Intel, Düşük Pazar Talebi Nedeniyle Binlerce Çalışanı İşten Çıkaracak

İşlemcilere oyuncak çekirdek koymaya devam etsinler daha🤣
İşlemcilerine koyduğu grafik birimlerinden nefret ediyorum. AMD'ye göre daha fazla ısınıyor, özellikle laptoplarda. Bende 10300H kullanıyorum hiç memnun değilim.
Ama o dahili grafik birimleri emin olun çoğu kişinin zor zamanında kurtarıcısı olmuştur. Harici grafik kartınızın sorun çıkardığını ve aceleyle bir toplantıya girmek zorunda olduğunuzu düşünün. O zaman dahili grafik kartı işini görüyor. Isınmaya gelirsek her elektronik cihaz hatta elektrik geçirmekten başka işi olmayan kablo bile ısınıyor. Soğutucu bu yüzden geliştirilmiş. :)

@SideWinder @BurakFIRAT Bilgilendirmeniz için teşekkürler.

Özetle anladığım kadarıyla ARM işlemciler tarafında daha sade komut girdisi anlayışından dolayı düşük güç tüketiminde yeterli performansı verebilirken X86 işlemciler karmaşık komut çözebilme yeteneğinden dolayı güç tüketimi fazla. Bundan dolayı dolayı ısınmasının önüne geçemiyorlar.

@theXLone gibi. Burada farkı belirleyen işlemci mimarisi ve tasarımı kadar işletim sistemi de. Bilhassa düşük güç tüketiminde yüksek performansı almak istiyorsanız. Çünkü bir bakıma işlemciyi yöneten ve hangi işlemcilerin hangi sırada yapılacağına karar veren işletim sistemidir.

Burada CISC'in daha komplike bir yapıda olması ve komut setlerini RISC gibi sıra sıra execute etme gibi bir zorunluluğunun da olmaması, farklı çekirdek tiplerine sahip işlemciler için farklı bir yaklaşıma gidilmesine sebep oluyor.

Yani Apple'ın M1'den bu kadar yüksek performans almasında, mimari kadar OS'un da etkisi büyük.

Bir de her şeye zam geldiği şu dönemlerde Intel - AMD olayına takılmamak gerek. Hele hele uzun süre platform desteği tamamen Türkiye dışı bir durum. Mevcut bütçenizle en iyi performansı veren sistemi almak gerek. "İlerde yeni nesil ile değiştiririm" düşüncesi hep olur kafada ama çorap değiştirir gibi işlemci değiştirmek, eskide kaldı.

Şu an Mini-ITX sistem toplayan ve pahalılıkları iliklerine kadar hisseden birisi olarak, AM5 ile ilgili en büyük eleştirim, anakart pahalılığı olacak. Keza Intel tarafında da pahalılık var anakartlarda.

Bütçenize uygun ne yetiyorsa alın.

Bence Intel, parasına göre iyi bir performans vermiyor. Mesela 2021 model AMD Ryzen işlemcili laptoplar, ucuz ve güçlü, bol çekirdek ve threadli, önbelleği üzmüyor, 7 nm, ne ısınıyor, ne de çok enerji tüketiyor. AMD'ye talep olması normal gibi.

2022 işlemcilerini takip etmedim pek.

Birde son iki yıldı bilgisayar toplama videolarında falanda hep işlemci AMD tercih ediliyor. İnşallah yakında, ekran kartını da AMD talebi olur. İstemsizce AMD fanı oldum gitti :D.

Intel'in mevcut p+e Core'ları big. Little teknolojisinin klonudur, çalışma mantıkları aynıdır, ve bu teknolojinin ne kadar başarısız olduğunun en büyük göstergesi Windows 10'dur Windows 10 ile W11 arasında benchmark platformuna bağlı olarak %30'un üstünde performans farkı yakalanabiliyor, bu demek oluyor ki p+e Core'ların çalışabilmesi işini yapabilmesi için Intel'in kullanıcıyı kullanmak zorunda bıraktığı OS'i, kullanıcıyı kullanmak zorunda bıraktığı benchmark programını, kullanıcıya kullanmak zorunda bıraktığı programları kullanarak tam performansı elde edebiliyor kullanıcılar.
Yani kısacası Intel versin kaynak kodlarını büyük programlara doğru çalışsın birkaç yıl sonra 15. nesili çıkarmaya uğraşırken 12. nesilin kaynak kodlarını geliştiriciler boş verip Windows 10 performansında olduğu gibi çıplak bıraksınlar ve nesil kendi kendini öldürsün. Bunu öngörmek çok da zor değil açıkçası.

M1 ARM mimarisi bir işlemci olduğu için gelişmiş kullanıcı için doğrudan bir kısas değil, yalnızca giriş ve orta-üst seviye kullanıcıların kullandıkları performans.
X86 platformu ile ARM platformunun performansı evet kıyaslanabilir programlar ve çalışma süreleri özelinde ama yapabiliteleri henüz aynı değil daha istediğin OS'i dahi kuramıyorsun m1'e açıkçası m1'e bir laptop işlemcisi gözüyle bakmaktansa MacBook'u ayrı bir cihaz olarak görmek doğru olan.

AMD ise hep Intel'den çalıyor her zaman bir nesilde AMD işlemcisinin hız değeri bir önceki nesildeki Intel i9 işlemcinin hız değerine yakın oluyor AMD belli nesillerde iyiydi mesela Ryzen 5000 serisi iyiydi.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı