İnsanlar nasıl ev, araba alıyor?

Niye 60.000 birime D segment otomobile binmiyoruz diye sormak yerine alakası yok çıkma araba aldım diyip övünebiliyorsunuz.
Hocam peki bu bahsettiğinizi hangi ülkelerde yapabiliyorlar? Araçların pahalı olduğuna daha fazla katılamazdım o konuda sonuna kadar haklısınız ancak karşılaştırma yaptığımız ülkeler hep Fransa, Almanya, İngiltere... Hepsinin ekonomisi kat kat iyi, hepsinin kendi markaları, kendi otomobilleri var. Romanya ve Çekya bile kendi otomobiline sahip. Biz kendimiz üretime geçmediğimiz sürece şu kadar "birime" şöyle araba almak söylemlerini şahsen saçma buluyorum. Biz hiçbir şey üretmeyip devasa ekonomili üretim yapan ülkelerle kendimizi kıyaslamaya devam ettiğimiz sürece çıkma arabayla övünmek kaderimiz olacaktır.
Tekrar diyorum haksız değilsiniz, size yönelik kişisel bir lafım da yok. Araçlar gerçekten çok pahalı, vergiler de yardımcı olmuyor. Otomotivin kalbinde olmak isteyen biri olarak şunu diyebilirim ki mevcut durumda Türkiye sadece o kıstas açısından en kötü ülkelerden. Ancak açıkçası şu "birim" muhabbeti iyice sıkmaya başladı, herkes tutturmuş birim birim birim diye, bir katkı yapmaya gelince de yok devlet kötü yok ben yapamam yok gençler yapmalı ama eğitim kötü... Gırla bahane var, icraat yok. TOGG gibi umut vaat eden girişimleri de boş propaganda, bilmem ne varken neden bunu alayım diye yalnız bırakıyorlar, böyle olunca girişimcinin de cesareti kırılıyor.
 
Hocam peki bu bahsettiğinizi hangi ülkelerde yapabiliyorlar? Araçların pahalı olduğuna daha fazla katılamazdım o konuda sonuna kadar haklısınız ancak karşılaştırma yaptığımız ülkeler hep Fransa, Almanya, İngiltere... Hepsinin ekonomisi kat kat iyi, hepsinin kendi markaları, kendi otomobilleri var.
Benim karşılaştırma yaptığım nokta aslında burası. Neden daha iyisine sahip olmak yerine elde bulunan atıl durum ile idare edelim? Sorun bu. Bahsi geçen ülkeler kadar güçlü olabiliriz. İmkansız değil.

Romanya ve Çekya bile kendi otomobiline sahip. Biz kendimiz üretime geçmediğimiz sürece şu kadar "birime" şöyle araba almak söylemlerini şahsen saçma buluyorum. Biz hiçbir şey üretmeyip devasa ekonomili üretim yapan ülkelerle kendimizi kıyaslamaya devam ettiğimiz sürece çıkma arabayla övünmek kaderimiz olacaktır.
Katılıyorum ama bunu devletin değil özel sektörün yapması gerekli. Yoksa ne Romanya ne de Çekya kadar ileri gidebiliriz. Devlet risk almaz ama özel sektörü bunu yapabilir.

Tekrar diyorum haksız değilsiniz, size yönelik kişisel bir lafım da yok.
Forumda sevdiğim nadir kişilerdensiniz. Asla kişisel algılamam.

Araçlar gerçekten çok pahalı, vergiler de yardımcı olmuyor. Otomotivin kalbinde olmak isteyen biri olarak şunu diyebilirim ki mevcut durumda Türkiye sadece o kıstas açısından en kötü ülkelerden. Ancak açıkçası şu "birim" muhabbeti iyice sıkmaya başladı, herkes tutturmuş birim birim birim diye, bir katkı yapmaya gelince de yok devlet kötü yok ben yapamam yok gençler yapmalı ama eğitim kötü...
Birim muhabbeti tam bir kıyaslama değil ama basit şekilde açıklamanın alternatifi olmadığını düşünüyorum. Şimdi kişi başı düşen milli gelire göre teknolojik ürün veya otomobil alım oranı şu kadar desem kimse ilgi bile göstermez.

Çok zeki arkadaşlarımız var. Forumda bile mevcutlar ama o insanlar bile haklarının yendiğinden görmezden gelindiklerini düşünüyorum.

Gırla bahane var, icraat yok. TOGG gibi umut vaat eden girişimleri de boş propaganda, bilmem ne varken neden bunu alayım diye yalnız bırakıyorlar, böyle olunca girişimcinin de cesareti kırılıyor.
TOGG umut vaat ediyor ama günün sonunda ucuz olmayacak. Durum böyle olurken insanlar o paraya Passat alır. Yerleşmiş bir düşünceyi asla değiştiremezsiniz. Özellikle bizim gibi Facebook guruplarından paylaşılan her gönderiyi doğru sanan halklarda hiç değiştiremezsiniz.

Mesela RGB ürünler yaygınlaştığında çoğu kişi pavyon gibi diye dalga geçti. Günün sonunda aynı kişiler RGB tercih eder oldu. Bunu yapmak için popülerlik kazandılar. Girişimciler bunu başaramıyorlar.

Suç girişimcilerde değil ama halkımızın yönelimi belli. 😞
 
Devlet risk almaz ama özel sektörü bunu yapabilir.
Keşke alabilse, Renault gibi bir markamız olsa fena olmazdı.
TOGG umut vaat ediyor ama günün sonunda ucuz olmayacak.
Aslında EV'lere göre ucuz olacak ancak bizim halkımızın bunu anlamasını ben açıkçası beklemiyorum. Malum ülkenin %85'i tok kapı sesine bakıyor sadece :D.

Maalesef hazırcılık ve "napimcilik" topluluk olarak genlerimize işlemiş, onu bir aşsak kim bilir neler yaparız ama kimse elini taşın altına adamakıllı koymuyor. Neyse ki son zamanlarda özellikle İHA alanında bir şeyler oluyor, TOGG da şu anlık umut vaat ediyor. Umarım bu kıpırdanmalar her alana yayılır.
 

Geri
Yukarı