İnsanlar Neden Esnerler ?

Sercan Canpolat

Kilopat
Katılım
5 Ağustos 2013
Mesajlar
2.632
Makaleler
66
Esnemek; insanların genelde iradesinde olmadan gelişen bir harekettir. Esnemek aynı zamanda bir yüz refleksidir. Beyinde esnemeyi sağlayan merkez hipotalamus da bulunmaktadır. Önceki zamanlarda esneme, insanların yorgun olduklarında kandaki oksijen miktarını arttırmak amacıyla vücudun yaptığı bir solunum hareketi olarak bilinmekteydi. Ancak yapılan araştırmalarla birlikte esnemenin solunum olayında önemli bir işleve sahip olmadığı tespit edilmiştir.

İnsanlarda esneme olayı anne karında başlamaktadır. Anne karnında 11. haftadan itibaren esneme olayı başlar. Vücudun içinde bulunduğu oksijen koşulları çerçevesinde esneme sıklığı değişiklik göstermektedir. Esneme olayının uyku ile direk bir bağlantısı vardır. Ancak beyni uyanık tutmak ve uykuyu bastırmak amaçlıdır. Çünkü dikkat ettiğimiz taktirde esnedikten bir süre sonra uyumayı başaramazsak uykumuz kaçmaktadır. Aynı zamanda esneme insan duygularıyla ilgisi vardır. İnsanların durgun olduğu vakitlerde, canımız sıkıldığında hipotalamus’a ulaşan bilgiler esnememize yol açmaktadır. Esneme olayıyla birlikte özellikle dopamin ve serotin gibi sinir iletileri devreye girmektedir.

Esneme olayı çok ilginçtir. Mesela insanlar ağzı ve burnu ile nefes alabilmektedir. Ancak insanının ağzı kapalı olduğu taktirde esneme gerçekleşmemektedir. Esneme en çok olduğu vakit uykudan kalktığımız andır. Bunun yanında gece yatmadan öncede sık sık esnenmektedir. Yeryüzünde sadece insanların yanında kediler, kuşlar ve birçok hayvan esneyebilmektedir.

Araştırmalar sonucunda hayvanlar ve insanların esneme olayı farklı durumu ifade etmektedir. Hayvanların dikkat gerektiren olaylarda esnedikleri görülmüştür. Yani dış uyaranların fazla olduğu zamanlar hayvanların esnemesine neden olmaktadır. İnsanlarda ise bu durum tam tersidir. Sık sık karşılaştığımız esneme durumumuzu göz önüne getirdiğimizde dış uyaranların az olduğu, durağan vakit dilimlerinde esnediğimizi anlarız.

Esneme durumu aynı zamanda organizmamızın kendini sakinleştirme çabasıdır. Örneğin; önemli bir sınav öncesinde bizler genellikle esneriz. Bu durum heyecan durumumuzu azaltılması anlamına gelmektedir. Çünkü sınav heyecanı tarafından uyarılan organizma kendini sakinleştirme çabası içine sokar. Bu sakinleştirme çabasının sonunda insanda esneme meydana gelir.

Esneme Bulaşıcı Mıdır ?
Evet. Esneme olayı bulaşıcıdır. Yüz hatlarımızda gerçekleşen değişimi gören kişiler bundan etkilenir ve esnemeye başlar. Bu olay tıpkı gülme olayında karşındakinin etkilenip gülmesi gibidir. Gıda ürünlerinin bulunduğu bir yere gittiğimizde ya da yemek yiyen birini gördüğümüzde bizimde açlık hissetmemiz de örnek olarak verilebilir.

Kaynak
 
Son düzenleme:
Seneler öncesin de esnemenin bulaşıcı olduğunu Discovery Channel'da öğrenmiştim. Hatta deney bile yapmışlardı. Bir grup insanı bir odaya koyuyorlar, sonra aradan saatler geçiyor bir kişi esniyor sonra ise diğer insanlarda esnemeye başlıyor ve böylece esnemenin bulaşıcı olduğu oryaya çıkıyor.
 
Seneler öncesin de esnemenin bulaşıcı olduğunu Discovery Channel'da öğrenmiştim. Hatta deney bile yapmışlardı. Bir grup insanı bir odaya koyuyorlar, sonra aradan saatler geçiyor bir kişi esniyor sonra ise diğer insanlarda esnemeye başlıyor ve böylece esnemenin bulaşıcı olduğu oryaya çıkıyor.

Deneye gerek yok. Bunu bir çok insan biliyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı