Intel i5 5200U sisteme Linux dağıtımı önerisi

Merhaba, Windows 10 kullanıyorum format zamanı geldiğini düşündüğüm için Windows 10 LTSC 2021 yükleyecektim ama YouTube'ta adını unuttum. Türk içeriklerin neredeyse hepsi Linux olan bir adamdan Linux rehberi izledim. İlgimi çekti açıkçası.
Kısaca dağıtım araştırdığımda karşıma iki tane çıktı.
Zorin OS ve Linux Mint. (veya sizde önerebilirsiniz yeni başlayanlar için bunları gördüm. Mesela birini beğenmesem, bir dağıtımdan diğer dağıtıma geçmek için temiz kurulum mu yapmalıyım?)
Linux ile ilgili neredeyse hiçbir şey bilmiyorum eskiden Pardus deneyimledim ama kullanmadım. Hangisini kullanmalıyim sizce?

Sistem:
Intel i5 5200U.
NVIDIA GeForce 920M.
8 GB RAM.
SSD.

"Bilgisayarı ne için kullanıyorsun" diye soracak olursanız genelde Chrome'da gezinirim oyun oynarım. Oyun deyince işler bozuluyor Linux için tabii.
Oynadığım oyunlardan bazılarını yazacağım.
-Rocket League.
-Valorant (çalışmıyor galiba o yüzden Linux kurarsam dualboot olarak LTSC kurarım Valorant için.)
-Need for Speed u2, Most Wanted, Carbon.
-ETS 2
-BlueStacks 5 (kullanırım ama fazla değil.)
-(Korsan oyun için ne yapmalıyım nasıl açarım onları?)

Ve son olarak iki diskim var biri SSD diğeri HDD. HDD olan aşırı dolu yani yedekler falan var o yüzden NTFS olarak kalmalı. Oyunların çoğu orada zaten. Yapmam gerekenleri anlatabilirsiniz sevinirim.

Başka dağıtıma geçmek için temiz kurulum gereklidir.
Ama hızlı olması açısından USB'nize Ventoy kurabilirsiniz.

Çoğu oyun Steam üzerinde ise Proton ile oynayabilirsiniz.
Steam dışı oyunlar Epic Games=(heroic Launcher)
Lutris ile çoğu oyunu açabilirsiniz.

Dağıtım olarak Linux Mint veya başka bir başlangıç dostu dağıtım olabilir.

Yeni başlayanlar için Linux dağıtım rehberi
Dün bunun ile alakalı bir rehber hazırladım göz atabilirsin.

Başka dağıtıma geçmek için temiz kurulum gereklidir.
Ama hızlı olması açısından USB'nize Ventoy kurabilirsiniz.

Çoğu oyun Steam üzerinde ise Proton ile oynayabilirsiniz.
Steam dışı oyunlar Epic Games=(heroic Launcher)
Lutris ile çoğu oyunu açabilirsiniz.

Dağıtım olarak Linux Mint veya başka bir başlangıç dostu dağıtım olabilir.

Yeni başlayanlar için Linux dağıtım rehberi
Dün bunun ile alakalı bir rehber hazırladım göz atabilirsin.
Teşekkürler oyun performansında nasıl bir fark olur? Yani sizin rehberinizdeki dağıtımlar arasında FPS farkı büyük mü yoksa işte max 3-5 FPS'lik fark mı var?
Şimdi programlarımı lisanslarıyla beraber yedekleyecek bir program arıyorum onu bulduktan sonra Zorin OS geçmeyi düşünüyorum bakalım.

Teşekkürler oyun performansında nasıl bir fark olur? Yani sizin rehberinizdeki dağıtımlar arasında FPS farkı büyük mü yoksa işte Max 3-5 FPS'lik fark mı var?
Şimdi programlarımı lisanslarıyla beraber yedekleyecek bir program arıyorum onu bulduktan sonra Zorin OS geçmeyi düşünüyorum bakalım.

Dediğiniz gibi fazla bir fark yok dilediğinizi kullanmakta özgürsünüz.

Dediğiniz gibi fazla bir fark yok dilediğinizi kullanmakta özgürsünüz.
Hocam tekrar merhaba ben eski Windows'u silmeden önce Zorin'i kurmak ve denemek istiyorum birkaç hafta sonra Windows'u da silerim belki. Bunu nasıl yapabilirim?
Birde Zorin OS açık kaynak kodlu mu yani güvenli midir Google hesabımı falan bağlamakla ilgili.

Hocam tekrar merhaba ben eski Windows'u silmeden önce Zorin'i kurmak ve denemek istiyorum birkaç hafta sonra Windows'u da silerim belki. Bunu nasıl yapabilirim?
Bir de Zorin OS açık kaynak kodlu mu yani güvenli midir Google hesabımı falan bağlamakla ilgili.

Zorin OS'i kurmadan USB üzerinden deneyebilirsiniz.
Bilgisayar kapandığında USB içine yüklediğiniz programlar gider ancak ZorinOS kalır.
Kurulumda sizi yönlendirecektir veya video yardımı ile kurabilirsiniz.
Zorin OS açık kaynak kodludur içiniz rahat olsun.
Google hesabınızı Google üzerinden bağlayabilirsiniz.

Zorin OS'i kurmadan USB üzerinden deneyebilirsiniz.
Bilgisayar kapandığında USB içine yüklediğiniz programlar gider ancak ZorinOS kalır.
Kurulumda sizi yönlendirecektir veya video yardımı ile kurabilirsiniz.
Zorin OS açık kaynak kodludur içiniz rahat olsun.
Google hesabınızı Google üzerinden bağlayabilirsiniz.
USB üzerinden denedim ama SSD kadar hızlı olmadığı için yavaş çalışıyordu. SSD'ye kurup denemek istiyorum hız vs.
Ve Valorant için Windows'u silmeyeceğim şimdilik.
Windows üzerinden 30GB lık bölüm açsam Zorin yüklesem sonra Windows'u silince tüm diski Zorin'e verebilir miyim?

USB üzerinden denedim ama SSD kadar hızlı olmadığı için yavaş çalışıyordu. SSD'ye kurup denemek istiyorum hız vs.
Ve Valorant için Windows'u silmeyeceğim şimdilik.
Windows üzerinden 30GB'lık bölüm açsam Zorin yüklesem sonra Windows'u silince tüm diski Zorin'e verebilir miyim?

Denemek istiyorsanız dediğiniz gibi bir miktar bölüm açıp dualboot yapılabilir.

Evet, Windows'u silip Linux bölümlerine ekleyebilirsin.
Denemek istiyorsanız dediğiniz gibi bir miktar bölüm açıp dualboot yapılabilir.
Yaptım inşallah yanlış yapmamışımdir.
26gb lık bölüm açtım.
Girdim kuruluma özel dedim bölümler açıldı.
26 lık boş alana tıkladım 25.8 lik ex4 bölüm oluşturdum. Sonra kalan 200MB'ı Efi yaptım. Baktığım 3 video da böyle yapiyordu.
Swap Ares diye bişey varmış onu eklemedim sorun olir mu?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı