Intel i5 14600KF thermal throttling oluyor

volkany

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba,
14600KF islemci yuk altinda kisa bir sure sonra frenlemeye basliyor. Stres test ve oyun testlerinde ayni sorun var.
Sistemde Power, sogutucu, BIOS, sürücüler vs. Her şeyin olmasi gerektigi gibi oldugunu dusunebilirsiniz detaya girip sizi yormayim.
Strest test sensor gorsellerini yukledim.
Tek onemli gordugum fark; bugün BIOS'u tekrar yukledim ve defaulta getirdim, biraz daha stabillesti, dunku testlerde sensor grafik buyuk ve sık zigzaglar seklindeyken, bugün BIOS'u tekrar yukleyince daha stabil oldu fakat islemci kendini limitlemeye devam ediyor, buradan yola cikara dusunuyorum ki sorun yazilimsal, artik BIOS mu baska bir şey mi bilmiyorum. 12100F kullaniyordum ayni ayarlarda cok stabildi saatlerce %100 yukte calisiyordu, 14600KF 65 dereceyi gordugu gibi MHz ve islemcinin cektigi watt dusuyor.
Yardimlarinizi bekliyorum teşekkürler.
i5 14600KF
MSI Pro H610M-G
750W bronz PSU
360mm sivi sogutma

Dosya Ekleri

• 20250410_140101.jpg
    20250410_140101.jpg
    168,6 KB · Görüntüleme: 65
  • 20250410_140017.jpg
    20250410_140017.jpg
    187,4 KB · Görüntüleme: 56
  • 20250410_140011.jpg
    20250410_140011.jpg
    189 KB · Görüntüleme: 45
  • 20250410_140005.jpg
    20250410_140005.jpg
    192,2 KB · Görüntüleme: 45
  • 20250410_140001.jpg
    20250410_140001.jpg
    187,9 KB · Görüntüleme: 36
  • 20250410_135955.jpg
    20250410_135955.jpg
    193,5 KB · Görüntüleme: 46
Son düzenleyen: Moderatör:
Biosu biraz kurcaladim advance modda, islemciyi frekans veya termal anlamda frenleyebilecek bazi secebekleri kapattim yada degistirdim. Ama cok fazla secenek var, intelin kendi ayarlari var msi biosun kendi ayarlari var, cok sey ustuste biniyor, sirf enerji tuketimiyle alakali 50 kalem secenek var, ne gerek var bu kadar detaya cek elektrigi ver performansi bitsin gitsin.
Yaptigim degisiklerden sonra mosfetlerin biraz fazla isindigini gordum, onceden max 78derece goren mosfetler 85 86 oldu, daha da artiyordu cekindin kapattim stres testini.
Power max pl1 100watt ve short power max pl2 115watt, sanirim bu sebepten cpu 120watt civari ustunu gormuyor, testin basinda sistem daha isinmamisken bile 5.3ghz yerine 4.3 4.6 ghz arasi calisiyor.
Islemci 70derece ustune cikmadi.
Olmadi birde pl1 ve pl2 degerlerini artirip deneyecegim bakalim

Agalar birkac sorum var
-Ortalama kalitedeki mosfetler kac dereye kadar dayanir?
-Cpu'yu puanlayacak bir test programi onerirmisiniz aldigi skoru olmasi gerekenle karsilastirayim, mumkunse uzun suren benc onerin sistemi uzun yukte skorlasin. Kaybim %10 civari falansa hic ugrasmiycam fixlemekle.
-intel extreme tunung utility iyi midir test ve overclock acisindan veya stabilizasyomu artirir mi

Cinebench r23 testinde 25000 olmasi gereken puan 20000 cikiyor kayip cok fazla

Cinebench R23 tek cekirdek 2099 olmasi lazim 1980 aldi

Son düzenleme:
Biosu biraz kurcaladim advance modda, islemciyi frekans veya termal anlamda frenleyebilecek bazi secebekleri kapattim yada degistirdim. Ama cok fazla secenek var, intelin kendi ayarlari var msi biosun kendi ayarlari var, cok sey ustuste biniyor, sirf enerji tuketimiyle alakali 50 kalem secenek var, ne gerek var bu kadar detaya cek elektrigi ver performansi bitsin gitsin.
Yaptigim degisiklerden sonra mosfetlerin biraz fazla isindigini gordum, onceden max 78derece goren mosfetler 85 86 oldu, daha da artiyordu cekindin kapattim stres testini.
Power max pl1 100watt ve short power max pl2 115watt, sanirim bu sebepten cpu 120watt civari ustunu gormuyor, testin basinda sistem daha isinmamisken bile 5.3ghz yerine 4.3 4.6 ghz arasi calisiyor.
Islemci 70derece ustune cikmadi.
Olmadi birde pl1 ve pl2 degerlerini artirip deneyecegim bakalim

Agalar birkac sorum var
-Ortalama kalitedeki mosfetler kac dereye kadar dayanir?
-Cpu'yu puanlayacak bir test programi onerirmisiniz aldigi skoru olmasi gerekenle karsilastirayim, mumkunse uzun suren benc onerin sistemi uzun yukte skorlasin. Kaybim %10 civari falansa hic ugrasmiycam fixlemekle.
-intel extreme tunung utility iyi midir test ve overclock acisindan veya stabilizasyomu artirir mi

Cinebench r23 testinde 25000 olmasi gereken puan 20000 cikiyor kayip cok fazla

Cinebench R23 tek cekirdek 2099 olmasi lazim 1980 aldi
  • BIOS’a gir → CPU Lite Load = Mode 7 veya 8 yap (MSI ise)
  • PL1 / PL2 / Tau değerlerini el ile gir:
    • PL1 = 125W+, PL2 = 181W+, Tau = 56s
  • CMOS Reset → BIOS Default → Tekrar elle ayarları gir
  • Windows güç planı: Ultimate Performance
  • Güç limitlerini elle girmeyi dene bakalım sonuçlar ne olacak

En kisa zamanda deneyip sonuclari yazacagim. Tesekkurler.

Yok olmadi. Dedigin ayarlarla da denedim baska seyler de denedim olmadi, xtu denedim olmadi
Cpu watt tuketimini artirabiliyorum, 200w kadar denedim, stres testi basinda 200w cekiyo 5.3ghz stabil calisiyor ve cpu max 70 derecrde. ne zamanki mosfetler 90dereceyi asiyor bi 4,5ghz lere kismaya basliyor watt tuketimi 125-100 civarina dusuruyor sonra tekrar yukseliyor dalgali devam ediyor, mosfetler 99 dereceye yaklasirsa 3.1ghz kadar iniyor ve 40 50 wattlara dusuyor.
Bu anakarti zamaninda 12100f icin almistim ve en ucuz modeldi, sanirim mosferler ve diger bilesenler bu tuketimleri karsilamiyor.

Son düzenleme:
Evet şimdi olay netleşti anakartın çok giriş seviyesi kalıyor. Vram ısınıncada kendini kısıyor. Yapabiliyorsan yeni bir anakart almak en iyi çözüm. Eğer geçici çözüm denemek istersen 2 yöntem var;

🔨 Pratik Tavsiye
Kombine çözüm = "Undervolt + Fan Modu"
  1. -0.1V undervolt dene
  2. 4.5 GHz sabit frekans (oto boostu kapat)
  3. VRM’ye küçük kasa fanı yönlendir

Son düzenleme:
Cozemedim ama sorunun anakart mosfetlerden kaynakli oldugu kesin gibi, tabi bir de farkli anakartlarda gormek lazim, varsa kullanan arkadaslar deneyimlerini yazabilir.
Oyunlarda yada normal kullanimda islemci tam yuk olmadigi icin sorun olmuyor, nihai modda 5.3ghz stabil calisiyor, ama render alacaksan yada stres testi gibi islemci full yukte calisacaksa mosfetler 99 derece geliyor ve burdan gelen akimin anakart tarafindan kisildigini dusunuyorum, bu sebeple islemci kendini 3,3ghz ye kadar indiriyor ve tuketim 65watt civarina dusuyor, mosfet 90 dereceye falan inince tekrar tam guc calisiyor ve bu sekilde dongu devam ediyor.
Undervolt denedim 0.100 falan asagi cektim denedim baktim yine ayni seneryo daha fazla ugrasmak istemedim, simdilik bu sekilde kullanacagim, zaten mosfetler asiri isinmadikca sorun olmuyor, genel kullanim amacim oyun, oynadigim oyunlarda genelde hikaye modlu oyunlar ve islemciden cok ekran kartina yuk bindiriyor, belki ilerde anakrti degistiririm.

Cozemedim ama sorunun anakart mosfetlerden kaynakli oldugu kesin gibi, tabi bir de farkli anakartlarda gormek lazim, varsa kullanan arkadaslar deneyimlerini yazabilir.
Oyunlarda yada normal kullanimda islemci tam yuk olmadigi icin sorun olmuyor, nihai modda 5.3ghz stabil calisiyor, ama render alacaksan yada stres testi gibi islemci full yukte calisacaksa mosfetler 99 derece geliyor ve burdan gelen akimin anakart tarafindan kisildigini dusunuyorum, bu sebeple islemci kendini 3,3ghz ye kadar indiriyor ve tuketim 65watt civarina dusuyor, mosfet 90 dereceye falan inince tekrar tam guc calisiyor ve bu sekilde dongu devam ediyor.
Undervolt denedim 0.100 falan asagi cektim denedim baktim yine ayni seneryo daha fazla ugrasmak istemedim, simdilik bu sekilde kullanacagim, zaten mosfetler asiri isinmadikca sorun olmuyor, genel kullanim amacim oyun, oynadigim oyunlarda genelde hikaye modlu oyunlar ve islemciden cok ekran kartina yuk bindiriyor, belki ilerde anakrti degistiririm.
Anakart değişimi ideal olacaktır. Çoğu kullanıcı en ucuz anakartı alıp geçiyor uzun vadede iyi anakartlar parasının hakkını veriyor. Gerek fazladan usb portu, fan çıkışları, M2 ssd portları derken asıl önemli olan mosfetler bu doğru akımı sağlıklı şekilde vermesi lazım. 2-3 bin fazla olsun yinede orta seviye bir anakart alınması taraftarıyım ben en azından hayatım boyunca bu şekilde yaptım. Tabi maddi olanaklar farklı kimşeyede bunu niye aldın diyemiyoruz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı