İnsanlar düşünemediği şeyi nasıl icat edebildi?

Ben Ay'a gidildiğini düşünmüyorum. Siz deyince afalladım biraz. Siz, gidildiğine inanıyor musunuz?

Ay'a gidildi Ay'da alet ve ekipmanlar var efsane avcıları kanıtladı.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

MYTHBUSTERS kanıtladı.
 
Her yeni buluş sonrakileri tetikliyor. Öncesinde sanayi devrimi, geçen yüzyılda da mikroişlemcilerin hayatımıza girişi ile birlikte gelişim için sahip olduğumuz ivme kat kat arttı ve hâlâ artmaya devam ediyor.

Sanayi devrimi ile sadece kas gücümüz sayesinde değil, makinelerin bize sağladığı güç ve imkanlar ile üretimde büyük bir çağ atlandı. Bu devrimin ardından da sürekli olarak bu makineler gelişti, sahip oldukları imkanlar çok daha fazla oldu ve şu anda o dönem yaşamış insanların hayal edemeyecekleri üretim gücüne sahibiz. Bundan 100-150 yıl sonra medeniyetimizi bir savaşla yıkmazsak bizim hayal edebileceğimizin ötesinde bir enerji üretim kapasitesi olacak, şu anda sahip olsak savaşların neredeyse tamamını ortadan kaldıracak düzeylerde bir enerji verimliliğine sahip olacak sonraki nesiller.

Mikroişlemciler ile birlikte sadece bizim beyin gücümüzle bir şeyler yapma sınırımız ortadan kalktı. Bizden çok daha hızlı işlemler yapabilen, en başta çekimser kaldığımız hayallerimizin gerçekleştirilebilir olduğunu bize gösteren mikroişlemci devrimi ile teknolojideki atılım ivmesi yüzlerce kat arttı. Artık çok daha karmaşık tasarımları çok daha kesin hesaplamalar ve planlamayla yapabiliyoruz, bundan 100 yıl sonra şimdiki ivme ile sahip olduğumuz sorunlardan ölümlü bedenimiz ve yıldızlararası seyahat hariç neredeyse her şey çözülmüş olacak.

Sanayi devrimi bize üretim kapasitesi, mikroişlemcinin icadı sayesinde olan dijital devrim ise hayallerimizin ötesine geçmeyi sağladı. Bunu başka bir gezegenden gelen bir türe bağlamak demek hem kendi aklınıza (araştırmadığınız için) hem de kendi türünüzün gelişim kabiliyetine hakaret demek oluyor. Şu anda sadece bizim galaksimizde bile kaç tane gelişmiş medeniyet vardır bilmiyorum ama tür olarak adaptasyon ve gelişim hırsı bakımından çoğundan geride olduğumuzu sanmıyorum. Bu arada yıldızlar arasındaki mesafeler o kadar ütopik ki, sadece en yakındaki sistemler arasındaki gelişmiş türler hariç diğer türlerin iletişim kurabileceğine ihtimal veremiyorum. Kütlesi olan bir cismi şimdiki itki sistemleri ile ışık hızının onlarca kat üstüne çıkarmak mümkün değil. Hayal ettiğimiz diğer şeyler ise (warp drive - repulsor motor) pratikte olması gerçekten hiçbir "reel" tabana bağlı değil. Bir sürü parça eksik, onların ne kadarı tamamlanır? Ne kadar sürede tamamlanır konusu ise bizim asla cevabını öğrenemeyeceğimiz bir şey.

Eskiden bilim teknolojiye öncülük ediyordu, artık son 40 yılda gelişim hızımız o kadar yüksek bir ivmeyle hızlandı ki teknoloji bilime öncülük ediyor ve sınırlarını belirliyor. Şimdiye kadar yaptığımız buluşlar bir anda olan buluşlar değil. Dijital devrim öncesinde mikroişlemciler olmadan lojik kapıları (transistörleri) ne şekilde kullandığımızı araştırmanı öneririm. 1800'lü yıllarda hayatımıza giren devre elemanlarının gelişim sürecini ve bunların sonucunda mikroişlemcilere uzanan yolu öğrenmiş olursun. Onlarca değil, çok daha uzun bir sürecin ardından olan şeyler bunlar. Teknoloji bir ağaç gibidir, her yenilik ağaçta erişilebilir olan yeni dallar çıkarır karşına.

Kısa cevap vereceğim dedim, destan gibi yazmışım gene...
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı