Intel Celeron masaüstü sistem PSU değişikliğine rağmen açılmıyor

GokhanKS

Hectopat
Katılım
20 Haziran 2017
Mesajlar
13
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
SSD veya HDD modeli
WD Blue 500GB
Anakart
H81H3-M4 v1.0a
İşlemci
Intel Celeron
Öncelikle merhaba. Bilgisayarım yaklaşık 9 yıllık. İlk 4-5 sene gayet güzel çalışıyordu. Daha sonradan tahminime göre mahallede çok sık elektrik gidip gelmelerinden etkilendi ve artık tek seferde açılmamaya, 4-5 kere bastıktan sonra açılmaya başladı. Hatta sonradan daha da etkilendi ve Power tuşuna basınca bile açılmamaya başladı. Bilgisayarı açma yöntemi bulmuştum, artık sadece tam fişi çekip takarken Power tuşuna basınca açılmaya başladı. 2-3 sene de öyle devam ettim. Artık o yöntemde işe yaramamaya başlayınca 2. el bir güç kaynağı bulup onu takmıştım yani değiştirmiştim. Daha iyi açılmaya başlamıştı fakat oda sorunluydu. En son 5 ay önceye kadar normal açılmaya devam ederken, eskilerden kalma bir ekran kartı olan Gigabyte GT220 serisi bir ekran kartı taktım. Takıp bilgisayarı açtığımda bilgisayar açılıyor fakat ekran gelmiyordu. Daha sonra ekran kartını çıkartıp tekrar bilgisayarı açmaya çalıştığımda açılmamaya başladı. Yaklaşık 2 aydır böyle bekleyen bilgisayarı tekrar dün açmaya çalıştım. İlk başta fişi takıp anında güç tuşuna bastığımda ışık yandı açılmaya başladı fakat 10 saniye sonra kapandı bir daha da açamadım. Bu arada eski güç kaynağı varken kasaya dokunduğumda elim karıncalanıyordu yani büyük ihtimalle elektrik kaçırıyordu. Yeni güç kaynağı satın aldım ve taktım. Fakat sonuç değişmedi. Ne yaptıysam çalıştıramadım. Yeni güç kaynağında sorun yok hem sıfır hem de yeşil ve siyah kablolara değdirerek kısa devre ile çalıştırdım yani çalışıyor.

Denediğim yöntemler:
  • 24'lü pinin düzgün takıldığından eminim. İyice ittirdim ve tokası takıldı.
  • HDD ve SSD bağlantılarını söküp başlatmayı denedim yine olmadı.
  • Bilgisayar bayağı bir tozluydu her yerini elektrikli süpürgeyle iyice temizleyip denedim yine çalışmadı.
  • RAM'i çıkartıp silgiyle sildim ve taktım. Doğru yere takıldığından emin olduğum halde çalışmadı.
  • İşlemci soğutucusunun doğru takıldığından eminim.
  • Anakart üzerindeki kondansartörler akmış veya patlamış değildi. Kontrol ettiğim kadarıyla bir şey göremedim.
  • BIOS pilini çıkartıp 10 dk bekleyip tekrar takıp çalıştırmaya çalıştım fakat yine sonuç değişmedi.
  • Bilgisayarı fişten çıkartıp güç tuşuna 5-10 saniye basılı tutup statik elektriği varsa almayı denedim fakat yine açılmadı.
  • En son uzay sistem olarak çalıştırmayı denedim. Tornavidayı deydirerek kısa devre yapmayı denedim ama yine hiçbir tepki vermedi.
yeni aldığım güç kaynağı yetersiz gelemez çünkü hem aynı güçte hem de güç harcayan parçaları çıkartıp denediğim halde açılmıyor. Bilgisayarda hiçbir tepki yok. Herhangi bir ses veya ışık hiçbir şey yok.
Artık ne yapacağımı bilemiyorum. Çok çaresiz kaldım sabahtan beri bununla uğraşıyorum. İstediğiniz şekilde işlem yapıp sonucunu sizinle fotoğraflı olarak paylaşabilirim. İstediğiniz bir yerin fotoğrafı varsa atarım. Şimdiden çok teşekkür ediyorum. Hayırlı ramazanlar.
Anakartın fotoğrafı bu. Ben çekmedim internetten aldım ama aynısı.

ecs-h81h3-m4-v10a.jpg
 
Hocam 4-5 kere basınca açılma olayı PSU'nun patladığını gösterir ama şu an hiç tepki alamamanız bizi anakart arızası şüphesine itiyor.

Şu anda son olanların hepsi daha jelatininden yeni çıkmış PSU'yla yapılan işlemler. 4-5 kere basınca açılma olayı eski güç kaynağıylaydı.
 
Fotoğraflarda oksitlenme göremedim. Önerim kasayı bilgisayarcıya götürüp kontrol ettirmeniz. Hangi parçada sorun olduğunu ve ne yapılması gerektiğini söyler.
 

Geri
Yukarı