Intel i5 6500 R7 370 Sistem Toplama

can çetinkol

Hectopat
Selam arkadaşlar 8-9 senedir aynı sistemi kullanıyorum. Eski sistemimden bahsedecek olursam, ATI 4850 1 GB 256 bit ekran kartı, AMD x3 440 3.0 GHz işlemci, 8 GB RAM ( 4x2 ) yüksek ihtimal 800 MHz falan olması lazım tam net hatırlamıyorum neyse. Ekran kartım malum çok eski ve DX 10.1 support ile son buldu. Yaklaşık 5 senedir de herhalde güncelleme falan almadı kısacası ölü artık. Ama hakkını vermek lazım bugun hala DX desteklenen oyunları medium-high arası çalıştırır emektar. :D Üniversiteyi tasarım bölümü üzerine kazandım. Endüstriyel tasarım ve gördüğümüz bilgisayar destekli tasarım programlarından Autocad'i bile kaldırmadı benim sistemim. Haliyle pratik yapamadığımdan dersten kaldım ne yazık ki. Ağustos başında kesin alacağım bir sistemi yazmak isterim sizlere. Gerek oyun, gerekse çizim programları için hayli hayli yeteceğini söyledi sorduğum yerler. Birde sizlerin görüşlerini almak isterim.
  • Anakart: Gigabyte Z170-HD3 Intel Z170 Soket 1151 DDR4 3466 ( O.C )Mhz HDMI & DVI
  • RAM: GSKILL 8GB Tek Modül DDR4 2133 MHz CL15 1.2V
  • İşlemci: Intel Core i5 6500 3.2 GHz ( Skylake )
  • Ekran Kartı: MSI R7 370 4G DDR5 256Bit AMD Radeon DX 12
  • Monitör ( mecbur çizimler için ) : ASUS 21.5" VS229HA Full HD HDMI VA
Bütçem tek kuruş dahi artamaz. GTX 950 önerenler olabilir, ben ikisini de inceledim ve bu kartta karar kıldım. Parçaların birbiriyle uyumluluğu ve beni bu eski çöp sistemimden çıkarıp gerçekten rahatlacak bir düzeyde olup olmadığını yorumlamanızı istiyorum. Diğer parçalar anakarta takılır mı problem çıkar mı? Ha bir de şunu eklemek zorundayım. Eski kasam ve güç kaynağını kullanacağım. İdari kişiler 380W'yi geçmez dediler benim kasa 430 max. darboğaz etmez dediler bana çünkü power supply parası bile çıkmıyor. Kasam da Thermaltake Wings RS200 olanlardan galiba Mid ATX. Ona şey dediler: "Kasa Thermaltake mi? Tamam sığar sıkıntı etme" Evet yorumlarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Selam arkadaşlar 8-9 senedir aynı sistemi kullanıyorum. Eski sistemimden bahsedecek olursam, ATI 4850 1 GB 256 bit ekran kartı, AMD x3 440 3.0 GHz işlemci, 8 GB RAM ( 4x2 ) yüksek ihtimal 800 MHz falan olması lazım tam net hatırlamıyorum neyse. Ekran kartım malum çok eski ve DX 10.1 support ile son buldu. Yaklaşık 5 senedir de herhalde güncelleme falan almadı kısacası ölü artık. Ama hakkını vermek lazım bugun hala DX desteklenen oyunları medium-high arası çalıştırır emektar. :D Üniversiteyi tasarım bölümü üzerine kazandım. Endüstriyel tasarım ve gördüğümüz bilgisayar destekli tasarım programlarından Autocad'i bile kaldırmadı benim sistemim. Haliyle pratik yapamadığımdan dersten kaldım ne yazık ki. Ağustos başında kesin alacağım bir sistemi yazmak isterim sizlere. Gerek oyun, gerekse çizim programları için hayli hayli yeteceğini söyledi sorduğum yerler. Birde sizlerin görüşlerini almak isterim.
  • Anakart: Gigabyte Z170-HD3 Intel Z170 Soket 1151 DDR4 3466 ( O.C )Mhz HDMI & DVI
  • RAM: GSKILL 8GB Tek Modül DDR4 2133 MHz CL15 1.2V
  • İşlemci: Intel Core i5 6500 3.2 GHz ( Skylake )
  • Ekran Kartı: MSI R7 370 4G DDR5 256Bit AMD Radeon DX 12
  • Monitör ( mecbur çizimler için ) : ASUS 21.5" VS229HA Full HD HDMI VA
Bütçem tek kuruş dahi artamaz. GTX 950 önerenler olabilir, ben ikisini de inceledim ve bu kartta karar kıldım. Parçaların birbiriyle uyumluluğu ve beni bu eski çöp sistemimden çıkarıp gerçekten rahatlacak bir düzeyde olup olmadığını yorumlamanızı istiyorum. Diğer parçalar anakarta takılır mı problem çıkar mı? Ha bir de şunu eklemek zorundayım. Eski kasam ve güç kaynağını kullanacağım. İdari kişiler 380W'yi geçmez dediler benim kasa 430 max. darboğaz etmez dediler bana çünkü power supply parası bile çıkmıyor. Kasam da Thermaltake Wings RS200 olanlardan galiba Mid ATX. Ona şey dediler: "Kasa Thermaltake mi? Tamam sığar sıkıntı etme" Evet yorumlarınızı bekliyorum.
Neden o anakart oc falan mı yapacaksınız?

Hocam oc yapmayacaksanız o anakarta hiç gerek yok. 950 önerecektim evet ama istemiyorsanız yapacak bir şey yok. Aldığınız parçalar kasanıza sığacaktır. Thermaltake olduğu için dğil mid tower olduğu için. Güç kaynağınız oldukça eski bu yüzden üstünde yazdığı gücü üretememesi oldukça muhtemel normal durumda sıkıntı olmaz ama yük altın serin çalışmayacaktır yine de sıkıntı olacağını düşünmüyorum.

Yine de 950 performans, stabilite ve güç olarak 370'den daha iyi bir grafik kartı aynı zamanda 900 serisinin en son çıkan kartı olduğundan nvidia bunu tamamen düşük bütçeli kasalar için ayarlamış ve bu kartı alan insanların genelde Lol gibi Cs:go gibi oyunları oynadığını belirlemiş. Ardından o oyunların (fps ve moba tarzı) çalışma prensiplerine göre kartı tasarlamış. Bu sebeple kart o tarz oyunlarda fps drop yapmıyor normalinden fazla performans veriyor. Haberiniz olsun :)

Teşekkür ederim cevaplarınız için öncelikle. Aslında ben bu sistemi toplarken birinden yardım alarak yaptım parçaları seçerken baktı ve bu anakart güzel gider dedi. OC yazıp yazmaması arasında kalmıştım açıkcası bende şuan bakıyordum anakartlara tekrar. İşlemcinin Turbo özelliği ile zaten stabil hızından yüksek bir hıza çıkarılıyor kaldı ki OC yapılmıyor diye biliyorum K eklentisi olmadığı için. Ben Lol, Cs:go gibi oyunlar oynamıyorum lakin, daha çok yeni jenerasyon single oyunlar ve online olarak bahsedecek olursak Blizzard'a ait bütün oyunlara sahibim hepsini oynuyorum. Güncelde Overwatch'ı şuan ki sistemim ile Low ayarlarda 30-35 FPS arasında oynamaktan gına geldi gerçekten ve bilgisayarım ölüyor artık 65-67 derece arasında oynayıp duruyor en son kapanıyor 1-1.5 saat sonra. Bayramdan sonra acilen alıyorum yani. Kart ve işlemcinin birlikte kullanıldığı FPS testlerini izledim ben güncel oyunlar için. Şuan ki yüksek sistem isteyen oyunların hepsinde rahat bir oynanılabilirlik sunduğunu gördüm açıkcası. Aslında birazda ve ben hiçbir zaman Nvidia sevmemişimdir o yüzden çok ısınamadım. Bahsettiğiniz oyunlarda sıkıntı çıkarmıyor ve onun tarzında oyunlarda iyi performans gösterebiliyor ama benim incelediğim oyun ve programlarda benim alacağım kart ve işlemci yeterli bir performans sunuyor diyebilirim :p Bir sorum daha olacak anakart tavsiyelerinden sonra ekstra olarak cevaplarsanız sevinirim. Almak istediğim karta aşık gözüyle bakıyorum ama bazı yerler 50 lira daha verip R9 380 Strix alınabilir diyor. Bu konu hakkında ne diyorsunuz ? Kendi öz abim her denilene takılma beğendiğin parçayı al aralarında ahım şahım bir fark olmayacağı için içine sineni al, hepsi her şekilde işini uzunca bir süre görecek diyor. Oda o konuda haklı tabi.

Şimdi diğer soruma geçeyim, o anakartı almanın saçma geleceğini düşündüğümden bahsetmiştim şuan sekmelerde anakartlar açık ve o bütçe aralığında şunlar gözüme çarptı ;

1-)
MSI H170 GAMING M3 Intel H170 Soket 1151 DDR4 2133MHz HDMI&DVI USB 3.1 Anakart

2-)
MSI B150 GAMING M3 Intel B150 Soket 1151 DDR4 2133MHz USB3.1 Anakart

Aralarında ki tek farkın SSD'lerin turbo eklentisiyle ilgili birşey olduğunu duydum. Bios arayüzü vs. ikisindede kolaylaştırılmış şekildeymiş herhalde. SSD şuan almayı düşünmüyorum uzunca bir sürede almam yüksek ihtimal ama birgün almak istersem ileriye yatırım olarak 30 lira fazla vermekte sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Bu anakartlardan birini seçecek olsak H170 Gaming M3 modeli ideal olanıdır değil mi ?

Son düzenleme:
B150 chipsetli bir anakart gayet işini görür bu sistemin Z170 chipsetlik bir parçası yok.Sistemde denge önemli ekran kartında giriş seviyesi seçip anakartta orta üstü seviye seçmişsin. B150 Gaming M3 veya B150 Bazooka da aldığınızda hiç pişman olmazsınız. MSI 'ın sitesinden anakartları karşılaştırabilirsin eksenbilgisayar gibi sitelerdede en ufak ayrıntısına kadar yazıyorlar oradan da bakabilirsin.
Bu anakarttan yaptığın tasarrufla ya r9 380 seviyesine çıkmanı öneririm r7 370 şuan için 4gb performansı belki veriyordur ancak yeni çıkacak oyunlarda 2gb nin üstüne çıksan bile performans alabileceğini düşünmüyorum GPU su 2012 den kalma bir GPU.
Dersen ki anakart böyle kalacak ki bence gerek yok ama Gtx 950 ye yönel maxwell mimari ve 900 serisinin en son çıkan kartı.

R9 380 kartının güç tüketimi R7 370'den çok fazla. Nerden bakılsa 115-125 W arası güç fazlalığı var ve ben güç kaynağını mevcuttakini kullanacağım için acayip fazla gelir zaten direkt olarak mevcut sınırı aşmış oluyorum ve güç kaynağı alacak bütçe ne yazık ki yok. Monitörü bile alamıyorum ilk mesaj içerisinde yer alıyor ama mevcut monitörü kullanmaya devam etmek zorunda kaldım bir müddet. Z170 anakarttan zaten vazgeçtim bir önceki mesajımda belirttiğim 2 anakart arasından H170 olan çok hoşuma gitti açıkcası inceledim de uzun uzun okudum tek tek, B150'yi o kadar incelemedim ama onada bir bakarım birazdan. Anakart zaten ilk bahsettiğim şekilde kalmayacak detaylı bir araştırma yapınca bende ilk yazdığımın saçma bir seçim olduğunu farkettim o yüzden H170 yada B150 Gaming M3 modellerinden birini tercih edeceğim. Çok fazla fiyat oynamıyor zaten 20-30 lira oynuyor olması lazım tasarrufa girip 125 W fazlalık olan bir kartı seçemem. GTX 950 R7 370'den daha az güç tüketiyor 10-15 W kadar onu farkettim lakin bahsettiğim gibi Nvidia kart sevemiyorum. Youtube üzerinden izlediğim kadarıyla işlemci ve kartları yazıp teker teker oyunların FPS'lerini kontrol ettim ve benim oynayabileceğim oyunlarda çok ekstrem bir FPS farkı göremedim hatta bazı oyunlar R7 370 daha iyi bile diyebilirim. Öyle çok Ultra ayarcı bir insan olmadığım için hani şu modda değilimdir " herşeyi ultra'da oynarım ben yoksa oynamam " tarzında biri değilim bana medium-high arasında bile akıcı bir oynanış sunacaksa eğer benim için yeterli olur

H170 alacağım anakartı karar verdim. Çok hoşuma gitti ısındım da hem ileride SSD takacak olursam eğer daha yararıma olur 30 lira fazla vermek dert değil benim için. Küçük miktarlarda oynama yapılabilir ama MSI GTX950'nin kullanıcı yorumlarını okuyorum şuan Vatan'dan olumsuz bir adet bile yorum yok peki bide şu yönden bakabilir miyiz, oyundan ziyade benim bu sistemi toplamamın bir sebebi daha olan malum " çizim programları " Autocad 2016 , solid , 3dmax tarzı programlarda kullanacağım o yüzden aslında Intel işlemci ve yeni nesil olmasına dikkat ettim peki, oyunlarda GTX R7'den iyi performans veriyor bu tarz çizim programlarında da çoklu modelleme işlerine girdiğim de sıkıntı yaşar mıyım ? Yani bu sistemi aldıktan sonra beni götürmesini beklediğim sene sayısı nereden baksanız 5 sene. Zaman içerisinde ne eklerim bi 8 GB daha ram koyulur, SSD koyulur, 1 ay sonra zaten monitörde eklenecek falan derken mevcutta bu anakart ; H170 , i5 6500 skylake işlemci , 8gb ram ve MSI GTX950 yeterli olacak mı ? Ona göre kartlar arasında son bir kez daha karşılaştırma yapacağım kendi tarafımdan.

Pekala öyleyse son defa tekrardan detaylı bir inceleyeyim kartları. Bu arada ben MSI MSI diyorum ama diğerleriyle aralarında çok fark yoktur değil mi ? Ben MSI'yi daha çok seviyorum kişisel olarak :D

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı