İnsan gözü kaç Hz görür?

Şimdi parmak örneğini verdiğinde "canlı canlı" beyne iletiyor dedin, işte orada beynin seçici olarak arka planın netliğini işleme almıyor, alsa odak noktası değil çoklu odak noktası yaratması gerekir - ki bu şu ana kadar incelediğimiz hiçbir canlıda bu şekilde işlenmiyor. Hz'yi arka plan netliği olarak ele alamazsın bu durumda - ekranda gördüğün film, oyun gibi görüntülerde de arkaplanların netlikleri hareket sırasında flulaştırılır, hem kırılmalar olmasın (Hz sebepli) hem de insan gözüne rahatsızlık vermesin diye.

Zaten genel insan gözü algısı 15 saniyelik bir "toparlama" üzerinden işliyor, al bak bu videoda görebilirsin odak noktasını gözün nasıl tanımlıyor ve sen ne gördüğünü düşünüyorsun.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ki grup B'nin başına gelen şey, 4x4 sedan/hatchback modifiye araçlarla toprak yolda 2.3 saniyede 100Km'ye ulaştıkları için yol ve dönüşleri sürücünün görememesiydi. Yani o parmakla izlediğin nokta o kadar küçük ki, 100Km'de o nokta iğne deliği gibi geliyor beynine.

İnsan gözünün yollayabildiği sinyal miktarını ele alabilirsin bu durumda, bu da akıcı görüntü (hareket hissi) için 23-24FPS minimumdur, bundan aşağısında harekette kesiklikler ve takılmalar vardır. Bunu deneyimlemek için geçmişten günümüze stop-Motion film izleyebilirsin, hem hareketler kesin aynı noktalarda değildirler, hem de 1 saniye için ortalama 30 adet fotoğraf (30 FPS) çekim yapılır.

Gözün 60Hz'ye kadar algılayabildikleri deneyleri araştırıp görebilirsin, lakin herkes için geçerli değil.

Yani yapay insan gözü yapılırsa ve bir hz/Fps kıstası olmak zorunda; tek göz için deneme yapılması gerek - organik gözden gelen sinyal miktarıyla eşleşmesi gerek, bunu da 30-60Hz arası yapacaklar ve beyin gelen biri organik diğeri dijital sinyali örtüştürebiliyorsa eureka! Çift göz için ise beyni yakacak kadar deneyebilirler 120-400Hz bile bir işe yaramayabilir veya beyin fazla veriyi işlemez.

Kısacası, matematiksel anlamda bu çeviriler günümüz istatistiklerine göre geçerli.

Hocam meraktan soruyorum da acaba mesleğiniz nedir? Alanında yetkin birine benziyorsunuz.
 
Hocam meraktan soruyorum da acaba mesleğiniz nedir? Alanında yetkin birine benziyorsunuz.
Mesleğimle değil de mesleğimi seçmemi sağlamış şekilde uygulamayı araştırmayı seven biriyim ondan, endüstri ürünleri tasarımı üstüne stratejik tasarım, üstüne kata kata tersine tasarım (mühendislik kısmını mühendislere hesaplatıyoruz) ve biraz da anlambilim katmışım geriye dönük bakınca.
 
165 Hz PC'ye bakınca hayat kasıyor hocam.
 
İnsan gözü 15-20 Hz görüyor kardeşim ama bu normal cisimlerde, oyunlarda her şey piksellerden oluştuğu için yüksek FPS daha akıcı gözükür.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Eğer böyle olsaydı sağa sola hızlıca kafamızı döndürürken hafif kasma veya FPS düşmesi benzeri bir şey yaşardık. Gözümüzü bir yerden başka bir yere belirli yavaş sabit bir hızda hareket ettirirdik fakat gözümüz öyle sabit hızda kaymıyor, direkt aim noktasını ışınlar gibi fark edilemeyecek bir hızda değiştirir. Ve 60 Hz görseydik monitörlerin Hz değerinin farkını anlayama.

Tam tersi insan gözü 25 FPS'tir. Yüksek FPS’te akıcı olarak algılar, limiti sadece 25’tir. Şöyle söyleyeyim; Elini salladığında bir bulanıklık olur, net olmaz. Buna Motion Blur denir. Filmler de bu yüzden 25 kare çekilir. Eğer insan gözü yüksek FPS olsaydı, her şey çok kötü görünürdü. Bir şeyin hareket edip etmediğini ve hızını asla anlayamazdık.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı