İnsan ne zaman olgunlaşır?

Olgunlaşma süreci asla bitmez.

Aslında biyolojik süreçlerle birlikte durup geriye gitmeye başlar. Yaşlıların çocuklaşması, olgun insanların tepkileri yerine çocuk tepkileri vermeleri gibi. Tabi her yaşlıda böyle olmuyor. Kimisinde bariz kişilik değişimi olurken, kimisinde neredeyse hiç olmuyor. Genel kültür düzeyi yüksek, entelektüel seviyesi yüksek yaşlılarda daha az oluyor bu değişim. Benzer şekilde alzheimer ve bunamada daha az görülüyor.

Kişiden kişiye değişir. Kimisinin yakını vefat eder değişir, kimisi yarım kalan bir aşk hikayesinden sonra, kimisi aldatıldıktan sonra. Duygusal anlamda canını yakacak her şey insanı değiştirir.

Yakın geçmişini unutturan ve gelecek planlarını bozan her olayda insan bir nebze olgunlaşır. Bu süreç ne zaman biter? İşte bu biraz göreceli.

Bir insan tam olarak ne zaman olgunlaşır? Reşit olup sorumlulukları aniden artınca mı yoksa evlenip çoluk çocuğa karışınca mı?

Ya da şöyle bir şey düşünelim. Hayatta çok sıkıntı çekmesi, bunlardan ders çıkarması kişiyi olgunlaştırır mi yoksa tecrübe mi kazandırır?

Hep aklıma takılır bu soru fakat bence her insan kaç yaşında olursa olsun her yaşadığı olaydan sonra bazı iyi ya da kötü kararlarının farkına varabiliyorsa, bir adım atmadan önce sonuçları ile beraber düşünüp adım atıyorsa olgunlaşmıştır. Sizlerin düşünceleri nelerdir?
Sorgulayınca.

Empati yaparak ve maddi durumun kötü olup başka bir şehire taşınmak zorunda kalınca daha 6.sınıfa başlamıştım ve harçlık az alıyordum şükür şimdi durumumuz iyi üniversite okuyup iş sahibi olmanın ve parasız kalmamam gerektiğini öğrendim

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı