AtaGRL
Decapat
Daha fazla
- RAM
- 32 GB 3200MHz
- Ekran kartı
- Intel Arc B580
- Anakart
- Asus Rog Strix B550-F Gaming
- İşlemci
- Ryzen 5 5600x
Arkadaşlar selamlar, 1 hafta önce Gigabyte B450M S2H + Zotac RTX 2060'lı sistemimi upgradelemek istedim. Çin'den maxsun markalı 3X fanlı Intel Arc B580 ekran kartını ve B550-F Gaming anakart getirttim kuzenim aracılığıyla. Her şey süper oldu kurdum hallettim, BIOS'u çözdüm ayarladım. Ryzen 5 5600X işlemcimle beraber sistemi gayet düzgün şekilde açtım kullandım. FPS değerlerim çok iyiydi gayet sorunsuz çalışıyordu. Birkaç gün içinde arada fazla program açıldığında (fazladan kastım ağır bir oyun yanına ikincil bir program) kasmalar fark etmeye başladım. Örneğin bir oyun açılırken ya da halihazırda ağır bir oyun açıkken dosyalar, Görev Yöneticisi, google/opera gibi yan ekranımda (veya ana ekranımda) programları açtığımda aşırı derecede donmalar oluyordu o pencereyi mouse ile hareket ettirirken kasıyordu tüm bilgisayar, driver sorunu olduğunu düşündüğüm için fazla takmamaya çalışıyordum yeni bir ekran kartı olduğunun ben de farkındayım fakat sorunun nereden kaynaklandığını bilmemek de bir yandan canımı sıkıyordu. Bugün FC 25 oynarken de arkadaşıma yayın açmak istedim, Discord'dan yayını açar açmaz çok fazla kasmalar oyunda hızlanmalar inanılmaz boyutta donmalar başladı resmen ekranda olan biteni zor görüyor, mouse hareket ettirmem zorlaşıyordu. Armoury Crate programını açıp bir sıcaklık değerlerine göz atmak istedim, sorun gözükmüyordu ısılarda fakat sanırsam GPU usage uçmuş biçimde gözüküyordu. 609% olan usage diye tahmin ediyorum? Burada maç bitmişti CPU kullanımı oldukça düşüktü, yayını kapatmama rağmen arada GPU usage fırlıyor bu sayılara ve arkadaki FC 25 donar biçimde gözüküyordu izleyebiliyordum. 5600X ile darboğaz falan olsa dahi böyle bir sorunun olacağını düşünmemiştim %100 CPU kullanımının normal olduğunu düşünüyorum. Canımı çok sıkmaya başladı ve bunu çözmenin bir yolunu bulmak istiyorum. GPU değeri %100'ün üstüne fırlayıp önceki değerlerine geri iniyordu. Bazen %2 %3, oyun açıkken %70 %77, sonra %280'lere falan fırlıyordu.
ReSize BAR özelliği açık, her oyunda eskisinden fazla FPS alıyorum gayet iyi değerler ve yırtılmasız görüntüler alabiliyorum. Yanda bir program açmadıkça ya da FC 25 gibi bir oyunda yayın/dosya açmadıkça gayet problemsiz gözüküyor, sıcaklık değerleri çok iyi, şık.şu sorunu halledebilirsem gerçekten fiyat bazında da çok kusursuz olduğuna inanacağım ama bulamıyorum. Ne yapsam bilemiyorum başka kimsede de böyle bir sorun görmeyince iyice stres yaptım çünkü piyasada maxsun Intel B580 kullanan hiç görmedim. Konu hakkında yardımcı olursanız çok çok sevinirim, değiştirme veya iade etme şansım yok şu anda Çin'e gönderemeyeceğim için.
Not: [Kingston Beast 32GB 3600MHz] kullandığım RAM 3600 MHz'ymiş faturasında yazdığına göre, fakat ben bu zamana kadar 3200MHz kullandım anakartım desteklemiyor diyeydi sanırım. Bu yeni gelen ekran kartıyla beraber 3600MHz'ye çıkarmaya çalıştım fakat BIOS bilgisayarı başlatmama izin vermedi yeniden başlatıp durdu, açılmadı Windows. Bu tür şeyler sorun oluşturur mu?
Okuyan ve destek olmaya çalışan herkese teşekkürler şimdiden.
ReSize BAR özelliği açık, her oyunda eskisinden fazla FPS alıyorum gayet iyi değerler ve yırtılmasız görüntüler alabiliyorum. Yanda bir program açmadıkça ya da FC 25 gibi bir oyunda yayın/dosya açmadıkça gayet problemsiz gözüküyor, sıcaklık değerleri çok iyi, şık.şu sorunu halledebilirsem gerçekten fiyat bazında da çok kusursuz olduğuna inanacağım ama bulamıyorum. Ne yapsam bilemiyorum başka kimsede de böyle bir sorun görmeyince iyice stres yaptım çünkü piyasada maxsun Intel B580 kullanan hiç görmedim. Konu hakkında yardımcı olursanız çok çok sevinirim, değiştirme veya iade etme şansım yok şu anda Çin'e gönderemeyeceğim için.
Not: [Kingston Beast 32GB 3600MHz] kullandığım RAM 3600 MHz'ymiş faturasında yazdığına göre, fakat ben bu zamana kadar 3200MHz kullandım anakartım desteklemiyor diyeydi sanırım. Bu yeni gelen ekran kartıyla beraber 3600MHz'ye çıkarmaya çalıştım fakat BIOS bilgisayarı başlatmama izin vermedi yeniden başlatıp durdu, açılmadı Windows. Bu tür şeyler sorun oluşturur mu?
Okuyan ve destek olmaya çalışan herkese teşekkürler şimdiden.