Çözüldü Intel + AMD Laptopta Yavaş Windows Açılışı

• Konuyu başlatan Hic
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 62
  • Görüntüleme 7.701
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Selamlar,

Öncelikle, Windows'un açılış süresini kendiniz değil, doğru ölçecek bir yazılım ile ölçün. Bunun için BootRacer'ı kullanabilirsiniz:

BootRacer

Kendi sistemimde 850 EVO kullanıyorum, UEFI Win. 10 kurulu, açılışta Avira Antivirüs, Logitech Game software gibi birkaç yazılım yükleniyor ve BootRacer açılış süresini 22 saniye civarında ölçüyor, açılış süresinden bir şikayetim yok. BootRacer'ın sitesinden kendi sisteminize benzer sistemlerin açılış sürelerini de karşılaştırabilirsiniz.

Eğer açılış süresi kabul edilemeyecek kadar uzunsa, aşağıdaki ayarları da uygulamayı deneyebilirsiniz (Bu ayarlar, SSD'lerin ömrünü uzatmak için de oldukça yararlıdır):

> Arama kutusuna disk temizleme yazın ve C sürücüsünü seçip, sistem dosyalarını temizle'yi de seçerek temizlik yapın. C'nin özelliklerine girin ve araçlar sekmesinde, en iyi duruma getir'i seçip, açılan ekranda tüm diskleri işaretleyip en iyi duruma getir'e tıklayın.

> Yine Araçlar'da hata denetimi'ni çalıştırın.

> Telemetry'yi kapatın. Bunun için çalıştıra Regedit yazıp, Hkey_Local_Machine\Software\Policies\Microsoft\Windows\Datacollection konumuna gidin, Datacollection'a sağ tuşla tıklayıp Yeni > Dword (32 bit) değeri oluşturun. değerin adına AllowTelemetry yazın ve değerini 0 olarak ayarlayıp Registry'yi kapatın.

> Ayarlar > Gizlilik bölümündeki tüm sekmelerde gerçekten kullanmak istemediğiniz tüm seçenekleri kapatın (özellikle genel ve arkaplan uygulamaları bölümlerinde hemen herşeyi kapatın [SmartScreen hariç]. Geri bildirim bölümünde de Telemetry'nin kapanmış olduğundan emin olun.

> Yine Ayarlar'da Sistem bölümünde, Bildirimler kısmında Windows ile ilgili ipuçları göster'i kapatın.

> Denetim masası'na girin. arama kutusuna dizin yazın. çıkan sonuçlardan dizin oluşturma seçenekleri'ne tıklayın. Değiştir'i tıklayın. Açılan pencerede tüm disklerin tiklerini kaldırıp tamam'a tıklayın. Böylece dizin hizmetini kapatmış olacaksınız.

> Yine C sürücüsünün özelliklerine girip, "Bu sürücüdeki dosyaların, dosya özelliklerine ek olarak içeriklerinin de dizin haline getirilmesine izin ver" seçeneğinin tikini kaldırarak ek dizin hizmetini kapatın.

> Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > Güvenlik ve Bakım'a girin. Ortadaki Bakım sekmesine tıklayın. Otomatik Bakım'ın altında Bakımı Başlat'a tıklayarak otomatik bakım uygulayın.

> Msconfig, Görev Yöneticisi, Hizmetler ve Görev Zamanlayıcı'dan kullanmadığınız program ve hizmetlerin başlangıçta otomatik çalışmasını engelleyin.

> Ram miktarınız 8 GB yada üstü ise Virtual Memory'yi tamamen kapatabilirsiniz. Özel boyut'u seçerek başlangıç ve en büyük boyutu 16 MB olarak ayarlarsanız min. seviyede çalışacak ve aynı zamanda minidump dosyalarının kaydedilememesi gibi risk de olmayacaktır.

Bu arada Chipset, Intel Management Engine ve Intel Rapid Storage için windows 10 sürücülerini mutlaka kurmalısınız.

Son düzenleme:
Dediklerinizi gidince uygulayacağım. Fakat videoyu izlediyseniz sanırım bu şekilde olmasının sebebi donanımsal ve chipset tamiri gerektiricek gibi çünkü HD 6770 driverını sildiğimde ve bilgisayarı yeniden başlattığımda 15 saniye civarında açılıyor.

İşyerinden yazdığım için videoyu izleyemiyorum, ama sorunun kaynağı olarak grafik sürücüsünü tespit ettiyseniz, muhtemelen chipset vb. gibi bir sorununuz yoktur. Yapmanız gerekenler için ilk aklıma gelenler:

> BIOS'tan anakartın/işlemcinin dahili GPU'sunu tamamen kapatın ve 1. grafik birimi olarak PCI-E seçin.
> Windows'u açıp HD 6770'in sürücülerini AMD Install Manager üzerinden tamamen kaldırın.
> Display Driver Uninstaller Download version 17.0.3.1 adresinden Display Driver Uninstaller'ı indirip çalıştırın ve tüm AMD sürücülerini kaldırıp sistemi yeniden başlatın
> Download Drivers adresinden GPU'nuz için doğru driverı bulup indirin (önce normal driverı indirin, sorun yaşarsanız bir de Beta driverı deneyin).
> Olmazsa ve eğer sisteminiz notebook ise, üreticinin sitesine girip uyumlu Win. 10 driverı varsa deneyin.
> Son çare olarak tüm driverları otomatik güncelleyen yazılımları da deneyebilirsiniz (Driver Booster vb.)

Kolay gelsin.

Son düzenleme:
BIOS'dan kapatmayı bulamadım. Dediğiniz adımları öncesinde de uygulamıştım fakat çözüm olmadı.

BootRacer programının ölçümüyle bilgisayarımın açılış süresi.

Ustadım bir bakabilir misin? Yardımcı olabilirsen çok sevinirim. Chipsette mi problem var? Eğer öyleyse aynı donanıma sahip bir başka arkadaşımız Windows 8 kurulumu yapmış, sıkıntısız kullanıyormuş. Fakat ben Windows 10 arayüzünü daha çok sevdiğim için Windows 8 kurmak istemedim. Başka bir çaresi var mıdır? @Neurevt

@Murat5038 @BERWAR hala Windows 10 için çözüm bulabilmiş değilim. Yardımcı olabilir misiniz?

süre.PNG

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı