken ders değil. Sınavda soru sayısı az bir ders olsa hiç bakmam fakat derece istediğim için mecbur kalıyorum. Fizik dersi benim de ilgimi çeken bir ders aynı şekilde matematik de.

Söylediklerinize sonuna kadar katılıyorum eğer İTÜ ODTÜ Bilkent gibi bölümleri tutturacak puana sahip olduğum takdirde mühendislik yazacağım.Şu anda çalışmalarına devam edeceğim ve mühendislik kazanmak için çabalayacağım.Tercih döneminde daha ayrıntılı araştırma imkanım olacak.2 sene ne olacak ne değişecek bakacağız.Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim ☺️

Biyoloji dersi benim de ilgimi çeken ders değil. Sınavda soru sayısı az bir ders olsa hiç bakmam fakat derece istediğim için mecbur kalıyorum. Fizik dersi benim de ilgimi çeken bir ders aynı şekilde matematik de.

Söylediklerinize sonuna kadar katılıyorum eğer İTÜ ODTÜ Bilkent gibi bölümleri tutturacak puana sahip olduğum takdirde mühendislik yazacağım.Şu anda çalışmalarına devam edeceğim ve mühendislik kazanmak için çabalayacağım.Tercih döneminde daha ayrıntılı araştırma imkanım olacak.2 sene ne olacak ne değişecek bakacağız.Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim ☺️
Rica ederim daha sonra tekrar yardima ihtiyacin olursa elimden geldigince yardim ederim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı