İntel Core 2 Duo E8600 düşük hızda çalışıyor

İşlemcinin hızı BIOS üzerinde 2.00 görünüyor. Yani 3.33 Ghz işlemcim yaklaşık %60 performans ile çalışıyor.
  • Anakart İntel DP965LT
  • BIOS güncellendi
  • Temiz kurulum yapıldı (İşletim sistemiyle ilgili olduğunu düşünmüyorum)
  • Sistemde ısınma sorunu yok, Psu, Cpu ve kasa fanı tamamı temizlenip WD-40 ile yağlandı, termal macun yenilendi.
  • 2 GB x 4 adet, toplamda 8 GB aynı marka ve özellikte 800 MHz RAM takılı.
  • GT 220 ekran kartı mevcut.
Sorun ne olabilir?

Fark ettiğim şey şu ki, işlemciye şu an yaklaşık 1 volt güç gidiyor, BIOS'da işlemci voltajını ayarlayacak herhangi bir menü mevcut değil. Bakmak isteyenler için BIOS versiyonum ve tüm menüler aşağıdaki videoda gösteriliyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Her yolu denedim çözemedim, fikir yürütelim beraber.

372223

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS'unda RAM'lerin de 4GB görünüyor. 2 RAM takılıyken mi BIOS görüntüsü aldın.
Evet görüntü aldığım sırada 2 ram takılıydı. Daha sonra 2 adet daha ekledim. 4 adet Kingston ddr2 800 mhz ram takılı.

Az önce yaptığım Cpu-Z Benchmark sonuçları detaylı bilgi bu sayfada mevcut. Test sonucuna göre kendisinden çok daha alt seviye işlemcilerden dahi daha az performans sağlıyor.
Ben işlemciye giden voltajın düşük olduğu için böyle olduğunu düşünüyorum. 1 volt gidiyor, ama çözümü hakkında bir fikrim yok. Bios voltaj ile oynamama izin vermiyor.

Evet görüntü aldığım sırada 2 ram takılıydı. Daha sonra 2 adet daha ekledim. 4 adet Kingston ddr2 800 mhz ram takılı.

Az önce yaptığım Cpu-Z Benchmark sonuçları detaylı bilgi bu sayfada mevcut. Test sonucuna göre kendisinden çok daha alt seviye işlemcilerden dahi daha az performans sağlıyor.
Ben işlemciye giden voltajın düşük olduğu için böyle olduğunu düşünüyorum. 1 volt gidiyor, ama çözümü hakkında bir fikrim yok. Bios voltaj ile oynamama izin vermiyor.
Sorunun voltaj ile ilgisi yok.
Kullandığınız anakartın chipseti 965 serisi olduğu için MAX FSB değeri 1066 olan işlemcileri destekliyor. Kullandığınız işlemci ise 1333 MHz FSB özelliğine sahip. Bundan kaynaklı olarak İşlemci frekansından kayıp yaşıyorsunuz. İşlemciniz 1333 MHz FSB ile üzerinden çalışınca 3.3 GHz hıza ulaşıyor. 1066 MHz FSB üzerinde çalıştığı için 2.0 GHz hıza çıkıyor.

Sorunun voltaj ile ilgisi yok.
Kullandığınız anakartın chipseti 965 serisi olduğu için MAX FSB değeri 1066 olan işlemcileri destekliyor. Kullandığınız işlemci ise 1333 MHz FSB özelliğine sahip. Bundan kaynaklı olarak İşlemci frekansından kayıp yaşıyorsunuz. İşlemciniz 1333 MHz FSB ile üzerinden çalışınca 3.3 GHz hıza ulaşıyor. 1066 MHz FSB üzerinde çalıştığı için 2.0 GHz hıza çıkıyor.
Teşekkür ederim cevap için.
Ancak aklıma oturmayan konular var anlamaya çalışıyorum. Windows üzerinde işlemci hızı 3.33 MHZ görünüyor. Bios'ta 2.00 göründüğü halde.

Cevabınızla baktım az önce evet 965 chipset dediğiniz gibi 1066 fsb destekliyormuş. Fakat bios ekranımda 1332 okunuyor. Hayli kafam karıştı.
372300

Teşekkür ederim cevap için.
Ancak aklıma oturmayan konular var anlamaya çalışıyorum. Windows üzerinde işlemci hızı 3.33 MHZ görünüyor. Bios'ta 2.00 göründüğü halde.

Cevabınızla baktım az önce evet 965 chipset dediğiniz gibi 1066 fsb destekliyormuş. Fakat bios ekranımda 1332 okunuyor. Hayli kafam karıştı.Eki Görüntüle 372300
Okunan değer(Temel Değerler 3.33GHz FSB 1333MHz), ulaşılabilen değer(Çalışma Değeri 2.0GHz 1066MHz) farklıdır. Bu da İşlemcinin ulaşabileceği MAX. frekansı etkiliyor.
965 Chipseti bu işlemciyi bu frekans üzerinde çalıştıramaz. Eğer herhangi bir overclock müdahalesi olmazsa. Bunun için de anakartın voltaj değerlerine müdahale için hem izin vermesi hem de PSU yeterli gücü sağlayabilmesi gerekiyor.

Okunan değer(Temel Değerler 3.33GHz FSB 1333MHz), ulaşılabilen değer(Çalışma Değeri 2.0GHz 1066MHz) farklıdır. Bu da İşlemcinin ulaşabileceği MAX. frekansı etkiliyor.
965 Chipseti bu işlemciyi bu frekans üzerinde çalıştıramaz. Eğer herhangi bir overclock müdahalesi olmazsa. Bunun için de anakartın voltaj değerlerine müdahale için hem izin vermesi hem de PSU yeterli gücü sağlayabilmesi gerekiyor.
Kendi biosu buna imkan vermiyor. Overclock yapabilmek için alternatif yolları araştıracağım.
Peki bu anakartta kullanabileceğim en üst işlemci hakkında fikir verebilirmisiniz. Intel sayfasında Q6700 olarak görünüyor fakat bazı sitelerde q9450 işlemciyi sorunsuz kullandığını söyleyenler var. Sorunsuz zannettikleri bendeki gibi bir durum olabilir mi ? Görünüşte bende sorunsuz kullanıyor gibiyim ama testlerde %60 verim alabildiğimi görüyorum.

Kendi biosu buna imkan vermiyor. Overclock yapabilmek için alternatif yolları araştıracağım.
Peki bu anakartta kullanabileceğim en üst işlemci hakkında fikir verebilirmisiniz. Intel sayfasında Q6700 olarak görünüyor fakat bazı sitelerde q9450 işlemciyi sorunsuz kullandığını söyleyenler var. Sorunsuz zannettikleri bendeki gibi bir durum olabilir mi ? Görünüşte bende sorunsuz kullanıyor gibiyim ama testlerde %60 verim alabildiğimi görüyorum.

Bu anakart modelinin 3 farklı alt modeli mevcut. Quad desteği hepsinde yok.
372325

Şu listede en alttaki modelde Quad ve EXtreme desteği var sadece.
Sizin anakartınızın alt model adı nedir bunu öğrenmeniz gerekiyor.

Şu site üzerinden tüm alt özelliklerini görebilirsiniz. İntelin sayfasında alt model farklarını göremedim.

Bu anakart modelinin 3 farklı alt modeli mevcut. Quad desteği hepsinde yok.
Eki Görüntüle 372325
Şu listede en alttaki modelde Quad ve EXtreme desteği var sadece.
Sizin anakartınızın alt model adı nedir bunu öğrenmeniz gerekiyor.

Şu site üzerinden tüm alt özelliklerini görebilirsiniz. İntelin sayfasında alt model farklarını göremedim.
İşin mide bulandıran kısmı tam olarak burası. Sorunuma çözüm ararken bu sitelerin hepsini arşınladım . Verdiğiniz sitede bahsi geçen bu alt modeller ise hiçbiryerde benim karşıma çıkmıyor. Anakart üzerinde yazmıyor, Intelin kendi Board tanıma programcığında gösterilmiyor, aida 64 vb programlarda görülmüyor.

Yukarıdaki resmi intel sitesinde işlemci destek listesinde 2 adet Core 2 Quad modeli mevcut.

Resmi olmayan bu sitede ise kullanıcıların yorumlarına göre daha fazlası mevcut.

Ben ise aklıma aşağıdaki linkteki işlemciyi kestirdim.

Resmi cpu destek listesinde adı geçmiyor fakat 1066 Fsb 8 Mb önbellek 775 pin en iyi seçenek bu gibi duruyor. Alırsam ne tür bir sorunla karşılaşabilirim hiçbir fikrim yok .

372331

Bu belgeye ulaştım QX6700 işlemcinin uyumlu olduğu ürünler hakkında;

Listede Intel® 82P965 Bellek Denetleyici var. Fakat intel eski ürünleri konusunda okadar garip ki güvenemiyorum. Örneğin bir işlemcinin uyumlu olduğu anakartlar listesinde A anakartı var iken, bu A anakartının desteklediği işlemci listesinde o işlemci bulunmuyor, böyle garip çelişkili durumlar oluşuyor.

Yukarıdaki resmi intel sitesinde işlemci destek listesinde 2 adet Core 2 Quad modeli mevcut.
Buradaki 2 model de 1066FSB ve BIOS'un Q6600 için 1612 Q6700 için 1698 veya üstü olması gerekiyor.

Ben ise aklıma aşağıdaki linkteki işlemciyi kestirdim.
Resmi cpu destek listesinde adı geçmiyor fakat 1066 Fsb 8 Mb önbellek 775 pin en iyi seçenek bu gibi duruyor. Alırsam ne tür bir sorunla karşılaşabilirim hiçbir fikrim yok .
  1. Bu işlemciyi kolay bulamazsın. Bulsan bile uçuk fiyat olacak.
  2. Bulup aldın diyelim, denediğinde çalışmazsa anakartında bu defa elinde kalacak ya da satmak durumunda kalacaksın.
Benim fikrim bu uğraşa girmeye değmez. İlle alacam dersen G41 chipset anakart al senin işlemcini tam performans kullanır. istersen Quad işlemci de alırsın daha makul fiyata gelir. En azından bu ikisinin toplamı bulacağın QX6700 den daha ucuza gelir.

Listede Intel® 82P965 Bellek Denetleyici var. Fakat intel eski ürünleri konusunda okadar garip ki güvenemiyorum. Örneğin bir işlemcinin uyumlu olduğu anakartlar listesinde A anakartı var iken, bu A anakartının desteklediği işlemci listesinde o işlemci bulunmuyor, böyle garip çelişkili durumlar oluşuyor.
BIOS'a işlemciler için sonradan kod eklemekten kaynaklanıyor. Çoğu firma bunun örneklerini zamanla yapmıştır. İlk çıkış listesinde olmayan işlemciyi BIOS güncellemesiyle eklemiştir.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı