Intel i5 4440 Isınma Sorunu/Isı Sensörü

yutoalpha

Hectopat
Daha fazla  
Yakın zamanda ekran kartının arıza yapıp kullanılamaz hale gelmesi ve HDD'nin de bozulması sonucunda bilgisayarı tamire gönderdik. Tamirden geldikten sonra onboard bağlantı yoluyla açılan bilgisayarda ısı testi yaptığımda boştayken 50C gibi uçuk bir değere ulaştığını fark ettim. Hafızası tamamen boş bir bilgisayarda herhangi bir işlem bile yapılmıyorken bu dereceye ulaşması beni şaşırttı. SA-MP'de roleplay sunucusuna girdiğimde 100 FPS sabit performans ile oyunu bir süre oynattıktan sonra işlemci ısısının 90 dereceye kadar ulaştığını gözlemledim. Oyundan herhangi bir performans düşüşü olmuyor ancak ısınmaya devam ediyor olarak görünüyor işlemci. Tüm yükü işlemciye bindirmemek adına ATI X1550 512 MB ekran kartını bilgisayara taktım ve sorun yine devam etti. Google Chrome üzerinden dizi açtığımda bile 80-90 dereceyi bulabiliyor. Ve bu aldığım değerler hiç stabil şekilde ilerlemiyor, 90 dereceyken 10-15 saniye sonra birden 50-60 dereceye düşüyor.

Sistemim:
- Cooler Master HAF 912 Plus 750 W
- Asus H87 Plus Anakart
- Intel i5 4440 3.1 GHz (stok fan ile soğutma)
- G-Skill Ripjaws 2x4 GB 1600 MHz RAM
- Seagate 1 TB 7200 Rpm HDD

İnternette derinlemesine araştırma yapamadım ancak bilirkişi olan sizlere danışmak istedim. Isı sensörünün bozulup yanlış değer gösterme gibi bir ihtimali olduğuna dair forumlarda bilgiye rastladım. Bunun ihtimali yüksek midir yoksa eskiyen termal macundan vs.den mi kaynaklıdır tam bilemiyorum. Yaşadığım yer kaynaklı PC parçası edinme konusunda problem çekiyorum, bunu da göz önünde bulundurarak tavsiyelerinizi bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam iyi günler. Aynı sorunu ben de yaşamaktayım. İşlemci oyunda 90 ve 100 derece arasında, boşta ise 49-60 derece arasında sürekli. Termal macun yenileme esnasında kullandığım stok işlemci soğutucunun bir ayağı maalesef kırıldı. Yani değişen bir şey olmadı. Aynı şekilde oyun performansımda sorun yok ama işlemci fazla ısınmakta. Siz bir çözüm bulabildiniz mi ? Ben en yakın tarihte bir bilgisayarcı ile sorunumu çözmeyi amaçlıyorum. Ve bilgisayarım 5 yıllık. Teşekkürler şimdiden.

@technora

Soğutucunun ayağı kırıldıysa sürdüğünüz termal macun pek bir işe yaramayacaktır. O soğutucunun değişmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra kasa içi havalandırma da önemli. Kasada en az iki tane fan bulundurmakta fayda var. Biri temiz hava çekecek, öteki de sıcak havayı tahliye edecek.

Değerleriniz çok yüksek. Önlem almanız gerekiyor.

@technora

Soğutucunun ayağı kırıldıysa sürdüğünüz termal macun pek bir işe yaramayacaktır. O soğutucunun değişmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra kasa içi havalandırma da önemli. Kasada en az iki tane fan bulundurmakta fayda var. Biri temiz hava çekecek, öteki de sıcak havayı tahliye edecek.

Değerleriniz çok yüksek. Önlem almanız gerekiyor.

Hocam doğru söylüyorsunuz. Ayaklardan sadece biri kırık olduğu için üçünün dengede kalmasını sağlamaya çalıştım, elimden geldiği kadar. Soğutucu değişimini sağlayacağım fakat önümde bir zaman var maalesef, bunun için geçici olarak soğutucunun aynısını ya da kırık ayağını temin edeceğim sanırım. Önlem olarak ne önerirsiniz geçici olarak ? Çok teşekkür ederim.

Soğutucuyu değiştirmek dışında yapabileceğiniz tek şey işlemciye yük bindirmemek olacaktır. Boşta sorun olmaz ama, yük altında fazla kullanmamak en güzeli.

Hocam doğru söylüyorsunuz. Ben gelecek yıla bir bilgisayar alacağım zaten ama dediğiniz gibi yormamak daha mantıklı. Bu arada çok teşekkür ederim.
Soğutucuyu değiştirmek dışında yapabileceğiniz tek şey işlemciye yük bindirmemek olacaktır. Boşta sorun olmaz ama, yük altında fazla kullanmamak en güzeli.

Hocam güncelleme için biraz geç oldu, kusura bakmayın. İki gün önce sipariş ettiğim soğutucu elime ulaşır ulaşmaz direk montajına geçtim ve gayet iyi oldu. Yani stok Intel soğutucuları gibi gözükse de, o kadar agresif bir montaj tarzına sahip değildi. Taktığım anda sıcaklık ölçümüne geçtim ve boşta 20-40 derece arasında gidip gelmekte, yük altında iken en fazla 65 derece oldu. Tekrardan teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı