İngiltere'nin Akdeniz'e Düşen F-35B Uçağı

Uygun şartlardan kastettiğin, F-35 bilgilerinin sisteme yüklenmesi ile olur. Rusya, Struna-1 sistemi ile bunu çözmeyi deniyor.
Struna-1 sistemi geleneksel radarlara göre daha farklı bir teknoloji kullanarak radar izi düşük uçakları daha kolay tespit etmek amacıyla geliştirilen bir sistem.

Senin bir 5. Nesil uçağı yani radar izi düşük uçağı tespit edebilmen için illa böyle bir teknolojiye ihtiyacın yok. Stealth özelliğine sahip F-117 de zamanında radara yakalandı ve düşürüldü. F-35 Avrupa hava sahasında uçarken Alman bir şirketin radarları F-35'i yine yakaladı. Yakalamasının en büyük sebebi de uçak savaş konfigürasyonu ile havalanmamıştı yani gövdesinde belli bazı podlar vardı. Dolayısıyla radar izi yükseldi ve radarlara daha kolay görünerek (ve zaten kaçma gibi bir amacı da yok, çünkü savaş için kalkmıyor) yakalandı.

Görünmeyen, tespit edilmeyen uçak yoktur. O uçağı tespit edebilecek kapasitede radar yok dersen iş başka ancak dalga yayan bir elektronik alet radara yakalanmıyor dersen sana gülerler.

Hava savunma sistemlerinin radarları da bu uçakları yakalayabilir ama menzil içinde olmaları gerekiyor. Zaten stealth uçakların amacı bu radarlara yakalanmadan rakibe darbe vurmaktır ama bu asla ama asla yakalanmıyorlar diye bir olay yok. Öyle olsaydı zaten stealth uçaklar vurulamazdı, görülemezdi...

Fizik bilen bir insan zaten senin yaptığın yorumu yapmaz. Senin söylediğin olay fizik kanunlarına aykırı bir kere :)

O zaman Rusya ile Çin'i ABD ciddi ciddi haritadan siler.
Böyle bir şey de yok maalesef. Çin büyük endüstrisi ile, Rusya da hala ellerinde bulundurdukları nükleer güç sebebiyle küçümsenecek güçler değil. Öyle haritadan falan silme yorumları tamamen gerçek dışı yorumlardır.
 
Son düzenleme:
ABD'den yardım gelene kadar da enkazı Ruslar ve Çinlilerden korumak için İngiliz denizaltıları nöbet tutuyor Akdeniz'de.
Bu kazanın haberini ilk duyduğum an çıkacak istihbarat savaşı geldi aklıma. Nasıl olduğu konusunda birkaç farklı efsane geziyor ortada ama görünen o ki Çin zaten F-35 ile ilgili bazı bilgileri yıllar önce ele geçirmiş durumda. Hangi bilgiyi ne kadar ele geçirdikleri kısmını bilmiyorum.

Uçağın enkazını tam olarak neden koruyorlar?
Bu tür en üst düzey teknoloji içeren platformlarda o ülkenin/birliğin kendine has teknolojileri de oluyor. Bunların know-how ve kabiliyetlerinin tamamen açığa çıkması demek, senin bu uçağının doğu bloğu ülkelerine karşı bir etkinliği kalmaması demek oluyor. Sana ait olan teknolojiyi ne kadar açığa çıkarırlarsa önlem alması ve dahası bunu tersine mühendislikle kendilerinde kullanmaları o kadar mümkün oluyor.

Basit bir zırhlı aracın hatta "çok özel bir zırh materyali kullanmadığın" bir tankın bile ele geçirilmesi büyük bir sorun değil. Bir F-22/F-35'in, bir Zumwalt sınıfı geminin ya da nükleer bir denizaltının ele geçirilmesi büyük sorun demek.
 
Son düzenleme:
Nasıl olduğu konusunda birkaç farklı efsane geziyor ortada ama görünen o ki Çin zaten F-35 ile ilgili bazı bilgileri yıllar önce ele geçirmiş durumda. Hangi bilgiyi ne kadar ele geçirdikleri kısmını bilmiyorum.
Lockheed her ne kadar biz çaldırmadık dese de ben de çaldırdıklarını düşünenlerdenim. Lockheed hesap ödememek için resmi olarak kabul etmiyor ancak İngiltere güvenlik açığının olduğunu açıklamıştı. Trump zamanında da Çin'e suçlamalar yapılmıştı ama tabii ki Çin salağa yattı.

Bildiğim kadarıyla bilgiler çalındıktan sonra uçağın çoğu yazılımı ve teknolojisi baştan aşağı yapılandırıldı. Bu da projeyi hem uzattı hem de maliyetini iyice katladı. En sonunda F-35'in bazı teknik sorunlarından dolayı da İngiltere sipariş sayısını düşürüp kendi jetine kaynak ayırmayı tercih etti.

Almanya ve Fransa ise zaten akıllı davranarak bu topa hiç girmediler.

F-35-J-31.jpg
 
Trump zamanında da Çin'e suçlamalar yapılmıştı ama tabii ki Çin salağa yattı.
Çin'in savunma mekanizması tam olarak şöyle:

A ülkesi - Boğazlarımızdan eski uçak gemisini geçirip panayır yapmak için kullanacakmışsın, tekrar uçak gemisi olarak kullanmayasın?
Çin - Yok be oğlum, hangi uçak gemisi? (Uçak gemisi yapar...)

B Ülkesi - Bizim yaptığımız uçağın kopyasını yapmışsınız, bilgilerimizi mi çaldınız?
Çin - Yok be oğlum, hangi bilgi? (O bilgiler sonraki uçaklarda bile kullanılmaya başlanmıştır...)

C Ülkesi - Uydu fotoğraflarında toplama kampları yaptığınız görülüyor, farklı milletten insanları çalışma kamplarına mı gönderiyorsunuz?
Çin - Yok be oğlum, hangi kamp? (Milyonlarca insana konsantrasyon kampında eziyet eder...)

D Ülkesi - Bu çıkardığınız ürün geçen yıl çıkardığımızla birebir aynı, parasını verip ürünümüzü ürettirdiğimiz fabrikanda farklı marka altında lisanssız ürün mü üretiyorsun?
Çin - Yok be oğlum, hangi ürün? (Daha ucuza çalıntı lisanslı ürünleri satar...)

Böyle sonsuza kadar gider, Çin her şeyi yapıp salağa yatar, bunları yutmuş gibi yapan batı bloğu ülkeleri uykusuna devam eder, işin sonunda Çin zamanı gelince hepsinin içinden geçer... Yatakta cima halinde yakalansan bile inkar edeceksin mantığı var adamlarda. :D
 
Son düzenleme:
Şu anlık F-35 hiçbir hava savunma sisteminin algılayamadığı bir uçak konumunda. ABD'de o kadar kolay kolay yem etmez. Diplomatik kriz sonucu savaş bile çıkabilir. O zaman Rusya ile Çin'i ABD ciddi ciddi haritadan siler.
@Yararsız Üye Çok korkma. ABD, çok kompleks sistemleri dış destek almadan yapabilen ve bir savaş durumunda engellenemeyecek çok büyük askeri endüstri kapasitesi ile üretim devamlılığı sağlayabilecek olan 2 ülkeyi haritadan silebilir kolayca :D Görünmeyen F-35'ler sağ olsun, yerler Çin'i :D

Bu kadar askeri sistem üreten bir ülkenin ve nasıl bir yönetimle yönetildiği belli olan bir devletin zamanı geldiğinde sağa sola dadanmayacağını düşünen kafalar var hala. İşte Çinle ortak emeller paylaşan Doğu Bloğu ülkeleri ilk olarak bu kafaları yok edecek zamanı geldiğinde.

ABD seni gelir sömürür ancak özünde liberaldir ve sana bazı haklar da tanır günün sonunda. Çin gibi doğu bloğu ülkeler ise gücü eline aldıklarında kaynak sömürüsüyle kalmaz, sana aklına gelebilecek her türlü faşistliği yapabilir. Bu yüzden 1 tane küresel güç olacaksa batının küresel güç olmasını tercih ediyoruz.
 
@Jack of Blades Çok korkma. ABD, çok kompleks sistemleri dış destek almadan yapabilen ve bir savaş durumunda engellenemeyecek çok büyük askeri endüstri kapasitesi ile üretim devamlılığı sağlayabilecek olan 2 ülkeyi haritadan silebilir kolayca. :D Görünmeyen F-35'ler sağ olsun, yerler Çin'i. :D
Bombaların ucuna taramalı tüfek de bağlarlar, taraya taraya düştü mü Çin ertesi güne yerle bir edilir. 21. yüzyılda hâlâ kung fu yapan adamlar uçaklara karşı kendilerini nasıl koruyabilirler ki? Yalnız 1.4 milyar Çinli aynı anda zıplayıp Dünya'yı yerinden oynatırlarsa bombalar ıskalayabilir hedeflerini...

Neyse şaka bir yana bu iş o kadar kolay değil. Çin bunu yapabilmek için çok büyük coğrafyaya, gelişmiş teknolojilere ve nicelik bakımından korkunç bir savaş envanterine sahip.
 
Son düzenleme:
Neden biz olmayalım hocam :D:D
Biz zaten paralel evrende küresel gücüz. Ekonomide de, teknolojide de, haberin yok mu bundan? :D

Türkiye'nin böyle bir amacı yok çünkü. Mesela Türkiye'nin neden uçak gemisi yok diyenler de var. Çünkü uçak gemisi bir saldırı silahıdır ve Türkiye emperyalist bir ülke olmadığı için böyle bir silaha ihtiyacı yoktur.

Bölgesel güç olmak ile küresel güç olmak çok farklı 2 kavramlar. Küresel güç olmak çok büyük bir ekonomi ve çok büyük bir askeri yatırım, teknoloji üstünlüğü ve mühendislik kabiliyeti ister. ABD rol sahibi olduğu sürece Avrupa ülkeleri de bundan faydalanıp çok kasmıyorlar işte, bölgesel güç olarak çok iyiler ama küresellik konusunda bir ABD olmalarına gerek kalmıyor.
 
Ah F-35 ah, gelseydin Türkiye'ye, mis gibi bakardık sana. Canın deniz mi çekti, Ege kıyıları seni bekliyordu işte... (!)

Adamlar F-35 bulmuş, denize atıyor. :D

Uygun şartlardan kastettiğin, F-35 bilgilerinin sisteme yüklenmesi ile olur. O kadar kolay bir şey değil işte senin dediğin. Rusya, Struna-1 sistemi ile bunu çözmeyi deniyor. Şu anlık F-35 hiçbir hava savunma sisteminin algılayamadığı bir uçak konumunda. ABD'de o kadar kolay kolay yem etmez. Diplomatik kriz sonucu savaş bile çıkabilir. O zaman Rusya ile Çin'i ABD ciddi ciddi haritadan siler.

Nasıl kolay bir şey değil? F-117 Night Hawk neden düştü o zaman? O uçak B-2, F-22 ya da F-35'ten de üstün, radar gizliliği özelliklerine sahipti. %100 gizlilik diye bir şey mümkün değil. Ki bir radarın X uçağı görmesi hiçbir şey ifade etmez tek başına. O uçağa kilitlenebilmesi, takip edebilmesi ve fırlatılacak hava hava ya da yer hava füzesinin o uçağı takip edebilmesi lazım.

Her şeyin ötesinde, F-35 gibi bir uçağın zaten ana amacı, X radar F-35'i görmeden F35'in o radar sistemini bertaraf edebilmesidir.

Bu kazanın haberini ilk duyduğum an çıkacak istihbarat savaşı geldi aklıma. Nasıl olduğu konusunda birkaç farklı efsane geziyor ortada ama görünen o ki Çin zaten F-35 ile ilgili bazı bilgileri yıllar önce ele geçirmiş durumda. Hangi bilgiyi ne kadar ele geçirdikleri kısmını bilmiyorum.

Çin'in F35'e çok çok benzeyen bir uçak geliştirdiği biliniyor. Ancak asıl önemli olan, elektronik harp sisteminin ve elektro optik sistemlerinin ne aşamada olduğu. Çünkü F35 gibi bir uçakta öne çıkan artık elektronik alt sistemler oluyor.

Ben elektronik ve uçuş sistemi tarafında hala geride olduklarını düşünüyorum.

B Ülkesi - Bizim yaptığımız uçağın kopyasını yapmışsınız, bilgilerimizi mi çaldınız?
Çin - Yok be oğlum, hangi bilgi? (O bilgiler sonraki uçaklarda bile kullanılmaya başlanmıştır...)

Çin şu an 6. Nesil bir savaş uçağı üstünde çalışıyor. Bunun yanında jet motorlu İHA'larla ilgilenen, ABD'den sonraki en ciddi ülke.

Yakında sektöre yön vermeye başlayacaklar ve şaka yapmıyorum.
 
Çin şu an 6. Nesil bir savaş uçağı üstünde çalışıyor. Bunun yanında jet motorlu İHA'larla ilgilenen, ABD'den sonraki en ciddi ülke.

Yakında sektöre yön vermeye başlayacaklar ve şaka yapmıyorum.
Gelecek konusunda değil de şu ana kadar yaptıklarıyla ilgili yazdım. J-31, J-15, J-10, J-11, L-15 gibi örnekleri var imitasyonların. Aklıma gelmeyen en az 20 tane daha vardır.

Batı bloğu böyle uyumaya devam ederse Çin birçok sektöre yön verecek durumda olur.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı